Αρχική / Οικογένεια / Ένα πρόβλημα στο οικογενειακό περιβάλλον -Τι κάνω;

Ένα πρόβλημα στο οικογενειακό περιβάλλον -Τι κάνω;

problem-in-family

*Γράφει η Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου

Κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας προκειμένου να μην αντιληφθεί το παιδί σας την άσχημη κατάσταση που βιώνετε στην οικογένειά σας. Κάνετε όμως σωστά;

Σε περίπτωση που υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο οικογενειακό περιβάλλον, είτε πρόκειται για ανεργία, αρρώστια, είτε για κάποια σύγκρουση, το παιδί θα πρέπει να ενημερωθεί γιατί αντιλαμβάνεται ότι κάτι άσχημο συμβαίνει από τη στάση σας.

Τουλάχιστον, θα γνωρίζει την αλήθεια και δε θα φαντάζεται ίσως το χειρότερο ή δε θα νομίζει ότι το ίδιο φέρει ευθύνη για τα άσχημα που συμβαίνουν στην οικογένειά σας.

Από την ηλικία των δύο, τριών χρόνων μπορείτε να συζητάτε μαζί του με απλά λόγια, προσαρμοσμένα στην ηλικία του, σημαντικά γεγονότα που επηρεάζουν τη ζωή της οικογένειας.

Δώστε του να καταλάβει ότι εκείνο δε φταίει σε τίποτε για αυτό που συμβαίνει.

Εξηγήστε ότι, μερικές φορές, συμβαίνουν πράγματα άσχημα στη ζωή μας, που όμως μπορούμε να ξεπεράσουμε. Καθησυχάστε το, λέγοντας ότι εκείνο θα έχει πάντοτε τη δική σας προστασία.

Αν η αρνητική κατάσταση συνεχιστεί για καιρό, είναι πιθανόν το παιδί να υιοθετήσει μια στάση περισσότερο προκλητική από ό,τι συνήθως ή να παλινδρομήσει σε συνήθειες μικρότερης ηλικίας. Αυτές οι εκδηλώσεις δείχνουν ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες σας.

Φροντίστε να μην αλλάζει η καθημερινότητα του.

Προτρέψτε το να παίζει με συνομήλικα παιδιά.

Αντιμετωπίστε με ηρεμία και αποφασιστικότητα το πρόβλημα, ώστε να μη συμπεριφέρεστε με διαρκές άγχος, το οποίο άθελά σας μεταδίδετε στο παιδί.

Καππάτου Αλεξάνδρα

Ψυχολόγος – Παιδοψυχολόγος

ΨΥΧΟΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ & ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Χατζηκώστα 5 & Βασ. Σοφίας, 1ος όροφος – Πλ. Μαβίλη – TK 115 21 Αθήνα (Στάση μετρό: Μέγαρο Μουσικής (2) ή Αμπελόκηποι (1))

Τηλ.: (+30) 210 64 522 54, (+30) 210 64 557 51

www.akappatou.gr

Δείτε Επίσης

σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιού1_mommyandthecity.gr

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών τους;

Οι γονείς, πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και σωστά ενημερωμένοι, ώστε να ανταποκρίνονται σε αυτές …

error: