Αρχική / Παιδί / Αλλεργίες: Δείτε ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες

Αλλεργίες: Δείτε ποιες είναι οι πιο επικίνδυνες

close-up portrait of a beautiful sleeping baby on white

Δεν είναι όλες οι παιδικές αλλεργίες το ίδιο σοβαρές, ούτε όλες οι αλλεργικές αντιδράσεις εν δυνάμει επικίνδυνες. Πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Tα ακάρεα της σκόνης, η γύρη των φυτών, οι ξηροί καρποί, το ψάρι, το δηλητήριο της μέλισσας και της σφήκας… Αυτά είναι τα κυριότερα αλλεργιογόνα που ενοχοποιούνται για τις παιδικές -και όχι μόνο- αλλεργίες. Είναι όμως όλα εξίσου επικίνδυνα, δηλαδή μπορούν όλα να προκαλέσουν μια απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση; Όχι, απαντούν οι ειδικοί, δεν είναι όλα τα αλλεργιογόνα εξίσου επικίνδυνα και κυρίως δεν είναι όλες οι αλλεργικές αντιδράσεις επίφοβες.

Αναφυλαξία

Η αναφυλαξία είναι η πιο σοβαρή μορφή αλλεργίας και μπορεί να απειλήσει τη ζωή του παιδιού αν δεν αντιμετωπιστεί αμέσως. Τα συμπτώματά της είναι πάρα πολλά και μπορεί να εμφανιστούν με πολλούς συνδυασμούς ώστε να περιλαμβάνει μεγάλα μέρη και όργανα του οργανισμού (δέρμα, αναπνευστικό, κυκλοφορικό, γαστρεντερικό) και έτσι να δυσκολεύει στη θεραπεία της.  Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας εκδηλώνονται αιφνίδια και εξελίσσονται μέσα σε λίγα λεπτά έως μία ώρα

Τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι ο κνησμός και η μεταλλική γεύση στο στόμα. Άλλα συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

  • Δέρμα:Φούσκωμα στα χείλη και το πρόσωπο, εμφανίζονται κόκκινες πετάλες, έντονη φαγούρα ακόμη και στα αυτιά.
  •  Στόμα: Πρήζονται και κοκκινίζουν τα χείλη και η γλώσσα.
  • Μύτη: Ρινική καταρροή, φτάρνισμα, φαγούρα.
  • Λαιμός: Πρήξιμο και δυσκολία κατάπωσης.
  • Θώρακας: Πόνος στο στήθος, σφίξιμο, βραχνός βήχας και σε βαριές περιπτώσεις, συμπτώματα άσθματος και δυσκολία στην αναπνοή.
  • Πεπτικό: Κράμπες και πόνος στη κοιλιά, εμετός, διάρροιες.
  • Αντανακλαστικά: Τάση για λιποθυμία, ζαλάδα, απώλεια των αισθήσεων
  • Άλλα συμπτώματα: Αίσθημα ότι ζεσταίνεται και ότι έχει πυρετό, πτώση της πίεσης.

Τα πιο πάνω συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά μέχρι και ώρες από την επαφή με τον αλλεργικό παράγοντα. Επίσης μερικοί άρρωστοι ακολουθούν διφασική πορεία. Εμφανίζουν δηλαδή κάποια συμπτώματα τα οποία όμως εξαφανίζονται για να επανέλθουν μετά από μερικές ώρες. Γι αυτό χρειάζεται προσοχή και να απευθυνόμαστε πάντα στο γιατρό του παιδιού για βοήθεια, ανεξάρτητα αν τα συμπτώματα υποχώρησαν γρήγορα από μόνα τους. Πολλές ζωές σώθηκαν επειδή είχαν την τύχη να είναι κοντά σε νοσοκομείο όταν εκδηλώθηκαν τα συμπτώματα της δεύτερης φάσης.


Oι αλλεργίες που ακολουθούν μπορεί να οδηγήσουν σε μια επικίνδυνη για τη ζωή αλλεργική αντίδραση, τα συμπτώματα της οποίας αναφέρθηκαν ήδη. Ωστόσο, κρίνουμε απαραίτητο να αναφέρουμε και τις περιπτώσεις των πιο ήπιων συμπτωμάτων αναφυλαξίας, όπου επιβάλλεται να αποταθείτε στον παιδίατρό σας. Αυτές είναι:

Οι τροφικές.

Οι συνηθέστερες τροφές είναι οι ξηροί καρποί, τα ψάρια, τα οστρακοειδή, το γάλα και το αυγό. Ελάχιστη ποσότητα των τροφών αυτών είναι ικανή να προκαλέσει αναφυλαξία σε αλλεργικά άτομα. Απευθυνθείτε στον παιδίατρο αν παρατηρήσετε ότι λίγες ώρες (π.χ. 2-3 ώρες) μετά την κατανάλωση ενός τροφίμου το παιδί παρουσιάζει εξανθήματα με κνησμό στο σώμα ή παραπονιέται ότι το «τρώει» η γλώσσα του ή πρήζονται τα χείλη του και πονάει η κοιλιά του.

Οι φαρμακευτικές.

Περίπου το 10% του πληθυσμού είναι αλλεργικό σε φάρμακα. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μέσα στην πρώτη ώρα από τη λήψη του φαρμάκου αλλά σπανιότερα μπορεί να εμφανιστούν και αργότερα. Η πιθανότητα για αλλεργία στο φάρμακο αυξάνεται όταν το φάρμακο δίνεται ενδοφλέβια αντί από το στόμα, όταν το άτομο το παίρνει σε μεγάλες ποσότητες και όταν το παίρνει τακτικά. Απευθυνθείτε στον παιδίατρο αν κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνει το παιδί παρουσιάσει εξανθήματα στο σώμα του.

Τα συνηθέστερα έντομα είναι η μέλισσα, η σφήκα και η αράχνη. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά από το τσίμπημα. Απευθυνθείτε στον παιδίατρο αν μετά το τσίμπημα παρατηρήσετε ότι το παιδί παρουσιάζει εξανθήματα σε όλο του το σώμα ή δείτε ότι το εξάνθημα και το πρήξιμο στο σημείο του τσιμπήματος είναι πολύ μεγαλύτερο από το αναμενόμενο (π.χ. έπειτα από τσίμπημα στο δάχτυλο του χεριού, το παιδί πρήζεται μέχρι τον αγκώνα).

υσικά αίτια.

Για παράδειγμα το απότομο κρύο ή η έντονη σωματική άσκηση, το έντονο άγχος κ.λπ. μπορούν να προκαλέσουν αναφυλακτική αντίδραση.

Η αλλεργική αυτή νόσος δεν δημιουργεί κινδύνους εφόσον είναι υπό έλεγχο με εισπνεόμενα φάρμακα. Επικίνδυνη μπορεί να αποβεί η παρόξυνση της νόσου (ασθματική κρίση), που εκδηλώνεται με βρογχόσπασμο και μπορεί να προκληθεί από την έκθεση του παιδιού σε αλλεργιογόνο παράγοντα (π.χ. ακάρεα σκόνης, γύρη φυτών), εφόσον δεν αντιμετωπιστεί άμεσα με φαρμακευτική αγωγή.

Το αγγειοοίδημα

Το αγγειοοίδημα είναι αρρώστια που αφορά τις βαθύτερες στιβάδες του δέρματος και εκδηλώνεται με οιδήματα (φουσκώματα). Μπορεί να εμφανιστεί μόνο του ή σε συνδυασμό με κνίδωση. Τα παιδιά που παρουσιάζουν κνίδωση έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάσουν αγγειοοίδημα (ένα στα τρία). Μπορεί να φουσκώσουν η γλώσσα και ο λάρυγγας του παιδιού οπότε κινδυνεύει η ζωή του από ασφυξία και είναι απαραίτητη η άμεση μεταφορά του παιδιού σε νοσοκομειακή μονάδα το συντομότερο. Σε περίπτωση που επηρεάσει και το έντερο το παιδί μπορεί να παρουσιάσει κοιλόπονο και διάρροιες.

Αντιμετώπιση: 

• Αποφυγή ασπιρίνης γιατί μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.
• Αντιϊσταμινικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για να ελέγξουν την αρρώστια και να μειώσουν τον κνησμό. Σπάνια σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί ο γιατρός να χρησιμοποιήσει κορτιζόνη από το στόμα.
• Ειδική δίαιτα δεν χρειάζεται. Αλλά αν μπορεί ο άρρωστος να ανακαλύψει τι τον ενοχλεί τότε θα μπορεί στο μέλλον να το αποφεύγει.
• Τα περιστατικά αγγειοοιδήματος πρέπει να αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο.

Την αλλεργική αντίδραση – Κνίδωση.

Η κνίδωση είναι αλλεργία του δέρματος και εκδηλώνεται με εξάνθημα στο δέρμα που μοιάζει καταπληκτικά με τσιμπήματα κουνουπιών. Είναι πολύ συνηθισμένη αρρώστια αφού περίπου ένα στα έξι παιδιά θα παρουσιάσουν αυτή την αρρώστια τουλάχιστον μια φορά στην παιδική τους ηλικία.

Συμπτώματα:

• Το χαρακτηριστικό εξάνθημα που μοιάζει με τσίμπημα κουνουπιών. Όταν πιέσεις αυτό το εξάνθημα εξαφανίζεται.
• Κνησμός (Φαγούρα).
• Αίσθημα καύσους στις περιοχές που είναι φουσκωμένες (κυρίως χείλη, πρόσωπο, δάκτυλα χεριών και ποδιών).

Τι προκαλεί την εμφάνιση της κνίδωσης και πόσο διαρκεί;
Τα συνηθέστερα αίτια είναι τα ακόλουθα:
• Οποιαδήποτε μόλυνση
• Επαφή με ζώα
• Επαφή με φυτά
• Τροφές
• Φάρμακα (αντιφλεγμονώδη και αντιβιοτικά)
• Συντηρητικά τροφίμων
• Άγχος

Συνήθως όμως εμφανίζεται χωρίς καμιά προφανή αιτία. Αν δεν δοθεί θεραπεία τα συμπτώματα της αρρώστιας διαρκούν συνήθως μερικές ώρες μέχρι μερικές μέρες.

Οφείλονται σε εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, όπως είναι τα ακάρεα της σκόνης, η γύρη των φυτών και οι μύκητες. Oι αλλεργίες αυτές ταλαιπωρούν τα παιδιά, αλλά δεν ανήκουν στις αλλεργίες που μπορούν να τα απειλήσουν.

Η συχνότερη μορφή αυτής της αλλεργικής δερματοπάθειας στα παιδιά είναι το βρεφικό έκζεμα, που μπορεί να παρουσιαστεί από την ηλικία των 2-3 μηνών. Συνήθως παρατηρείται ύφεση των συμπτωμάτων μετά την ηλικία των 5 ετών, αν και σε μερικές περιπτώσεις το παιδί μπορεί να ταλαιπωρείται μέχρι την προεφηβεία (έως τα 10-11).

Oι ειδικοί τονίζουν ότι η ήπια εκδήλωση μιας αναφυλακτικής αντίδρασης δεν προδικάζει ότι και η επόμενη εκδήλωσή της θα είναι ήπια. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να αγνοήσετε τα συμπτώματα που παρουσίασε το παιδί, ακόμη και αν πέρασαν γρήγορα. Πρέπει να απευθυνθείτε στον παιδίατρο, που θα συνεργαστεί με τον αλλεργιολόγο για τον εντοπισμό του ύποπτου αλλεργιογόνου, ώστε να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε ένα νέο επεισόδιο, τη σοβαρότητα του οποίου δεν μπορείτε να γνωρίζετε εκ των προτέρων.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

τα νεογέννητα καταλαβαίνουν πολλά

Τα νεογέννητα καταλαβαίνουν και αισθάνονται τα πάντα: «Μιλήστε τους»

Τα νεογέννητα μωρά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από ότι εμείς νομίζουμε. Κάθε φορά που ακούνε την …

error: