Αρχική / Μητρότητα / Θέλω να γίνω Μαμά / Τι συμβολίζει η Μητρική Μορφή για το νεογέννητο και βρέφος.

Τι συμβολίζει η Μητρική Μορφή για το νεογέννητο και βρέφος.

mitriki-morfi

Η μητέρα είναι η Μήτρα, το Λίκνο της ζωής, η Δημιουργία, η Γέννηση, το Ένστικτο, η Ψυχή, το Συναίσθημα.

Η μήτρα είναι το πρώτο σπίτι, η πρώτη στέγη που πλαισιώνει την μεταμόρφωση του εμβρύου σε μικρό άνθρωπο.

Το λίκνο της ζωής είναι η ανάσα, η δυαδικότητα, η συνεργατικότητα ανάμεσα στην μητέρα και το πλάσμα που κυοφορεί.

* Γράφει η ειδική συνεργάτης Αντιγόνη Συμεωνίδου Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια MSc

Η δημιουργία είναι η αρχή της σχέσης τους, η αρχή της ύπαρξης ,της καινούργιας ζωής.

Το ένστικτο είναι η επικοινωνία σε βαθύ ψυχικό επίπεδο, είναι η συνέχεια της ψυχοσωματικής σύνδεσης που δημιουργήθηκε κατά την διάρκεια της ενδομήτριας ζωής, είναι ο συμβολικός ομφάλιος λώρος που συνδέει την μητέρα με το παιδί της, μετά την γέννηση του.

Η ψυχή είναι η ολοκληρωτική έννοια της ύπαρξης, είναι η απαρχή των συναισθημάτων, είναι ο «χορός» του ασυνείδητου, είναι η ανάγκη να νιώθουμε μέρος μια καθημερινής σύνδεσης με τον πρώτο άνθρωπο που νιώσαμε ότι δημιουργηθήκαμε, μέσα από την ύπαρξη του.

Το συναίσθημα, είναι το «παιδί» της αίσθησης, της μη λεκτικής επικοινωνίας, το πάντρεμα ανάμεσα στην αίσθηση και στην πραγμάτωση της. Δημιουργείται ανάμεσα σε δύο ψυχές, συνδέει δύο βαθιά προσωπικούς κόσμους και δημιουργεί την ψυχική δυάδα.

Η γέννηση, είναι το ταξίδι της ψυχής και του σώματος του αγέννητου ανθρώπου μέσα από τον πρώτη αίσθηση αποχωρισμού. Ο αγέννητος άνθρωπος αποχωρίζεται το σώμα της μητέρας του για να έρθει στην καινούργια διάσταση, στην καινούργια του πραγματικότητα. Η γέννηση δίνει λόγο στην ψυχή του ανθρώπου και λόγια στην σωματική επικοινωνία ανάμεσα στο δίδυμο μητέρας-νεογέννητου. Χρειάζεται να θυμόμαστε ότι η γέννηση είναι μια μετάβαση από την ενδομήτρια ζωή στην εξωμήτρια και όπως κάθε μετάβαση χρειάζεται χρόνο προσαρμογής.

Για τα «μάτια» του νεογέννητου και μετά βρέφους, όλες οι προαναφερθέντες έννοιες είναι βιωματικές και δημιουργούν την ανάγκης της Σύνδεσης του με την μορφή που τις συμβολίζει.

Η Σύνδεση, που έχει ξεκινήσει να υπάρχει στην περίοδο της ενδομήτριας ζωής, τροποποιείται με την γέννηση ( το πρώτο συμβολικό αποχωρισμό) και συνεχίζει να υπάρχει από τα πρώτα λεπτά της ζωής του μικρού ανθρώπου.

Mε την γέννηση του, ο νεογέννητος άνθρωπος ζητά την ίδια αίσθηση, την αίσθηση της Σύνδεσης και η μορφή της μητέρας αποτελεί το πρώτο οδηγό αναγνώρισης του περιβάλλοντος του. Το περιβάλλον του είναι η απεριόριστη αγκαλιά της και η άμεση ανταπόκριση της στις ψυχοσωματικές του ανάγκες, δημιουργούν την πρώτη αίσθηση της Προστασίας, Ασφάλειας και Εμπιστοσύνη.

H μορφή της μητέρας, είναι το περιβάλλον που αγκαλιάζει την ύπαρξη του μικρού ανθρώπου και δίνει το έναυσμα για την εγκαθίδρυση της αίσθησης και την δημιουργία συναισθημάτων που γεννιούνται.

Η καθημερινή επαφή της μητέρας με το νεογέννητο και μετά βρέφος, η καθημερινότητα που περικλείει την εκπλήρωση των ψυχοσωματικών και ψυχοσυναισθηματικών αναγκών, η συνέχεια και η εξέλιξη της έννοιας Σύνδεσης δημιουργούν τον δεσμό ανάμεσα στις δύο υπάρξεις και τροφοδοτούν την υγιή αίσθηση της ύπαρξης. Η γέννηση είναι ένα μεταβατικό στάδιο και κάθε μεταβατικό στάδιο χρειάζεται μια περίοδο προσαρμογής.

Η προσκόλληση στην μορφή της μητέρας, είναι απαραίτητη για τον μικρό άνθρωπο στην περίοδο της προσαρμογής του, στην περίοδο που σηματοδοτεί το «πέρασμα» από την ενδομήτρια ζωή στην εξωμήτρια. Όλα τα νεογέννητα και βρέφη, νιώθουν, συναισθάνονται και βιώνουν. Ανακαλύπτουν την ύπαρξη τους μέσα από την προσκόλληση τους που με την σειρά της ανακουφίζει, προστατεύει και συνδέει.

Yπάρχουν βασικοί λόγοι που ενθαρρύνουμε την ασφαλή προσκόλληση του βρέφους στην μητέρα του. Στην αρχή της ζωής του, η σταθερή μορφή της μητέρας στην ψυχική και συναισθηματική του ανάπτυξη του, εκπληρώνει την πιο βασική ανάγκη : την ανάγκη να βιώνει την αρχή της αίσθησης του εαυτού με ασφάλεια, επικοινωνία και σταθερότητα. Η ασφάλεια που νιώθει ως αναπόσπαστο μέρος του σώματος και της ψυχής της μητέρας του, δημιουργεί συναισθήματα. Καινούργια συναισθήματα, πρωτόγνωρα συναισθήματα που συνοδεύουν την άφιξη του στο καινούργιο περιβάλλον του, μετά την γέννηση του. Η μυρωδιά, το δέρμα, το χάδι , η απεριόριστη αγκαλιά της μητέρας του βιώνονται σαν ένας νοητός ομφάλιος λώρος και βάζουν την βάση για να εξελιχθεί με ασφάλεια. Η αίσθηση ασφάλειας δημιουργεί και την ανάγκη της επικοινωνίας. Μέρα με την μέρα, το βρέφος βιώνει την ανάγκη της επικοινωνίας με την μητέρα του και έρχεται το επόμενο εξελικτικό στάδιο : της έκφρασης. Μέσα από την επικοινωνία του με την μητρική μορφή, αρχίζει να νιώθει την σταθερότητα στην σχέση του μαζί της, βιώνει την δύναμη της ασφάλειας, συνεχίζει να εκφράζεται. Δημιουργείται η βάση του, μια πολύ συναισθηματικά ισχυρή βάση που μπορεί να το βοηθήσει να βιώσει και να ξεπεράσει την δυσκολία του επόμενου εξελικτικού σταδίου : το άγχος αποχωρισμού.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

H εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, γεννιέται στην ενδομήτρια ζωή

Η Οικογένεια είναι η πρώτη Συναισθηματική Ρίζα: «Ξεκίνησα να υπάρχω μέσα από την ύπαρξη σου και του μπαμπά…»

Εγκυμοσύνη: Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα (βίντεο)

Δείτε Επίσης

τα νεογέννητα καταλαβαίνουν πολλά

Τα νεογέννητα καταλαβαίνουν και αισθάνονται τα πάντα: «Μιλήστε τους»

Τα νεογέννητα μωρά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από ότι εμείς νομίζουμε. Κάθε φορά που ακούνε την …

error: