Αρχική / Παιδί / Συμβουλές / Πως να αποφύγεις το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας

Πως να αποφύγεις το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας

ekzema

* Γράφει ο Επιστημονικός Συνεργάτης, Παιδίατρος Ζαχαρίας Στειακάκης

Βασικοί κανόνες υγιεινής

Η βασική υγιεινή φροντίδα των μωρών είναι το καθημερινό μπάνιο. Στο μπάνιο, θα πρέπει να αποφεύγονται τα σαπούνια με αλκαλικό pH, τα οποία οδηγούν σε παροδική αύξηση του pH του βρεφικού δέρματος, και να προτιμούνται τα ελαιώδη σαπούνια, τα κολλοειδή διαλύματα και τα υγρά gels. Αποφεύγετε επίσης, τα μωρομάντηλα για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής του μωρού και προτιμάτε να χρησιμοποιείτε νερό.
Σε περιπτώσεις εμφάνισης εξανθήματος στην περιοχή της πάνας, εκζέματος και περιστοματικής δερματίτιδας, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει τη χρήση μίας προστατευτικής κρέμας που προλαμβάνει και καταπραΰνει τον ερεθισμό του δέρματος του μωρού.

Εξάνθημα στην περιοχή της πάνας

Η παρατεταμένη υγρασία και άλλοι παράγοντες μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα του μωρού στους γλουτούς, τους μηρούς και στα γεννητικά όργανα και να προκαλέσουν εξάνθημα στην περιοχή της πάνας, γνωστό αλλιώς και ως παράτριμμα.
Η οξεία αυτή φλεγμονώδης αντίδραση προκαλείται κυρίως από χημικές ουσίες στις κενώσεις του μωρού ή από σαπούνι που δεν έχει ξεβγάλει τελείως.

Το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας είναι πολύ συχνό καθώς παρουσιάζεται στο 30%-50% των μωρών, με μέγιστη συχνότητα στους πρώτους 7 έως 12 μήνες ζωής.

Η εξέλιξη του είναι πάντα ήπια και ο καλύτερος τρόπος αποφυγής του προβλήματος είναι να αλλάζονται αμέσως οι βρεγμένες ή λερωμένες πάνες.
Το εξάνθημα στη περιοχή της πάνας είναι γενικά ένα πρόβλημα που οι γονείς μπορούν να αντιμετωπίσουν εύκολα. Σε μερικές περιπτώσεις, ωστόσο, το ερεθισμένο δέρμα μολύνεται από μύκητες ή βακτήρια και απαιτείται θεραπεία με μία αντιμυκητιασική κρέμα ή αλοιφή. Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το δέρμα στην περιοχή που καλύπτεται από την πάνα είναι κόκκινο, ερεθισμένο, υγρό και έχει κηλίδες. Η σοβαρότητα του προβλήματος μπορεί να ποικίλλει.

Ποια είναι η αιτία της εμφάνισης εξανθήματος;

Καθώς η πάνα χρησιμοποιείται για να συγκρατεί τα ούρα και τα περιττώματα του μωρού, η επαφή της όταν είναι βρεγμένη με το δέρμα του μωρού οδηγεί σε αύξηση της υγρασίας και της διαπερατότητας του δέρματος, μέτρια αύξηση της τοπικής θερμοκρασίας, αύξηση του αποικισμού των βακτηρίων, αύξηση του pH του δέρματος και εμφάνιση ερυθρότητας καθώς τρίβεται με το δέρμα του μωρού.

Ο πολύ συχνός καθαρισμός με προϊόντα που δεν απευθύνονται σε παιδιά ή το ανεπαρκές σκούπισμα της περιοχής μετά τον καθαρισμό αποτελούν τα κύρια αίτια ερεθισμού και υγρασίας.

Ο πολλαπλασιασμός των μικροοργανισμών (μύκητες και βακτήρια), που ευνοείται από το ζεστό και υγρό περιβάλλον στην περιοχή της πάνας και εμφανίζεται συχνότερα όταν το δέρμα του μωρού αλλάζει, ευθύνεται για τις χειρότερες μορφές του εξανθήματος στην περιοχή της πάνας.

Πώς αντιμετωπίζεται το εξάνθημα;

Το πιο σημαντικό προληπτικό αλλά και θεραπευτικό μέτρο είναι η συχνή αλλαγή της πάνας (έως και δέκα φορές την ημέρα κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών της ζωής) και η χρήση μιας προστατευτικής κρέμας (απορροφήσιμης). Εάν οι πάνες δεν αλλάζονται συχνά και το δέρμα του μωρού έχει ήδη ερεθιστεί, το αδιάβροχο υλικό τους διατηρεί το εξάνθημα υγρό και μπορεί να το επιδεινώσει.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να αντιμετωπίσετε το εξάνθημα. Ένας από αυτούς είναι η έκθεση των γλουτών του μωρού σε ζεστή και ξηρή ατμόσφαιρα, αφαιρώντας την πάνα και τοποθετώντας το μωρό μπρούμυτα και με το κεφάλι στα πλάγια, πάνω σε μαλακές πετσέτες που καλύπτουν ένα αδιάβροχο σεντόνι. Οι κενώσεις ή τα ούρα θα πρέπει να καθαρίζονται αμέσως και το εξάνθημα να ξεπλένεται με ζεστό νερό και μαλακό σαπούνι. Αν χρειαστεί, μπορείτε να ρίξετε λίγη παιδική πούδρα πάνω στο εξάνθημα. Για την ανακούφιση του εξανθήματος, μπορείτε επίσης να αγοράσετε κάποια κρέμα ή αλοιφή. Για ήπιας μορφής εξανθήματα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια κρέμα που περιέχει οξείδιο του ψευδάργυρου ή ορυκτέλαια. Σε περίπτωση μόλυνσης ο ερεθισμός μπορεί να αντιμετωπισθεί με αντιμυκητιασική κρέμα (ποτέ αντισηπτική). Αν το εξάνθημα είναι πιο σοβαρό ή επιμένει, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

βιβλιαριο υγ παιδιου

Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ του νέου Βιβλιαρίου υγείας παιδιού

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού που ετοιμάστηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού είναι …

error: