Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / 3 αλήθειες για τις μαμάδες που έχουν κάνει καισαρική

3 αλήθειες για τις μαμάδες που έχουν κάνει καισαρική

c-section1

Πίσω από τις κλειστές πόρτες κάθε αίθουσας μαιευτηρίου ξετυλίγονται οι πιο σημαντικές ιστορίες ζωής. Είναι η ιστορία ενός γιου ή μιας κόρης, ενός μωρού, που έρχεται στον κόσμο για να γεμίσει ανείπωτη αγάπη και χαρά τη ζωή των γονιών του. 9 μήνες το περίμεναν με ανυπομονησία. 9 μήνες προετοίμαζαν το δωμάτιό του, αγόραζαν τα ρουχαλάκια του, την κούνια κι όλα τα απαραίτητα αξεσουάρ. 9 μήνες έπλαθαν όνειρα για την καινούργια ζωή που θα ξεκινούσε σε λίγο.

H Monet Nicole είναι φωτογράφος που εξειδικεύεται στον τοκετό. Τα ζευγάρια που περιμένουν παιδί της ζητούν συχνά να αποθανατίσει αυτές τις μοναδικές στιγμές.

«Μπαίνω μέσα στην αίθουσα του τοκετού και καταγράφω με τον φακό μου, όλες τις μικρές και σημαντικές οικογενειακές στιγμές που ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια μου. Οι φωτογραφίες μου θα αποτελέσουν την αρχή μιας ιστορίας ενός γιου ή μιας κόρης που ήρθε στη ζωή. Απεικονίζουν όμως και όλες τις δυσκολίες, τους φόβους, τον πόνο και την ανείπωτη χαρά των γονιών όταν κρατήσουν στην αγκαλιά τους για πρώτη φορά το μωρό τους», γράφει η φωτογράφος. «Αυτές οι ιστορίες είναι πολύ όμορφες.»

Στο κόσμο του τοκετού έχω παρατηρήσει ότι υπάρχει ένας συγκεκριμένος τύπος γέννας που θεωρείται και ο ιδανικός. Αυτός είναι ο φυσιολογικός τοκετός. Το «βραβείο για την καλύτερη γέννα» πηγαίνει σε όσες γυναίκες επιλέγουν να μην πάρουν φάρμακα και να γεννήσουν με φυσικό τρόπο, έχοντας στο πλευρό τους τον σύντροφό τους. Αποθανατίζω συχνά τέτοιους τοκετούς.

Μόνο που μερικές φορές η κόρη ή ο γιος, δεν έρχεται στον κόσμο μέσα από ένα φυσιολογικό τοκετό. Αλλά μετά από μια επίπονη καισαρική, που αφήνει πίσω της μια μικρή ουλή αγάπης. Αυτή η ουλή απεικονίζει τη γενναιότητα, τη δύναμη και την ομορφιά αυτών των μαμάδων. Και κάθε μια κουβαλά τη δική της μοναδική ιστορία.

Τελευταία σκέφτομαι συχνά όλες αυτές τις γυναίκες, που γεννούν με καισαρική τομή, όχι κατ’ επιλογή, αλλά γιατί το επιτάσσει η ανάγκη να σωθεί άλλοτε η ζωή του παιδιού τους και άλλοτε η ζωή και των δυο. Σκέφτομαι πόσο μεγάλη δύναμη ψυχής δείχνουν αυτές τις ώρες. Ας γιορτάσουμε, λοιπόν, αυτές τις μαμάδες, αναφέροντας τρεις μεγάλες αλήθειες.

Οι μαμάδες που γέννησαν με καισαρική είναι γενναίες

Το να προετοιμάζεσαι για μια γέννα με καισαρική δεν είναι σαν μια βόλτα στο πάρκο. Πολλές φορές ο σύντροφος της μέλλουσας μαμάς δεν μπορεί να μπει μέσα στο χειρουργείο, μέχρι τουλάχιστον να γίνει η επισκληρίδιος και όλοι να πάρουν τις θέσεις τους. Αυτό σημαίνει, ότι όσο ο γιατρός και οι νοσοκόμες ετοιμάζουν το χώρο για τη γέννα, μια εγκυμονούσα μαμά είναι ξαπλωμένη σε ένα κρύο χειρουργικό τραπέζι, νιώθοντας συχνά απέραντη μοναξιά, φόβο και αγωνία, αφού οι σκέψεις της γεμίζουν με όσα πρόκειται σε  λίγο να εκτυλιχθούν.

Κι είναι, ακριβώς, αυτές τις στιγμές που η γυναίκα πρέπει να ξεχάσει το φόβο και να κρατηθεί από την απέραντη αγάπη που αισθάνεται για το μωρό της. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποχαιρετίσει το όνειρο της για έναν φυσιολογικό τοκετό. Ακόμα κι αν ξέρει πως το σώμα της θα κουβαλά πάντα ένα σημάδι, ανάμνηση αυτής της ημέρας. Η καισαρική στη, δική της περίπτωση, είναι η καλύτερη λύση για το μωρό της…

2015-04-18-1429328544-5937650-Preview3Ella.jpg

Οι μαμάδες που γέννησαν με καισαρική είναι δυνατές

Δεν υπάρχουν πολλές μαμάδες που μπορούν να πουν ότι το όνειρο τους να κάνουν ένα παιδί περιελάμβανε και μια καισαρική. Στην καλύτερη περίπτωση η καισαρική είναι ιατρική ανάγκη και στην χειρότερη είναι αποτέλεσμα των ξεπερασμένων πρακτικών ενός γιατρού ή της επιθυμίας του να ξεμπερδεύει εύκολα και γρήγορα.

Κάποιες γυναίκες είχαν μπροστά τους εβδομάδες να προετοιμαστούν για μια τέτοια επέμβαση, άλλες όμως είχαν μόνο λίγες μέρες, λίγες ώρες ή λίγα λεπτά. Ξαφνικά, όλα όσα είχαν ονειρευτεί για την πρώτη στιγμή που θα αντίκριζαν το παιδί τους αλλάζουν και βρίσκονται αντιμέτωπες με μια εγχείρηση, χωρίς καν να γνωρίζουν πότε θα μπορέσουν να κρατήσουν στα χέρια τους το μωρό τους.

Πόσοι από εσάς θα πηγαίνατε εύκολα σε ένα νοσοκομείο για να σας κόψουν κι ύστερα να σας ράψουν; Οι μαμάδες της καισαρικής όμως θα βρουν τη δύναμη να το κάνουν αδιαμαρτύρητα. Και πολλές, θα το κάνουν να φαίνεται σαν να ετοιμάζονται για μια βόλτα στο πάρκο. Θα μπουν με αξιοπρέπεια στη αίθουσα του χειρουργείου, θα ξεγυμνώσουν το σώμα τους, θα ξαπλώσουν σε ένα κρύο χειρουργικό τραπέζι, θα εναποθέσουν όλη την εμπιστοσύνη τους στο ιατρικό προσωπικό, ζητώντας μόνον ένα πράγμα… Στο τέλος αυτής της επίπονης διαδικασίας, «να κρατούν στην αγκαλιά τους το παιδί τους».

Και ύστερα ξεκινά η εγχείριση. Σε κόβουν, σε ανοίγουν και χρειάζεται χρόνος για να αναρρώσεις. Κι ενώ πολλοί από εμάς θα θέλαμε να κάτσουμε σ’ έναν καναπέ μ’ ένα μπολ παγωτό και την τηλεόραση για παρηγοριά μέχρι να αναρρώσουμε από μια εγχείριση, οι μαμάδες της καισαρικής δεν θα το κάνουν. Αυτές θα αρχίσουν να ανατρέφουν με ζήλο το παιδί τους.

Συναισθηματικά και σωματικά αυτές οι γυναίκες είναι ΤΟΣΟ δυνατές. Κι αυτή η δύναμη είναι απαραίτητη όχι μόνο την ημέρα της γέννας. Αυτή η δύναμη πρέπει να διαρκέσει για τις επόμενες εβδομάδες, μήνες και χρόνια, καθώς η ψυχή και το σώμα τους θα γιατρεύεται ενώ παράλληλα θα πλάθουν νέα όνειρα, κρατώντας στην αγκαλιά τους το παιδί τους.

2015-04-18-1429328199-7106957-download1.jpeg

Οι μαμάδες που γέννησαν με καισαρική είναι όμορφες

Η μητρότητα αφήνει πολλές πληγές. Μερικές είναι συναισθηματικές, μερικές είναι σωματικές. Οι μαμάδες που γέννησαν με καισαρική κουβαλάνε και τις δύο. Παρόλα αυτά, οι ουλές τους είναι εκεί για να τους θυμίζουν τη δύναμη και τη γενναιότητα που έδειξαν, όταν έφεραν στον κόσμο τα παιδιά τους. Αυτές οι ουλές, είναι η πόρτα από την οποία πέρασαν τα παιδιά τους για να έρθουν στη ζωή.

2015-04-18-1429328329-8137394-Csectionmamas.jpeg

Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Διαβάστε επίσης:

Νέα τεχνική δίνει στα νεογέννητα που γεννιούνται με καισαρική, τα οφέλη του φυσιολογικού τοκετού.

Αυτές είναι οι 7 βραβευμένες φωτογραφίες για το πως μια γυναίκα γίνεται μητέρα!

Πόσο επηρεάζουν οι ωτίτιδες των μωρών την ακοή και την ανάπτυξη λόγου;

Δείτε Επίσης

κιρσοί-ραγάδες εγκυμοσύνη

Κιρσοί και ραγάδες στην εγκυμοσύνη. Πώς να τα αποφύγετε

Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση απόλυτα φυσιολογική. Ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει ασήμαντα, αλλά ενοχλητικά προβλήματα …

9 σχόλια

 1. Dimitra

  Τι να πουμε ομως για τις γυναικες που δεν θελουν επ ουδενι να νιωσουν τον οποιονδηποτε πονο και επιλεγουν γι αυτο την καισαρικη;;;

  • ιωαννα

   γιατι θα έπρεπε να πεις οπωσδήποτε κάτι? η καθε γυναίκα και ο καθε άνθρωπος ειναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του και παρεκτός και αν αυτη η επιλογή ειναι ζημιογόνα για καποιον άλλον άνθρωπο ειναι δική του υπόθεση και κανενός άλλου για να την κρίνει, να την επικρίνει και να την κατακρίνει. Σημασία δεν έχει πως γεννάς το παιδί σου αλλά πως το μεγαλώνεις.

 2. Dimitra

  Υ.Σ. Είμαι μια μαμα δυο υπεροχων μωρων που γεννηθηκαν με φυσιολογικο τοκετο μετα απο δικο μου πεισμα …. αλλα που δεν ηταν μεσα ο αντρας μου οσο κι αν τον ηθελα ….και που το μονο που ηθελε ηταν να βγαινει φωτογραφιες με τα μωρα του και να καμαρωνει στο σοι του….

 3. Βασιλης

  στο σχολειο που πηγαινα εγω μου ειπανε…..υπαρχουν καποιες περιπτωσεις που δεν γινεται να γεννησεις φυσιολογικα (πχ. τυλιγεται ο ομφαλιος λωρος στο λαιμο του παιδιου,η ερχεται αναποδα,η δεν ερχεται καν)κι εκει ΕΥΤΥΧΩΣ υπαρχει η καισαρικη και σωνεται το βρεφος,επισης μου ειπανε οτι οσες δεν εχουν κανενα προβλημα για φυσιολογικη γεννα πανε σε φυσιολογικη γεννα ειτε σαν εμπειρια ειτε σαν ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΝΝΑ ειτε σαν αμεση αναρρωση απο τη γεννα (1 μερα) και ειτε γιατι θελουν να πονεσουν για το παιδι τους και ΔΕΝ τις νοιαζει γιατι ετσι γουσταρουν! Και βγαινει ενας παπαρος να μας πει γενναιες αυτες που κανουν καισαρικη,ΟΧΙ ΡΕ ΦΙΛΕ…πες τες πλουσιες,πες τες φυγοπονες η απλα ατυχες….μην προσβαλεις τις φυσιολογικες γεννες επειδη προφανως εχεις μαθει μια ζωη να γλυφεις για να ζησεις.Χωρις να θελω να θιξω τις καισαρικες(δεν ειναι ρετσινια) ισα ισα εχει και πολλα θετικα,αλλα στη προκειμενη περιπτωση πιστευω να συμφωνουμε οτι ηρωιδες ειναι αυτες που γεννανε φυσιολογικα και εκει πρεπει να πανε τα ευσημα!!!!!

  • Μαριάννα

   Η κάθε γεννά ειναι διαφορετική και δεν ειναι για όλες μια απλή υπόθεση! Δεν ήξερα οτι ειμαι φυγόπονη και πλούσια επειδή σπάσανε τα νερά μου την 32 εβδομαδα και η μικρη μου από 250 παλμούς πήγε στους 25, ούτε που έκανα να δω το μωρό 24 ώρες γιατί γέννησα με καισαρική και ολική νάρκωση και δεν μπορούσα να καταπιώ για 2 βδομάδας από τον ενδότραχειακό σωλήνα. Αν όλα αυτα με κάνουν λιγότερο ΗΡΩΙΚΗ μάνα κατα την άποψη σου τότε τι να πω … ΕΙΜΑΙ!

  • Ειρήνη

   έκανα 2 καισαρικες στην 1η μετα απο 22 ώρες που είχαν σπάσει τα νερά και το μωρό «θα στέγνωνε», δεν ήθελα καισαρική αλλά η υγεία του μωρού πάει πρώτα, ναι είχα όνειρο τον φυσιολογικό τοκετό, παρά τις τόσες ώρες δεν είχα ζητηήσει επισκληρήδιο ήθελα να το ζήσω ήθελα να θηλάσω το μωρό μου απευθείς, δεν μπόρεσα.. και μόνο αυτό μου φτάνει σαν πόνος! και στην δεύτερη γέννα το μωρό δεν έπερνε βάρος έπρεπε να γίνει ικαισαρική η έλειψη και μόνο του να μη ζήσεις το θαύμα του φυσιολογικού τοκετού δια δεύτερη φορά μου έφτανε… επιπλέονμετά την καισαρική οι πόνοι κρατανέ πάρα πολύ καιρό το σώμα αργει να επανέλθει κρατάς το μωρό σου και πονάς!
   τις περισσότερς φορές δεν είναι επιλογή.

  • ιωαννα

   αγαπητέ Βασίλη σημασία δεν έχει πως γεννάς αλλά πως μεγαλώνεις το παιδί σου. Ηρωίδες είναι όλες οι μαμάδες που ανεξάρτητα πως το γεννούν είναι εκεί διπλα του στις αρρώστιες του και στις στεναχώριες του, τα βραβεία του και τις χαρές του. Δεν με ενδιαφέρει πως γεννάει μια γυναίκα και ούτε θα έπρεπε να ενδιαφέρει και κανέναν άλλο. Επιλογή της καθε μαμάς είναι να γεννήσει όπως εκείνη θέλει ή όπως οι συνθήκες το καθορίζουν.

  • KYRIAKI

   ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ Κ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΛΕΞΑΝ ΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΖΗΣΑΝ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΝ ΜΑΓΙΚΗ ΤΗΣ ΓΕΝΝΑΣ ….ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΩΡΟ ΤΟΥΣ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΓΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ,,,Σ ΑΥΤΕΣ ΔΗΛ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΒΡΑΒΕΙΟ ?ΝΑ ΤΑ ΛΕΜΕ Κ ΑΥΤΑ

 4. Κατερίνα

  Κι όμως έτσι είναι?και αν πέρασα κ στα δύο μου κορίτσια τους πόνους τις φυσιολοφικης εγκυμοσύνης και αν σπασαν τα νερά μου η κατάληξη ήταν στην καισαρική…..επειδή πέρασα κ τα δύο σαν τον πόνο την αγωνία κ τον φόβο της καισαρικής τομης δεν έχει

error: