Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Νέα δεδομένα για την διατροφή κατά την εγκυμοσύνη

Νέα δεδομένα για την διατροφή κατά την εγκυμοσύνη

Νέα έρευνα που διεξήχθη στις Σεϋχέλλες έφερε στο φως περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών στην ανάπτυξη του εμβρύου μπορεί να αντισταθμίσει τους κινδύνους που συνδέονται με την έκθεση στον υδράργυρο. Στην πραγματικότητα, η νέα μελέτη, η οποία εμφανίζεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition, δείχνει ότι οι θρεπτικές ουσίες που βρίσκονται στα ψάρια έχουν ιδιότητες που προστατεύουν τον εγκέφαλο από τις πιθανές τοξικές επιδράσεις της χημικής ουσίας.

Τρεις δεκαετίες έρευνας στις Σεϋχέλλες έχουν δείξει ότι τα υψηλά επίπεδα της κατανάλωσης ψαριών από τις έγκυες μητέρες, κατά μέσο όρο 12 γεύματα την εβδομάδα, δεν προκαλούν αναπτυξιακά προβλήματα στα παιδιά τους. Οι ενώσεις που περιέχονται στα ψάρια, ειδικά τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μπορούν επίσης να εξουδετερώσουν ενεργά τη ζημιά που προκαλεί ο υδράργυρος στον εγκέφαλο.

«Η έρευνα αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να μελετήσουμε το ρόλο των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων σχετικά με την δυνατότητά τους να αυξήσουν ή να εξουδετερώσουν τις τοξικές ιδιότητες του υδραργύρου», δήλωσε ο Sean Στέλεχος, Ph.D., καθηγητής Διατροφής του Ανθρώπου στο Πανεπιστήμιο του Ulster στη Βόρεια η Ιρλανδία και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Τα ευρήματα δείχνουν ότι το είδος των λιπαρών οξέων που μια μητέρα καταναλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της μπορεί να κάνει τη διαφορά, όσον αφορά τη μελλοντική νευρολογική ανάπτυξη του παιδιού της.»

Η νέα μελέτη έρχεται να συμπληρώσει τις εργασίες της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων και των διεθνών οργανισμών που βρίσκονται σε διαδικασία επανεξέτασης των οδηγιών για την κατανάλωση ψαριών, ώστε να αντικατοπτρίζονται καλύτερα τα οφέλη των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν στα ψάρια.

Ο υδράργυρος βρίσκεται στο περιβάλλον ως αποτέλεσμα τόσο φυσικών όσο και ανθρώπινων δραστηριοτήτων (π.χ. εκπομπές άνθρακα από εργοστάσια). Αρκετή ποσότητα της ουσίας καταλήγει να εναποτίθεται στους ωκεανούς και, ως αποτέλεσμα, τα ψάρια περιέχουν την ουσία σε μικρές ποσότητες.

Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι η επίδραση της έκθεσης του εμβρύου σε υδράργυρο, μέσω της κατανάλωσης ψαριών, μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στην υγεία του, παρά το γεγονός ότι η σχέση μεταξύ της χαμηλής έκθεσης και αναπτυξιακών συνεπειών στα παιδιά δεν έχει τεκμηριωθεί οριστικά.

Την ίδια στιγμή, τα ψάρια είναι πλούσια σε μια σειρά από ευεργετικές θρεπτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων, τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, οδηγώντας σε μια μακρόχρονη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ επιστημόνων, περιβαλλοντολόγων και σχετικών φορέων όσον αφορά τον κίνδυνο ενάντια στα οφέλη της κατανάλωσης ψαριών. Η συζήτηση αυτή έχει σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια υγεία, καθώς δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο βασίζονται στα ψάρια ως βασική πηγή των πρωτεϊνών τους.

Η εν λόγω μελέτη, που διεξήχθη βάσει συνεργασίας του Πανεπιστημίου Rochester και του Υπουργείου Υγείας και Εκπαίδευσης των Σεϋχέλλων, είναι μια από τις μεγαλύτερες στο είδος της. Οι Σεϋχέλλες, ένα σύμπλεγμα νησιών στον Ινδικό Ωκεανό, έχει αποδειχθεί ότι είναι η ιδανική τοποθεσία για να εξεταστούν οι πιθανές επιπτώσεις για την υγεία, όσον αφορά την συνεχή χαμηλού επιπέδου έκθεση σε υδράργυρο. Οι 89.000 κάτοικοι εκεί καταναλώνουν ψάρια σε ποσοστό 10 φορές μεγαλύτερο από τον πληθυσμό των ΗΠΑ και της Ευρώπης.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα παρακολούθησε περισσότερες από 1.500 μητέρες και τα παιδιά τους. Σε διάστημα 20 μηνών μετά την γέννηση τους, τα παιδιά υποβλήθηκαν σε μια σειρά εξετάσεων, ειδικά για την αξιολόγηση των δεξιοτήτων τους, την επικοινωνία, την συμπεριφορά και τις κινητικές δεξιότητες τους. Οι ερευνητές συνέλεξαν επίσης δείγματα μαλλιών από τις μητέρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, για την μέτρηση των επιπέδων της έκθεσης στον υδράργυρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε υδράργυρο δεν συσχετίστηκε με χαμηλότερες αποδόσεις των παιδιών που εξετάστηκαν.

Οι ερευνητές μέτρησαν επίσης τα επίπεδα PUFA που υπάρχουν στις έγκυες γυναίκες και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά των μητέρων με υψηλότερα επίπεδα των λιπαρών οξέων, που είναι γνωστά ως n3, είχαν καλύτερη απόδοση σε ορισμένα τεστ.

Τα λιπαρά οξέα στα ψάρια (n3) είναι γνωστό ότι έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες.Ένας από τους μηχανισμούς με τους οποίους ο υδράργυρος προκαλεί βλάβη είναι μέσω οξείδωσης και φλεγμονής. Οι ερευνητές κατέληξαν στο γεγονός ότι τα εν λόγω λιπαρά οξέα (n3) όχι μόνο οφελούν την ανάπτυξη του εγκεφάλου, αλλά ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν επίσης να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις του υδραργύρου.

«Φαίνεται ότι η σχέση μεταξύ των θρεπτικών συστατικών των ψαριών και του υδραργύρου μπορεί να είναι πολύ πιο περίπλοκη από ό, τι είχε προηγουμένως εκτιμηθεί,» είπε ο Philip Davidson, Ph.D., ο κύριος ερευνητής της μελέτης. «Αυτά τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι μπορεί να υπάρχει μία βέλτιστη ισορροπία μεταξύ των διαφόρων φλεγμονωδών χαρακτηριστικών των λιπαρών οξέων που προωθούν την ανάπτυξη του εμβρύου και ότι οι μηχανισμοί αυτοί απαιτούν περαιτέρω μελέτη.»

πηγή: www.mommydotcom.gr

Δείτε Επίσης

εγκυμοσύνη

Οι 4 πιο συχνές ενοχλήσεις στην κύηση και πως να τις αποφύγετε

Οι καούρες, η ναυτία και ο εμετός, η δυσκοιλιότητα και τα φουσκώματα είναι τα 4 …

error: