Αρχική / Παιδί / Φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής.

Φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής.

psires1

* Γράφει ο Παιδίατρος Ζαχαρίας Στειακάκης

Οι ψείρες των μαλλιών μπορεί να μην φαίνονται σαν ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά πολλά παιδιά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υποφέρουν από ψείρες και αυτό απελπίζει τους γονείς. Το να έχουμε ψείρες δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρεπόμαστε, αφού δεν έχει να κάνει με την υγιεινή. Στην πραγματικότητα, ο ψείρες προτιμούν τα καθαρά μαλλιά! Οι διαφορετικές συμβουλές που υπάρχουν μπορεί να είναι αντιφατικές και επιπλέον, οι ψείρες αρχίζουν να αντιστέκονται στις υπάρχουσες συχνά χρησιμοποιούμενες θεραπευτικές μεθόδους. Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι πολλοί γονείς δεν είναι σίγουροι πώς να αντιμετωπίσουν τις ψείρες.

Τι ακριβώς είναι οι ψείρες;

Οι ψείρες είναι έντομα χωρίς φτερά που ρουφούν το αίμα. Είναι παράσιτα που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα. Οι ψείρες έχουν «ειδικευτεί» στο να ζουν στα ανθρώπινα κεφάλια. Το ειδικά διαμορφωμένο σώμα και το μικρό οβάλ κεφάλι, εξασφαλίζουν στην ψείρα να μπορεί να κινείται εύκολα μέσα στις τρίχες του κεφαλιού. Στους 20 C, η ψείρα μπορεί και κινείται με ταχύτητα 30 εκατοστών το λεπτό. Όσο μεγαλύτερη είναι η θερμοκρασία, τόσο πιο γρήγορα μπορεί να κινείται η ψείρα. Οι ψείρες έχουν 6 πόδια, τα οποία χρησιμοποιούνται για να προσκολληθούν στην τρίχα. Γενικώς, οι ψείρες μπορεί να εντοπιστούν πίσω από τα αυτιά, κατά μήκος της γραμμής που αρχίζουν τα μαλλιά στο μέτωπο και στον λαιμό, αφού αυτές οι περιοχές είναι ζεστές και σκοτεινές. Οι ψείρες μπορούν να προσαρμόζουν το χρώμα τους στο χρώμα των μαλλιών, γεγονός που τις κάνει δύσκολο να εντοπιστούν. Το χρώμα της ψείρας μπορεί να ποικίλλει από το χρώμα της άμμου (πυρόξανθο χρώμα) έως σχεδόν μαύρο. Αφού έχουν τραφεί με αίμα, αποκτούν σκούρο κόκκινο χρώμα. Οι ψείρες εμφανίζονται πιο συχνά σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών.

Οι ψείρες μπορούν επιζήσουν χωρίς φαγητό για 2 με 3 ημέρες, για παράδειγμα, πάνω σε έπιπλα ή ρούχα. Οι κόνιδες μπορούν να επιζήσουν περίπου 7 ημέρες.
Η ζωή μίας ψείρας είναι σχετικά μικρή. Κάτω από κανονικές συνθήκες οι ψείρες ζουν κατά μέσον όρο 30 με 50 ημέρες. Ο κύκλος ζωής τους έχει τρία στάδια: κόνιδα, νύμφη και ενήλικας. Κατά τη διάρκεια της ζωής, η θηλυκή ψείρα θα γεννήσει 100 με 300 αυγά.
Η θηλυκή ψείρα προσκολλά την κόνιδα στην τρίχα με ένα είδος κόλλας, όχι πιο μακριά από ένα χιλιοστό από το δέρμα του κεφαλιού. Οι κόνιδες παραμένουν σταθερά προσκολλημένες στην τρίχα και απομακρύνονται από το δέρμα του κεφαλιού καθώς τα μαλλιά μακραίνουν.
Οι κόνιδες έχουν ασπροκίτρινο έως καφέ χρώμα και έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος με κεφάλι μιας καρφίτσας. Μετά από 10 ημέρες περίπου, η νύμφη αναδύεται από την κόνιδα και στην συνέχεια εντός 12 ημερών, η νύμφη έχει γίνει μια ενήλικη ψείρα, με μήκος 3-4 χιλιοστά. Η συνολική ανάπτυξη από κόνιδα σε ενήλικη ψείρα διαρκεί περίπου 3 εβδομάδες. Εάν δεν ξεκινήσει διαδικασία αντιμετώπισης της εξάπλωσης, ο κύκλος ζωής επαναλαμβάνεται κάθε 20 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πιθανότητα σε μία σχετικά μικρή περίοδο, το κεφάλι του παιδιού να καλυφθεί από ψείρες.

Πως μπορείτε να ανακαλύψετε ότι το παιδί σας έχει ψείρες;

Είναι πιθανό να προσέξετε τις κόνιδες πριν προσέξετε τις ψείρες. Οι κόνιδες μοιάζουν με καφεκίτρινες νιφάδες και είναι κολλημένες στην τρίχα. Αρχικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το παιδί σας να μην καταλάβει ότι συμβαίνει κάτι, αφού η φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής δεν ξεκινάει παρά μόνο μερικές εβδομάδες αφού «πιάσει» ψείρες. Όταν ψάχνετε για ψείρες (κατά προτίμηση με μεγεθυντικό φακό) πρέπει να ελέγξετε από κοντά το ίδιο το δέρμα της κεφαλής.

Η εξάπλωση της ψείρας συνήθως γίνεται με την απευθείας επαφή των κεφαλιών μέσα στην οικογένεια και το σχολείο.

Οι ψείρες περπατούν από κεφάλι σε κεφάλι, δεν μπορούν να πηδήξουν ή να πετάξουν. Οι ψείρες μπορούν ακόμα να εξαπλωθούν μέσω καπέλων , κασκόλ, ρούχων, σκούφων, και βουρτσών. Τα κατοικίδια ζώα δεν παίζουν κανένα ρόλο στη μεταφορά ψειρών. Ακόμα και αν το παιδί σας δεν παραπονιέται για φαγούρα, είναι αρκετά πιθανό να έχει «πιάσει» ψείρες, για παράδειγμα στο σχολείο. Είναι λοιπόν, πολύ σημαντικό να ελέγχετε συχνά το κεφάλι του παιδιού σας, ειδικά εάν έχουν βρεθεί κρούσματα ψείρας στο σχολείο. Ο έλεγχος για την ύπαρξη ψειρών μπορεί να γίνει με την χρήση μιας πλαστικής χτένας.

Ποιες είναι οι συνέπειες της εξάπλωσης των ψειρών;

Κατά την εξάπλωση των ψειρών, υπάρχουν κατά όρο 10 ζωντανές ενήλικες ψείρες. Παρόλα αυτά, σε ένα κεφάλι μπορεί να υπάρχουν εκατοντάδες βιώσιμες , νεκρές και εκκολαπτόμενες κόνιδες. Όταν ρουφούν αίμα, οι ψείρες εκκρίνουν μικρές ποσότητες σάλιου. Το σάλιο προκαλεί ερεθισμό και υπερευαισθησία του τριχωτού της κεφαλής, τα οποία προκαλούν τη γνωστή φαγούρα. Άλλες επιπτώσεις, όπως τα έκζεμα, μπορεί να είναι επιπλέον αποτέλεσμα, επειδή το δέρμα της κεφαλής γδέρνεται κατά το ξύσιμο που γίνεται για να ανακουφιστεί από τη φαγούρα. Μερικές φορές, ελαφρώς πρησμένοι λεμφικοί αδένες στον λαιμό μπορεί να είναι αποτέλεσμα της φαγούρας.

Αντιμετώπιση της φθειρίασης του τριχωτού της κεφαλής

Πολλές μέθοδοι αντιμετώπισης των ψειρών περιέχουν χημικές ουσίες. Διάφορες χημικές ουσίες έχουν ενοχοποιηθεί για πρόσκληση διαφόρων αντιδράσεων σε άλλες χώρες. Παγκοσμίως, από τα μέσα της δεκαετίας του ’90, έχει περιγραφεί η αντοχή της φθείρας στα φθειροκτόνα ή αντιφθειρικά φάρμακα. Ο βαθμός αντοχής στο κάθε φθειροκτόνο κυμαίνεται από χώρα σε χώρα και εξαρτάται ευθέως από τον βαθμό κατανάλωσης του. Μάλιστα, για αποφυγή της αντοχής συνιστάται να μην χρησιμοποιείται το ίδιο φθειροκτόνο στο παιδί στη διάρκεια του ίδιου εξαμήνου, αλλά να γίνονται εναλλαγές. Έτσι, πολλοί γονείς σήμερα ακολουθούν φυσικούς τρόπους απομάκρυνσης της φθείρας και αποφεύγουν τη φαρμακευτική αγωγή. Αυτές οι μέθοδοι έχουν αποδειχθεί άκρως αποτελεσματικές με βάση κλινικές έρευνες πανεπιστημίων, δεν υπάρχει κίνδυνος τοξικότητας, παρενεργειών και αλλεργίας και είναι ασφαλείς για το δέρμα και τα μάτια των μικρών παιδιών. Επιπλέον, προσφέρουν ολοκληρωμένο τρόπο αντιμετώπισης των ψειρών και των κονίδων που αποτελεί την κύρια αιτία εξάπλωσης τους.

Πρακτικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε τη φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής

Το παιδί ή άλλα της οικογένειας που έχουν προσβληθεί από ψείρες, πρέπει να λάβουν θεραπεία. Επίσης είναι απαραίτητο να καθαριστεί το σπίτι.
Αγωγή για το παιδί που έχει προσβληθεί: Προμηθευτείτε ένα προϊόν από το φαρμακείο με ή χωρίς συνταγή. Ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
1. Πριν την εφαρμογή της θεραπείας, αφαιρέστε όλα τα ρούχα του παιδιού από τη μέση και πάνω.
2. Εφαρμόστε το φθειροκτόνο- το φάρμακο για τις ψείρες – σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος. Αν το παιδί σας έχει πολύ μακριά μαλλιά, μπορεί να χρειαστείτε δεύτερη συσκευασία. Προσέξτε ιδιαίτερα πόσο πρέπει να παραμείνει το φάρμακο και αν πρέπει να παραμείνει το φάρμακο και αν πρέπει να ξεπλύνετε τα μαλλιά μετά τη θεραπεία.

Προσοχή: Μην χρησιμοποιείτε κρέμα μαλλιών ή σαμπουάν με κοντίσιονερ πριν τη χρήση του φαρμάκου για τις ψείρες. Μην λούζετε τα μαλλιά για 1-2 ημέρες μετά τη θεραπεία.
3. Μετά τη θεραπεία βάλτε στο παιδί που έχει προσβληθεί καθαρά ρούχα.
4. Αν 8-12 ώρες μετά τη θεραπεία βρίσκετε ακόμη ψείρες, αλλά κινούνται πιο αργά απ’ ό, τι προηγουμένως, μην επαναλάβετε τη θεραπεία. Χτενίζοντας τα μαλλιά, απομακρύνετε τις υπόλοιπες νεκρές ή ζωντανές ψείρες. Το φάρμακο μπορεί να χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να εξοντώσει τις ψείρες.
5. Αν μετά από 8-12 ώρες θεραπείας δεν βρεθούν νεκρές ψείρες και φαίνεται να κινούνται το ίδιο με πριν, το φάρμακο μπορεί να μην είναι αποτελεσματικό. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για κάποιο άλλο φάρμακο και ακολουθήστε τις οδηγίες χρήσης.
6. Ειδικές χτένες, που βρίσκονται συχνά σε συσκευασίες φθειροκτόνων φαρμάκων, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση της κόνιδας και των ψειρών από τα μαλλιά. Πολλές βούρτσες για την απομάκρυνση των ψύλλων από γάτες και σκύλους είναι επίσης αποτελεσματικές.
7. Μετά τη θεραπεία, ελέγχετε τα μαλλιά και χτενίζετε με ειδική χτένα κάθε 2-3 ημέρες προκειμένου να απομακρύνετε την κόνιδα και τις ψείρες. Συνεχίστε τον έλεγχο για 2-3 εβδομάδες έως ότου βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ψείρες και κόνιδες.
8. Αν χρησιμοποιείτε φθειροκτόνα χωρίς συνταγή, επαναλάβετε τη θεραπεία μετά από 7-10 ημέρες. Αν χρησιμοποιείτε μαλάθειο, επαναλάβετε τη θεραπεία μετά από 7-10 ημέρες μόνο αν βρεθούν ζωντανά (κινούμενα) παράσιτα.

Φάρμακα:
1. Πυρεθρίνες: Συχνά σε συνδυασμό με πιπερονυλική βουτοξίδη.
2. Περμεθρίνη: Οι περμεθρίνες είναι παρόμοιες με τις φυσικές πυρεθρίνες.
3. Φυσικά προϊόντα: Τα προϊόντα με βάση παράγωγα της καρύδας είναι πολύ αποτελεσματικά: δρουν εισχωρώντας στις διόδους αέρα των ψειρών, οι οποίες δεν μπορούν πια να αναπνεύσουν, καθώς πεθαίνουν από ασφυξία και αφυδάτωση.
4. Μαλάθιο: Όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες, το μαλάθειο είναι πολύ αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση των ψειρων.
5. Λιντάνιο: Όταν χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις οδηγίες, το φάρμακο είναι πιθανότατα ασφαλές.

Καθαρισμός του σπιτιού: Οι ψείρες της κεφαλής δεν επιβιώνουν για μεγάλο διάστημα μακριά από τον άνθρωπο. Δεν χρειάζεται να δαπανήσετε πολλά χρήματα ή χρόνο στην καθαριότητα του σπιτιού. Για να μην προσβληθεί πάλι το παιδί σας ή άλλο μέλος της οικογένειας από ψείρες που βρίσκονται στα ρούχα ή στα έπιπλα ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:
1. Για να εξοντώσετε τις ψείρες και τις κόνιδες, πλύνετε στο πλυντήριο όλα τα ρούχα και κλινοσκεπάσματα που πλένονται, με τα οποία ήρθε σε επαφή το προσβεβλημένο άτομο 2 ημέρες πριν τη θεραπεία. Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα των 60 C. Στεγνώστε τα ρούχα στο ζεστό πρόγραμμα για 20 λεπτά.
2. Χρησιμοποιήστε στεγνό καθάρισμα για τα ρούχα που δεν πλένονται στο πλυντήριο ( παλτά, καπέλα, κασκόλ κτλ.) ή Τοποθετήστε όλα τα ρούχα, τα γούνινα κουκλάκια κτλ., που δεν πλένονται με νερό ή με στεγνό καθάρισμα, σε μια πλαστική σακούλα και σφραγίστε τη για 2 εβδομάδες.
3. Βυθίστε βούρτσες και χτένες για 1 ώρα σε οινόπνευμα ή σε απολυμαντικό προϊόν ή πλύνετε με σαπούνι και ζεστό νερό (60οC).
4. Σκουπίστε με ηλεκτρική σκούπα το δάπεδο και τα έπιπλα. Μην χρησιμοποιείτε απολύμανση με καπνό. Μπορεί να είναι τοξικός αν τον εισπνεύσετε ή αν απορροφηθεί από το δέρμα.
Πρόληψη νέας προσβολής: Οι ψείρες μεταδίδονται συνήθως με άμεση επαφή, από κεφάλι σε κεφάλι και έμμεσα, από μολυσμένα ρούχα ή άλλα αντικείμενα. Μάθετε στο παιδί σας να αποφεύγει τα παιχνίδια ή άλλες δραστηριότητες μέσω των οποίων είναι πιθανό να μεταδοθούν οι ψείρες. Το παιδί δεν πρέπει:
• Να ακουμπά το κεφάλι του στο κεφάλι άλλων παιδιών στη διάρκεια του παιχνιδιού στο σχολείο και στο σπίτι
• Να μοιράζεσαι ρούχα όπως καπέλα, μαντήλια, παλτά, αθλητικές φόρμες, κορδέλες μαλλιών.
• Να μοιράζεσαι χτένες, βούρτσες ή πετσέτες από άτομα που έχουν προσβληθεί από ψείρες.
• Να χρησιμοποιεί κρεβάτια, καναπέδες, μαξιλάρια ή γούνινα κουκλάκια που έχουν έρθει πρόσφατα σε επαφή με ένα προσβεβλημένο άτομο.

Κατά τη διάρκεια της αγωγής:
• Μην χρησιμοποιείτε μεγαλύτερη ποσότητα φθειροκτόνου εκτός αν ενδείκνυται. Τα φάρμακα αυτά είναι εντομοκτόνα και μπορεί να είναι επικίνδυνα όταν γίνεται κακή ή υπερβολική χρήση.
• Τα προϊόντα με χημικά δραστικά στοιχεία έχει αναφερθεί ότι προκαλούν συμπτώματα όπως αίσθηση καψίματος, ερεθισμένο δέρμα, πονοκέφαλος, ζαλάδες και γενική δυσφορία. Συνεπώς, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από άτομα με άσθμα ή έκζεμα.
• Μην χορηγείτε το ίδιο φάρμακο περισσότερο από 3 φορές στο άτομο που έχει ψείρες, αν δεν έχει αποτέλεσμα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για κάποιο άλλο φάρμακο.
• Μην αναμιγνύετε τα φθειροκτόνα.

Στειακάκης Ζαχαρίας

Παιδίατρος

ΙΑΤΡΕΙΟ

Λ. Παπαναστασίου 206, 71409 Ηράκλειο Κρήτης

Τηλ. Ιατρείου: 2816007463

Fax Ιατρείου: 2816007463

Κινητό: 6932637639

Email:

Δείτε Επίσης

τα νεογέννητα καταλαβαίνουν πολλά

Τα νεογέννητα καταλαβαίνουν και αισθάνονται τα πάντα: «Μιλήστε τους»

Τα νεογέννητα μωρά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από ότι εμείς νομίζουμε. Κάθε φορά που ακούνε την …

error: