Αρχική / Παιδί / Υγεία-Ψυχολογία / Το μωρό στην θερμοκοιτίδα

Το μωρό στην θερμοκοιτίδα

thermokitida

Mε την γέννηση μας, με τον ερχομό μας στην καινούργια μας πραγματικότητα χρειάζεται να αφεθούμε να σκαρφαλώσουμε ή να τοποθετηθούμε αμέσως στην αγκαλιά της μητέρας μας και ιδανικά να θηλάσουμε. Να ξεκινήσουμε να αντισταθμίζουμε την μετάβαση μας από την ενδομήτρια ζωή στην εξωμήτρια με Σύνδεση, Προστασία και Ασφάλεια που βιώνεται μέσα στην μητρική αγκαλιά.

* Γράφει η Επιστημονική Συνεργάτης Αντιγόνη Συμεωνίδου Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια MSc

Αλλά ακόμα και σε περιπτώσεις που το νεογέννητο πλάσμα χρειάζεται να απομακρυνθεί από την μητέρα του και να βιώσει τις πρώτες στιγμές της ζωής του σε θερμοκοιτίδα, η επαφή με την μητρική μορφή είναι απαραίτητη για την ψυχική και συναισθηματική του ανάπτυξη.

H ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη για το νεογέννητο, είναι η διαδικασία των στιγμών, λεπτών και ωρών που συναισθάνεται την ύπαρξη του μέσα στην αγκαλιά της μητέρας του. Την μυρίζει και την νιώθει μέσα από την επαφή δέρμα με δέρμα. Έτσι αρχίζει να χτίζει μια υγιή αίσθηση της ύπαρξης του και νιώθει προστατευμένο και χορτασμένο από προστασία και αγάπη.

Η θερμοκοιτίδα είναι ένα περιβάλλον που υποστηρίζεται μηχανικά για να επιτρέψει στο νεογέννητο να υποστηρίξει την ζωή του ή να πολεμήσει για την ζωή του. Είναι ένα περιβάλλον στείρο από συναισθήματα και δεν μπορεί να εκπληρώσει τις απαραίτητες βιωματικές εμπειρίες του νεογέννητου. Όσο απαραίτητη και αν είναι για την σωματική υγεία του μωρού δεν παύει να είναι μια άχρωμη μετάβαση ανάμεσα στο τοκετό και την αγκαλιά της μητέρας. Σκεφτείτε να αποχωρίζεσαι το σώμα της μητέρας σου για να γεννηθείς και αμέσως μετά να την αποχωρίζεσαι ξανά και να βρίσκεσαι σε ένα άχρωμο και κρύο περιβάλλον.

Ένα νεoγέννητο πλάσμα δεν έχει αμυντικούς μηχανισμούς για να καταλάβει τι του συμβαίνει και είναι μακριά από την μητέρα του. Νιώθει την απομάκρυνση, βιώνει το συναίσθημα της απομάκρυνσης και ζει μέσα στο περιβάλλον της θερμοκοιτίδας μόνο και απομονωμένο. Εκτός από το σώμα του, η ψυχή του και οι αισθήσεις του είναι τόσο ζωντανές και ακριβώς για αυτούς τους τόσο βασικούς λόγους χρειάζεται να νιώθει μια μορφή Σύνδεσης με την μητρική μορφή. Ο μητρικός θηλασμός είναι η μεγαλύτερη εκπλήρωση της ανάγκη της Σύνδεσης. Μέσα από τον θηλασμό το μικρό πλάσμα βρίσκει και βιώνει την πολυπόθητη εμπειρία της Σύνδεσης με την μητρική μορφή. Έτσι βοηθιέται να ανταπεξέλθει στον πρώτο αγώνα ζωής που δίνει μέσα στην θερμοκοιτίδα. Ο μητρικός θηλασμός ενδυναμώνει ψυχικά και δίνει στο νεογέννητο σημαντικό λόγο για να επιβιώσει. Ο λόγος είναι η Αίσθηση της Αγάπης που σε ενδυναμώνει ψυχικά και συναισθηματικά και έτσι ενδυναμώνεσαι και σωματικά.

Επίσης ένα αντικείμενο που να έχει την μυρωδιά της μητέρας δημιουργεί ένα συναισθηματικό περιβάλλον μέσα στο πραγματικό περιβάλλον της θερμοκοιτίδας και τρέφει την ψυχοσωματική επιβίωση του νεογέννητου.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

Mother cradling newborn infant

Η Εγγύτητα μητέρας και βρέφους ως βάση του Attachment Parenting

«Η μητέρα είναι η Μήτρα, το Λίκνο της ζωής, η Δημιουργία, η Γέννηση, το Ένστικτο, …

error: