Αρχική / Παιδί / Φροντίστε σωστά το βρεφικό δέρμα!

Φροντίστε σωστά το βρεφικό δέρμα!

baby skin care

* Γράφει ο Επιστημονικός Συνεργάτης, Παιδίατρος Ζαχαρίας Στειακάκης

Το δέρμα του μωρού σας

Η δομή του δέρματος των βρεφών, με εξαίρεση τα πρόωρα νεογνά, δεν διαφέρει πολύ από αυτή των ενηλίκων, ωστόσο το δέρμα του μωρού είναι πιο ξηρό (η λειτουργία του σμήγματος γίνεται κανονική γύρω στην ηλικία των 9-10 ετών), η επιδερμίδα είναι πιο λεπτή και έχει αλκαλικό pH.


Τις πρώτες 15 ημέρες μετά τη γέννηση, η επιφάνεια του δέρματος των μωρών διπλασιάζεται και αποκτά κόκκινο-ροζ χρώμα, ενώ τα μαλλιά των νεογνών πέφτουν κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 έως 13 μηνών της τρίχας είναι ο ίδιος με αυτόν στους ενήλικες.

Περιποίηση του βρεφικού δέρματος

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, το υγιές δέρμα ενός μωρού δεν χρειάζεται ειδική φροντίδα. Μόνο σε συγκεκριμένα δερματικά προβλήματα (όπως η ατοπική δερματίτιδα, τα εκζέματα ή το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας), απαιτείται ειδική υγιεινή και καλλυντική περιποίηση.

Ο υπερβολικός ζήλος ορισμένων γονέων προκαλεί μερικές φορές δερματολογικά ατυχήματα

Αυτά μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα ακόμη και σοβαρές συνέπειες, καθώς τα μικρά παιδιά ή βρέφη μπορεί να παρουσιάσουν αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να αποφεύγεται η άσκοπη χρήση καλλυντικών προϊόντων, ιδίως όταν τα προϊόντα αυτά απευθύνονται σε ενήλικες.
Επιπλέον, καθώς η λειτουργία της επιδερμίδας είναι ικανοποιητική από τη γέννηση και υπάρχει βιολογική ισορροπία της χλωρίδας του δέρματος από τις πρώτες ημέρες ζωής του νεογνού, θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση αντισηπτικών προϊόντων για το μπάνιο επειδή μπορεί να μεταβάλει την ισορροπία αυτή.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

rooming in-πόσο καλό κάνει στο νεογέννητο

Rooming in: Πόσο σημαντικό είναι για τις πρώτες ώρες ζωής του μωρού

Ο αγγλικός όρος όπως έχει επικρατήσει διεθνώς, αναφέρεται στην παραμονή του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο …

error: