Αρχική / Παιδί / Ανάπτυξη / Πως επιλέγουμε τα πρώτα του παπουτσάκια

Πως επιλέγουμε τα πρώτα του παπουτσάκια

baby shoes

Πόσο σημαντική είναι η σωστή επιλογή παπουτσιών για τα παιδιά:

Τα ποδαράκια των παιδιών μεγαλώνουν πολύ γρήγορα κι ένα πολύ συχνό ερώτημα των γονέων είναι αν η μορφή των ποδιών τους είναι η κανονική για την ηλικία τους και ποια είναι τα κατάλληλα παπούτσια που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Γενικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η φυσιολογική εξέλιξη των κάτω άκρων και των ποδιών χαρακτηρίζεται από μεταβολές από την νηπιακή ηλικία μέχρι την προεφηβική κυρίως ηλικία ίσως και λίγο αργότερα μέχρι τη διαμόρφωση της τελικής – μόνιμης μορφής στην ενήλικο ζωή.

Είναι αλήθεια ότι το πέλμα δέχεται καθημερινά το βάρος του ανθρωπίνου σώματος και την σωματική καταπόνηση που υφίσταται, επομένως τα λανθασμένα υποδήματα μπορούν να προκαλέσουν παραμορφώσεις τόσο στο ίδιο το πόδι όσο και στο σώμα του παιδιού.

Ποια είναι η ανάπτυξη του πέλματος ενός παιδιού και πόσο συχνά πρέπει να μετράμε το πόδι του:

Όταν το παιδί αρχίσει να κάνει τα πρώτα του βήματα θα πρέπει να μετράτε το πόδι του κάθε 6 με 8 εβδομάδες. Μετά την ηλικία των 3 ετών η συχνότητα μέτρησης είναι κάθε 3 μήνες. Να έχετε υπόψη ότι κάθε πόδι διαφέρει από το άλλο, γι αυτό πρέπει να μετρώνται και τα δύο. Επειδή τα ποδαράκια τους αναπτύσσονται απότομα είναι πολύ πιθανόν το παιδί να χρειάζεται καινούργια παπούτσια λίγες εβδομάδες μετά την αγορά του τελευταίου ζευγαριού. Με βάση τις έρευνες έχει παρατηρηθεί ότι το πόδι ενός παιδιού ηλικίας 1 έως 4 ετών μεγαλώνει κατά μέσο όρο, κατά δύο νούμερα το χρόνο.

Πως επιλέγουμε το σωστό νούμερο παπουτσιού:

Το παπούτσι μετριέται πάντα από όρθια θέση. Μεταξύ του μακρύτερου δαχτύλου και του τελειώματος του παπουτσιού πρέπει να υπάρχει ένας κενός χώρος περίπου 1,5 εκατοστού, έτσι ώστε να μπορεί το πόδι να αναπτυχθεί σωστά.

Εξίσου σημαντικό είναι το φάρδος του παπουτσιού. Ελέγξτε περνώντας το δάχτυλό σας από την μία άκρη στην άλλη κι αν διαπιστώσετε ότι δεν μπορείτε να κινήσετε το δάχτυλό σας εύκολα τότε το παπούτσι είναι σφιχτό.

Τέλος, βάλτε το παιδί σε όρθια στάση και ελέγξτε τόσο αν τα δάχτυλα του απλώνονται με άνεση όσο κι αν το παπούτσι αγκαλιάζει απαλά τις φτέρνες του, χωρίς να τις πιέζει.

Μερικές απλές οδηγίες για τη σωστή επιλογή των παιδικών παπουτσιών:

  • Πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερα – ευρύχωρα κι όχι παρά πολύ εφαρμοστά.
  • Όχι μυτερά μπροστά αλλά στρογγυλά.
  • Όχι ψηλά τακούνια.
  • Όχι πολύ σκληρά, αλλά να διαθέτουν σχετική ελαστικότητα και να παρέχουν χώρο για κίνηση των δακτύλων πράγμα απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη.
  • Το πάνω μέρος αλλά και η σόλα να είναι δέρμα γιατί είναι το καλύτερο υλικό γιατί «αναπνέει». Είναι όμως πολύ ακριβό υλικό και οι απομιμήσεις εύκολες.
  • Καλύτερα να είναι δετά με κορδόνια.
  • Να μην είναι βαριά και να μην γλιστράνε.
  • Να γίνεται αλλαγή σε λογικό χρόνο γιατί το πόδι μεγαλώνει.
  • Όχι τα παπούτσια των μεγαλύτερων αδελφών στα μικρότερα. Το παπούτσι μετά από χρήση λαμβάνει τη μορφή του ποδιού και βέβαια είναι διαφορετική από τη μορφή του ποδιού του άλλου παιδιού.
  • Το καλό-σωστό παπούτσι δεν πρέπει απαραίτητα να είναι και ακριβό.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

χαρακτηριστικά νεογέννητου βρεφους

40 φυσιολογικά χαρακτηριστικά που συναντάμε στα νεογέννητα βρέφη

Πρώτη φορά γονείς; ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!! Η καρδιά σας θα έχει σίγουρα πλημμυρίσει από ποικίλα συναισθήματα, ευτυχίας, …

error: