Αρχική / Must See / Πένθος και τύψεις! Η εμπειρία της επιλόχειας κατάθλιψης!

Πένθος και τύψεις! Η εμπειρία της επιλόχειας κατάθλιψης!

epiloxeios katathlipsi

Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα σιωπηλό και αόρατο είδος τραύματος. Πολλές γυναίκες το βιώνουν καθημερινά και αγωνίζονται να το ξεπεράσουν. Μια γυναίκα που το έζησε για τέσσερα χρόνια, εξαιτίας μιας δύσκολης γέννας, μας διηγείται την ιστορία της και μας εκμυστηρεύεται τα συναισθήματά της.

Όλα άρχισαν το πρώτο βράδυ μετά την γέννα της πρώτης μου κόρης, όταν ο σύντροφός μου έφυγε το βράδυ από το νοσοκομείο για να πάει σπίτι. Κρατούσα το παιδί μου στην αγκαλιά μου και τα συναισθήματα που βίωνα ήταν συναισθήματα μοναξιάς και θλίψης. Που και που ένιωθα ντροπή που γινόμουν τόσο αχάριστη, είχα το παιδί μου στην αγκαλιά μου υγιέστατο και εγώ πενθούσα για την εμπειρία που την έφερε κοντά μου. Θρηνούσα που δεν είχα την όμορφη γέννα που είχα ονειρευτεί. Εκείνο το βράδυ ξεκίνησε μια κατάσταση που κράτησε 4 χρόνια.

Το πένθος μου ήταν μεγάλο και βαθύ, στο μυαλό μου ο τοκετός ήτα στο replay και προσπαθούσα να καταλάβω ποιος και τι έφταιξε. Κατηγορούσα τους πάντες, και κυρίως τον εαυτό μου. Οι ιστορίες για τα νεογέννητα  με βούλιαζαν πιο βαθιά στην θλίψη, ακόμα και σκηνές γέννας στην τηλεόραση ήταν τραυματικές για μένα. Ένα τηλεφώνημα από την αδερφή μου, λίγες ώρες μετά την γέννα του γιου της, με έκανε να νιώσω σαν να έχω χτυπηθεί από φορτηγό και η αντίδρασή μου ήταν να αρχίσω να κλαίω χωρίς σταματημό. Είχα αρχίσει να εύχομαι όλες οι γυναίκες να έχουν τραυματική εμπειρία από τις γέννες τους και πληγωνόμουν όταν έβλεπα γυναίκες που μόλις είχαν γεννήσει, χαρούμενες και ενθουσιασμένες με την γέννα που είχαν. Δεν είναι ότι ήθελα όλες οι γυναίκες να περάσουν αυτό που περνούσα, αλλά ήθελα να καταλάβουν τον πόνο μου.

Υπέφερα από επιλόχειο κατάθλιψη και διαταραχή μετατραυματικού στρες, αν και περνούσε απαρατήρητο. Βέβαια όταν μαθεύτηκε, συχνά χαρακτηριζόταν αδικαιολόγητο. Οι συγγενείς και φίλοι παρόλο που ήταν καλοπροαίρετοι με πλήγωναν με τα σχόλια τους και τόνιζαν πως είμαι τυχερή που τα καταφέραμε και είμαστε υγιείς και οι δύο μετά από μια τόσο δύσκολη γέννα.

 Ένιωθα πως ελάχιστοι με καταλάβαιναν. Πως έλεγαν πως είμαι υγιείς; Νιώθω να καταρρέω. Η ψυχική μου υγεία δεν μετράει; Θα έπρεπε να είμαι γεμάτη με αγάπη και ευτυχία για αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι αλλά εγώ δεν ένιωθα τίποτα όσο και αν την κοίταζα.

Καμιά φορά όταν έλεγα την ιστορία της γέννας μου οι άνθρωποι με κοίταζαν με λύπηση και μου έλεγαν πόσο άσχημο ήταν αυτό που πέρασαν και συνέχιζαν με την δική τους ιστορία. Δεν ήταν όμως αυτό που ήθελα. Ήθελα κάποιον να με πάρει αγκαλιά την ώρα που του έλεγα την ιστορία και έκλαιγα, να με κοιτάξει στα μάτια και να μου πει ότι ο πόνος μου είναι δικαιολογημένος, ότι δεν άξιζα να γεννήσω με αυτόν τον τρόπο, ότι έχω το δικαίωμα να θρηνώ, χωρίς τύψεις.

976071_649028881808336_250149171_o

Ίσως το τραύμα αυτό σε χτυπήσει αμέσως ή μπορεί να μεγαλώσει αργά μέσα σου. Ίσως τα σχέδια για την γέννα σου να μην πραγματοποιηθούν. Ίσως πιστεύεις ότι αν ήσουν καλύτερα ενημερωμένη για τις επιλογές σου να περίμενες λιγότερα και ο πόνος σου να ήταν μικρότερος.

Μπορεί να έκανες καισαρική ή να γέννησες με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Μπορεί να αντιμετώπισες ένα σωρό άλλα προβλήματα πριν, κατά την διάρκεια ή μετά την γέννα. Ή μπορεί όλα να ήταν όμορφα και φυσιολογικά και να μην έχει να κάνει με την γέννα. Μπορεί να νιώθεις μόνη, χαζή ή αδικαιολόγητη, θλιμμένη, ένοχη, εγωίστρια, φοβισμένη,ανυπεράσπιστη, θυμωμένη, πληγωμένη. Μπορεί να μην νιώθεις και τίποτα από όλα αυτά.

Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να συμβεί στον καθένα. Η εμπειρία σου είναι μοναδική και δεν έχει σημασία πως νιώθουν οι άλλοι για τις γέννες τους ή τι θα έκανε κάποιος άλλος στην θέση σου. Έχει να κάνει με το πως νιώθεις εσύ για την δικιά σου γέννα. Έχει να κάνει μόνο με εσένα.

Αλλά μην κάνεις λάθος, δεν είσαι η μόνη. Υποφέρουν και άλλες γυναίκες. Αυτό που αισθάνεσαι είναι αληθινό και χρειάζεσαι πραγματική στήριξη. Ο πόνος σου είναι δικαιολογημένος και αληθινός. Έχεις το δικαίωμα να πενθείς χωρίς τύψεις.

Προς όλους τους συζύγους, φίλους, συγγενείς γιατρούς κ.λ.π. αυτό που περνάνε αυτές οι γυναίκες είναι αληθινό και χρειάζονται την συμπαράστασή σας!

Εσείς ζήσατε την επιλόχειο κατάθλιψη όταν φέρατε στον κόσμο τα παιδάκια σας;

* Η φωτογραφία του εξώφυλλου είναι ενδεικτική και δεν έχει σχέση με το πραγματικό πρόσωπο.

 Επιμέλεια: Γερογιαννάκη Ειρήνη

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

Η εγκυμοσύνη ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα, σε 40 μοναδικές φωτογραφίες

Η εικονογράφος Peg Gerrity δημιούργησε ένα μοναδικό φωτογραφικό project, το οποίο απεικονίζει την ανάπτυξη του εμβρύου …

error: