Αρχική / Παιδί / Ξένα σώματα στη μύτη και το αυτί. Τι πρέπει να κάνουμε

Ξένα σώματα στη μύτη και το αυτί. Τι πρέπει να κάνουμε

130

Ένα από τα πιο επείγοντα και απειλητικά για τη ζωή περιστατικά στην ωτορινολαρυγγολογία είναι τα ξένα σώματα (foreign bodies). Παρατηρούνται συνήθως στα παιδάκια και λιγότερο συχνά σε ενήλικες. Το ξένο σώμα λάρυγγα, τραχείας, βρόγχων και οισοφάγου μπορεί να γίνει αιτία απώλειας ζωής, ενώ το ξένο σώμα σε αυτί και μύτη είναι λιγότερο απειλητικό, αν και αποτελεί ιατρικό επείγον.

Αυτό που κάνει δύσκολη την αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού, είναι το γεγονός ότι συνήθως περνάει απαρατήρητο το χρονικό σημείο της ενσφήνωσης του αντικειμένου, με συνέπεια η διάγνωση να καθυστερήσει. O στρατιωτικός γιατρός και Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος κ. Άγγελος Βάσσος μάς ενημερώνει σχετικά με τα συμπτώματα που θα υποψιάσουν το γονιό και τις πρώτες βοήθειες που μπορεί να δοθούν τη στιγμή του συμβάντος.

Ξένα σώματα μύτης    

 Foreign-body-nose

Παρατηρούνται σε παιδάκια 1,5 – 4 χρονών. Μπορεί να συμβεί είτε επειδή το παιδί βάζει το αντικείμενο από περιέργεια και αφέλεια, είτε στο πλαίσιο του παιχνιδιού και σπάνια από ατυχήματα.

Συνήθως πρόκειται για τροφές (καρύδια, στραγάλια, σπόρια, όσπρια, φιστίκια), κομματάκια από πλαστικά παιχνίδια, σφουγγαράκια, βαμβάκι, χάντρες, μπίλιες και μπαταρίες. Το παιδί μπορεί να αναφέρει στο γονιό του ότι έβαλε κάτι στην μύτη, αλλά μπορεί και να αποσιωπήσει το γεγονός από το φόβο της τιμωρίας.

Αν το αναφέρει και ο γονιός κρίνει ότι μπορεί να συλλάβει το αντικείμενο, το αφαιρεί με προσοχή (βαμβάκι, σφουγγαράκι, ύφασμα κτλ). Δεν κάνουμε ποτέ προσπάθεια να αφαιρέσουμε σφαιρικά αντικείμενα που γλιστράνε, γιατί στην προσπάθεια σύλληψης μπορεί να γλιστρήσουν πίσω και να εισροφηθούν, με συνέπεια ένα αθώο ξένο σώμα μύτης να μετατραπεί σε ένα απειλητικό για τη ζωή ξένο σώμα λάρυγγα, τραχείας και βρόγχων.

Ακόμη και στην περίπτωση που ο γονιός αφαιρέσει το ξένο σώμα το παιδί πρέπει να εξετασθεί από ωτορινολαρυγγολόγο, γιατί πάντα υπάρχει η περίπτωση να έχουν ενσφηνωθεί και άλλα τεμάχια μέσα στη μύτη, ειδικά αν ο γονιός δεν ήταν παρόν τη στιγμή που το παιδί έβαζε τα αντικείμενα μέσα στη μύτη.

Σε περίπτωση που το ξένο σώμα δεν γίνει αντιληπτό αμέσως τη στιγμή της εισόδου, θα γίνει αντιληπτό αργότερα. Σύνηθες σύμπτωμα που προδίδει την παρουσία ξένου σώματος στη μύτη είναι η δύσοσμη πυώδης έκκριση από το ένα ρουθούνι. Αυτό το σύμπτωμα από μόνο του πρέπει να προβληματίσει το γονιό ή τον παιδίατρο και να παραπέμψει το παιδί σε ειδικό ΩΡΛ. Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει για τις μπαταρίες (μπαταρίες που μοιάζουν με μικρά κουμπιά και τις συναντάμε σε ρολόγια ή κάποια παιχνίδια), οι οποίες απελευθερώνουν αλκαλικά υγρά και προκαλούν νέκρωση και διάβρωση των ιστών. Πρέπει να αφαιρεθούν άμεσα, χωρίς καθυστέρηση για να προκαλέσουν κατά το δυνατόν λιγότερες βλάβες.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση του παιδιού από τον Ωτορινολαρυγγολόγο, το ξένο σώμα μπορεί να αφαιρεθεί στην καρέκλα (office procedure) με τη βοήθεια λαβίδων, αναρρόφησης και αγκίστρων σύλληψης. Ο ρόλος του γονιού είναι να βοηθήσει το γιατρό με τη σωστή συγκράτηση του παιδιού, που συνήθως δεν συνεργάζεται καλά. Σε λίγες περιπτώσεις και κυρίως για την ασφάλεια του παιδιού, πρέπει να χορηγηθεί γενική αναισθησία για να μπορεί να αφαιρεθεί το ξένο σώμα και να αποκατασταθούν οι πιθανές βλάβες που έγιναν στους ιστούς της μύτης.   

Πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε :

  • Αν το παιδί μας αναφέρει ότι κάτι έβαλε στη μύτη του το ίδιο ή άλλο παιδάκι, πρέπει οπωσδήποτε να εξετασθεί από ωτορινολαρυγγολόγο, ακόμη και αν δεν φαίνεται κάποιο αντικείμενο.
  • Αφαιρούμε με δική μας πρωτοβουλία κάτι από τη μύτη του παιδιού, μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι. Πολύ εύκολα ένα ακίνδυνο σώμα στη μύτη του παιδιού, με λάθος χειρισμούς μπορεί να εισροφηθεί και να μετατραπεί σε ένα απειλητικό, για τη ζωή, ξένο σώμα λάρυγγα,τραχείας, βρόγχων.
  • Μονόπλευρη δύσοσμη έκκριση από το ένα μόνο ρουθούνι θα πρέπει να μας εγείρει την υποψία για πιθανό ξένο σώμα μύτης.
  • Μαρτυρία του παιδιού ή και υποψία μόνο εισόδου μπαταρίας στη μύτη, πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα στο νοσοκομείο.

Ξένα σώματα στο αυτί   

 foreign-bodies-in-the-ears

Και στο αυτάκι, συνήθως από περιέργεια ή πάνω στο παιχνίδι, μπορεί να συναντήσουμε ξένα σώματα. Στους ενήλικες συναντάμε ξένα σώματα από ατύχημα ή σε ανθρώπους που υπολείπονται διανοητικά.

Εδώ τα ξένα σώματα διαχωρίζονται σε οργανικά (ξηροί καρποί, όσπρια, σπόροι κτλ.) και σε αντικείμενα (κομμάτια από βαμβάκι, σφουγγάρι, ξυλαράκια, μπαταρίες, βίδες, μικρές χάντρες κτλ.).

Το παιδί μπορεί να αναφέρει το γεγονός, μπορεί όμως και να το αποκρύψει. Αν το αντικείμενο είναι αιχμηρό ή ενσφηνώθηκε βίαια, μπορεί να τραυματίσει τον έξω ακουστικό πόρο και λιγότερο συχνά τον τυμπανικό υμένα (μύτες από μολύβια, σπίρτα, μπατονέτες, βίδες κτλ). Αν το αντικείμενο είναι σφαιρικό, συνήθως σφηνώνεται στον ακουστικό πόρο και προκαλεί βαρηκοΐα ή πόνο (χάντρες, κομματάκια σιλικόνης). Προσοχή χρειάζεται στα όσπρια και σπόρους, γιατί με την έλευση του χρόνου φουσκώνουν και μετά η αφαίρεσή τους είναι δύσκολη. Για μια ακόμη φορά οι μπαταρίες πρέπει να αφαιρεθούν χωρίς καθυστέρηση, γιατί τα καυστικά τους υγρά προκαλούν νέκρωση και διάβρωση στο δέρμα του ακουστικού πόρου.

Αν το γεγονός της εισόδου ξένου σώματος στο αυτί δεν γίνει αντιληπτό άμεσα μπορεί να μείνει αδιάγνωστο για μεγάλο διάστημα. Συμπτώματα που μαρτυρούν την παρουσία ξένου σώματος, είναι ο πόνος, η μονόπλευρη βαρηκοΐα, οι εμβοές και η έκκριση από το πάσχον αυτί. Η διάγνωση και αφαίρεση του ξένου σώματος, γίνεται κατόπιν της εξέτασης του παιδιού για το σύμπτωμα που το απασχολεί από Ωτορινολαρυγγολόγο.

Συνήθως η αφαίρεση του ξένου σώματος του αυτιού είναι σχετικά ακίνδυνη διαδικασία, ειδικά αν το παιδί είναι συνεργάσιμο. Και εδώ όμως χρειάζεται αρκετές φορές να χορηγηθεί γενική αναισθησία για να γίνει η αφαίρεση του αντικειμένου με ασφάλεια και να αποκατασταθούν οι όποιες ζημιές στο αυτί.  

Πράγματα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε :

  • Μονόπλευρη βαρηκοΐα, πόνος, πυώδης έκκριση και εμβοές σε παιδάκι πρέπει να μας εγείρει την υποψία για ξένο σώμα στο πάσχον αυτί.
  • Καλό θα ήταν να αποφεύγεται η προσπάθεια αφαίρεσης από το συγγενικό περιβάλλον, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον βλάβες του αυτιού.
  • Το αίμα από το αυτάκι δεν πρέπει να μας πανικοβάλει, αλλά καλό θα είναι να επισπευστεί η εξέταση.
  • Οι μπαταρίες, λόγω των καυστικών υγρών που απελευθερώνουν, πρέπει επειγόντως να αφαιρεθούν.

Ειδική αναφορά χρήζει η είσοδος εντόμων στο αυτί (πιο συχνά στους ενήλικες και συνήθως μυρμήγκια, αράχνες, τσιμπούρια, σαρανταποδαρούσες, ψαλίδες κτλ.). Ως πρώτες βοήθειες μπορεί να ενσταλαχτούν μερικές σταγόνες καθαρό οινόπνευμα ή κάποιο ελαιώδες διάλυμα για να φονευθεί το έντομο ή να φύγει έξω. Κατόπιν, ακολουθεί εξέταση από ωτορινολαρυγγολόγο για να αφαιρεθεί με ασφάλεια το έντομο. Προσοχή όμως, δεν ρίχνουμε ποτέ υγρά στο αυτί αν υπάρχει γνωστή τυμπανική διάτρηση.

πηγή: thessmama.gr

Δείτε Επίσης

τα νεογέννητα καταλαβαίνουν πολλά

Τα νεογέννητα καταλαβαίνουν και αισθάνονται τα πάντα: «Μιλήστε τους»

Τα νεογέννητα μωρά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από ότι εμείς νομίζουμε. Κάθε φορά που ακούνε την …

error: