Αρχική / Μητρότητα / Φυσιολογικός τοκετός, ας προετοιμάσουμε τη γυναίκα

Φυσιολογικός τοκετός, ας προετοιμάσουμε τη γυναίκα

giving birth

Οι γυναίκες που γεννούν πρέπει να έχουν το χρόνο να προσπαθήσουν να γεννήσουν φυσιολογικά και να μην οδηγούνται βιαστικά στη καισαρική τομή όταν η γέννα αργεί να προχωρήσει. Ο μαιευτήρας πρέπει να έχει υπομονή και να προσπαθεί να αποφύγει την Καισαρική τομή όσο η γυναίκα και το έμβρυο είναι ασφαλή. Αυτό είναι και το πνεύμα των πρόσφατων οδηγιών από το Αμερικανικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων και την Εταιρεία Εμβρυομητρικής Ιατρικής.

*Γράφει o Επιστημονικός Συνεργάτης Μαιευτήρας Χειρούργος Γυναικολόγος Παναγιώτης Χριστόπουλος MD, MSc, PhD, IFEPAG

Σε κάποιες γυναίκες ο τοκετός μπορεί να εξελίσσεται πιο αργά από όσο νομίζουμε. Ακόμα περισσότερος χρόνος και υπομονή πρέπει να δίνεται στις γυναίκες που γεννούν για πρώτη φορά, καθώς σε αυτές ο τοκετός διαρκεί ακόμα περισσότερο. Επίσης μια άσκοπη καισαρική στο πρώτο παιδί θα αναγκάσει πιθανότατα τη γυναίκα να γεννήσει και τα επόμενα παιδιά της πάλι με Καισαρική.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε οτι είναι απαραίτητο να δώσουμε περισσότερο χρόνο στη γυναίκα και να έχουμε την υπομονή να προσπαθήσουμε να γεννήσει φυσιολογικά. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε Καισαρική τομή μόνο όταν υπάρχει σοβαρός ιατρικός λόγος που βάζει σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας και του παιδιού. Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι η καισαρική τομή είναι μια επέμβαση που μπορεί να σώσει τη ζωή της μητέρας ή του παιδιού όταν χρειαστεί. Πρέπει όμως να εφαρμόζεται μονό όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι και καταστάσεις και όχι επιπόλαια.

Έτσι λοιπόν πρέπει να έχουμε σαν κανόνα ότι :

  • Ο γυναικολόγος πρέπει να δίνει στη γυναίκα περισσότερο χρόνο και να δείχνει υπομονή και επιμονή, προσπαθώντας να βοηθησει τη γυναίκα να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό.
  • Ενθαρρύνουμε τη γυναίκα να προσπαθήσει να γεννήσει φυσιολογικά και να μην εγκαταλείπει πρόωρα την προσπάθεια.
  • Προετοιμάζουμε τη μέλλουσα μαμά ψυχολογικά και σωματικά με ασκήσεις, ψυχοπροφυλακτική, και συμβουλές για σωστή διατροφή.

Με τη σωστή προετοιμασία της εγκύου , την καλή συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ γιατρού και εγκύου και με υπομονή και επιμονή μπορούμε να βοηθήσουμε πολλές γυναίκες να γεννήσουν με φυσιολογικό τοκετό και να αποκτήσουν το παιδί τους με τον τρόπο που ονειρεύονται.

*Απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδιανομή του συγκεκριμένου άρθρου χωρίς την πρότερη έγκριση του mommyandthecity.gr

Δείτε Επίσης

γέννα με καισαρική

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία μιας γέννας με καισαρική

Περίπου ένα στα πέντε μωρά γεννιούνται με Καισαρική τομή. Τα δύο τρίτα αυτών των Καισαρικών …

error: