Αρχική / Παιδί / Διαπαιδαγώγηση / Κάντε το παιδί σας ανεξάρτητο. 5 τρόποι για να το πετύχετε

Κάντε το παιδί σας ανεξάρτητο. 5 τρόποι για να το πετύχετε

independent

Ολα τα παιδιά από τη στιγμή που γεννιούνται χτίζουν την προσωπικότητά τους. Οπως τα σφουγγάρια έτσι κι αυτά απορροφούν κάθε τρόπο και κίνηση που βλέπουν.

Καθοριστικό ρόλο σε αυτό παίζει η συμπεριφορά των γονιών απέναντι σε αυτά. Πως, λοιπόν, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να γίνει ανεξάρτητο;

Κάντε δύο βήματα πίσω

Αν το παιδί σας συνηθίζει για παράδειγμα να ντύνεται μόνο του, αντισταθείτε να πείτε τη γνώμη σας και να σχολιάσετε αν έχει βάλει κάτι ανάποδα ή ασυνήθιστα από το κοινώς αποδεκτό. Ακόμα ένα παράδειγμα είναι όταν το παιδί σας φτιάχνει το δωμάτιό του. Μην του πείτε «ακόμα είναι ακατάστατο», προτιμήστε το «καλή δουλεία!». Στόχος είναι να ενθαρρύνεται τα παιδιά να είναι ανεξάρτητα.

Κάντε τις δουλειές λίγο πιο εύκολες

Θέλει το παιδί σας να φτιάξει το πρωινό του αλλά παραμένει ακόμα «βουνό» γι αυτό; Κάντε του τη δουλειά λίγο πιο εύκολη. Τοποθετήστε το μπολ, τα δημητριακά, το γάλα και οτιδήποτε δεν φτάνει σε μέρος που να μπορεί να φτάσει και να τα φτιάξει μόνο του. Παρόμοια μπορεί να είναι η διαδικασία για ό,τι δεν μπορεί να κάνει. Να θυμάστε πως πριν το βοηθήσετε να ζητήσετε την άδειά του.

Επιδοκιμάστε το για τα μικρά βήματα που κάνει

Οι θετικές λέξεις που λέτε στο παιδί σας βοηθά στο «χτίσιμο» καλών συνηθειών. Κάντε το να καταλάβει πως τα μικρά κάνουν τη διαφορά. Από το να σας φέρει ένα πιάτο μέχρι το να μαζέψει τα παπούτσια, δείξτε του πως τέτοιες πράξεις επιβραβεύονται.

Αφήστε τα να σας βοηθήσουν

Οποιαδήποτε δουλεία έχετε από το να πάτε σουπερμάρκετ μέχρι δουλείες του γραφείου που φέρατε στο σπίτι, αφήστε τα παιδιά σας να σταθούν δίπλα σας και να σας βοηθήσουν. Δώστε τους σαφείς εντολές και περιμένετε να τις εκτελέσουν, επιβραβεύοντας, όπως είπαμε παραπάνω, γι αυτό που κάνουν. Παράλληλα, θα έρθετε ακόμα πιο κοντά, ενισχύοντας το δέσιμό σας.

Επιστροφή στα βασικά

Από το να λέτε 800 φορές το ίδιο πράγμα πχ: «Ανδρέα πλύνε τα δόντια σου πριν πέσεις», χαμογελάστε και πείτε «ώρα για ύπνο! Δεν χρειάζεται να πω τι κάνουμε! Ετοιμάσου και έρχομαι να σου πω καληνύχτα».

Ωθήστε τα να διαβάζουν

Αν για τα παιδιά σας το διάβασμα είναι μια βαρετή διαδικασία, μετατρέψτε τη σε μια ώρα αστεία και «πολύχρωμη». Αγοράστε κάρτες διαβάσματος και αστεία παιδικά βιβλία και ωθήστε τα να ασχοληθούν με αυτά, όταν δεν έχουν διάβασμα. Μια πολύ καλή ιδέα είναι να τους δώσετε ένα άδειο τετράδιο και να τα αφήσετε να εκφραστούν είτε με λέξεις είτε με ζωγραφιές.

iefimerida.gr

 

Δείτε Επίσης

Mother cradling newborn infant

Η Εγγύτητα μητέρας και βρέφους ως βάση του Attachment Parenting

«Η μητέρα είναι η Μήτρα, το Λίκνο της ζωής, η Δημιουργία, η Γέννηση, το Ένστικτο, …

error: