Αρχική / Παιδί / Πιπίλες και μικρόβια

Πιπίλες και μικρόβια

pacifiers-bacteria

Οι πιπίλες ή τεχνητές θηλές είναι πολύ διαδεδομένες στην χρήση από τους γονείς αλλά ένα σημαντικό θέμα είναι το γεγονός ότι μπορεί να κουβαλούν βρωμιά και μικρόβια. Μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι σε πιπίλες που χρησιμοποιούνται από μικρά παιδιά ανευρίσκεται ένα ευρύ φάσμα παθογόνων μικροβίων που μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες.

* Γράφει o Επιστημονικός Συνεργάτης Στέλιος Παπαβέντσης Παιδίατρος – Σύμβουλος Γαλουχίας MBBS MRCPCH DCH IBCLC

Οι επιστήμονες προσθέτουν ότι στις πιπίλες αναπτύσσεται συχνά ένα λεπτό περίβλημα μικροβίων, μια βιομεμβράνη, η οποία στην πραγματικότητα μεταβάλλει την φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα στο στόμα του βρέφους ή του νηπίου. Αυτή η βιομεμβράνη μπορεί να ωθήσει την περιοχή σε φλεγμονή και δυνητικά να αυξήσει τον κίνδυνο για λοιμώξεις του στόματος και των δοντιών, του γαστρεντερικού, του ανώτερου αναπνευστικού και των αυτιών.

Τύποι μικροβίων που βρέθηκαν στις πιπίλες σχετίζονται με καρδιαγγειακά νοσήματα, με μεταβολικό σύνδρομο, με αλλεργίες άσθμα και αυτό-άνοσα νοσήματα, σύμφωνα με τον Δρ Glass, καθηγητή ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, πόροι μέσα στο πλαστικό μπορεί να παγιδεύουν βακτήρια, μύκητες, τροφή, δημιουργώντας ένα ιδανικό σημείο για μικροβιακή ανάπτυξη.

Η έρευνα παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο του 2013 στην Αμερικανική Εταιρία Κλινικής Παθολογίας στην Βοστώνη. Τα ευρήματα της έρευνας θα δημοσιευθούν σε επιστημονικά περιοδικά.

Εξετάστηκαν 10 πιπίλες υγιών βρεφών σε μια παιδιατρική κλινική. Τις έκοψαν σε λεπτά κομμάτια και τις εξέτασαν στο εργαστήριο για ανάπτυξη διαφόρων μικροβίων και μυκήτων. Τέλος συνέκριναν την ανάπτυξη μικροβίων στις χρησιμοποιημένες πιπίλες με το τι συνέβαινε σε πιπίλες καινούργιες που δεν είχαν χρησιμοποιηθεί.

Βρήκαν ότι οι μισές πιπίλες ήταν ελαφρά επιμολυσμένες, ενώ οι υπόλοιπες πέντε ήταν βαριά επιμολυσμένες, με επίπεδα μικροβιακής ανάπτυξης τόσο υψηλά που έφταναν τις 100 εκατομμύρια μονάδες μικροβιακών αποικιών ανά γραμμάριο.

Σε αντίθεση, οι καινούργιες πιπίλες ήταν υγειινές και δεν είχαν μικρόβια.

Από τις δέκα πιπίλες, οι ερευνητές απομόνωσαν 40 διαφορετικά είδη μικροβίων. Μία πιπίλα είχε πάνω της 4 διαφορετικά στελέχη του παθογόνου μικροβίου Χρυσίζοντα Σταφυλόκοκκου. Το πιο ανησυχητικό εύρημα ήταν ότι πολλά από τα μικρόβια που αναπτύχθηκαν από τις χρησιμοποιημένες πιπίλες ήταν ανθεκτικά στα κοινά αντιβιοτικά όπως η πενικιλλίνη και η μεθικιλλίνη, πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν λοίμωξη από αυτά τα μικρόβια είναι πιο δύσκολο να θεραπευτεί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Dr Glass, δεν θα έπρεπε να υπάρχει σύσταση χορήγησης πιπίλας για να ηρεμούν βρέφη και νήπια. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί ότι η πιπίλα μπορεί να προκαλέσει αρρώστια, ενώ οι πτυχές του θέματος στην υγεία του ατόμου σε βάθος χρόνου είναι άγνωστες: η παράμετρος αυτή – εάν ένα βρέφος παίρνει πιπίλα ή όχι – μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει πολλά να κάνει με την έκβαση ένα παιδί να αναπτύσσει αθηροσκλήρωση ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

Για τους γονείς που χρησιμοποιούν πιπίλες ο καθηγητής προτείνει να χρησιμοποιείται καθημερινά πλύση σε καθαριστικό δοντιών και να υπάρχουν πολλές και καινούργιες πιπίλες, έτσι ώστε όταν μια πιπίλα πέφτει ή βρέχεται να μην ξαναδίνεται στο στόμα του παιδιού πριν καθαριστεί εντατικά στο σπίτι. Συνιστά επίσης να πετιούνται οι πιπίλες μετά από 2 εβδομάδες χρήσης γιατί η χρήση τους μετά από ένα χρονικό διάστημα εντείνει την παγίδευση μικροβίων μέσα σε πόρους του πλαστικού.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

 

Δείτε Επίσης

τα νεογέννητα καταλαβαίνουν πολλά

Τα νεογέννητα καταλαβαίνουν και αισθάνονται τα πάντα: «Μιλήστε τους»

Τα νεογέννητα μωρά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από ότι εμείς νομίζουμε. Κάθε φορά που ακούνε την …

Ένα σχόλιο

  1. Δέσποινα

    Μα για αυτό δεν βράζουμε τις πιπίλες; Με το βρασμό δεν εξολοθρεύονται τα μικρόβια; Ένα παιδί χωρίς πιπίλα ή νευρικό θα είναι ή θα βάζει το δάχτυλο στο στόμα που και αυτό είναι εστία μικροβίων. Εγώ προσωπικά στο παιδί μου έδινα πιπίλα μόνο οταν χρειαζόταν, την ώρα που έπεφτε για ύπνο μέχρι μια ώρα, έτσι και δάχτυλο δεν έβαλε ποτέ και την έκοψε ευκολότατα τον 14ο μήνα. Σίγουρα δεν πρέπει να έχει ένα παιδί πιπίλα μονίμως στο στόμα γιατί δημιουργούνται και άλλα θέματα, όπως ότι καθηστερεί να μιλήσει σε σχέση με άλλα παιδιά που την χρησιμοποιούν ελάχιστα.

error: