Αρχική / Παιδί / Βρεφικό έκζεμα: πρόληψη και αντιμετώπιση!

Βρεφικό έκζεμα: πρόληψη και αντιμετώπιση!

ekzema1

Το έκζεμα συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά με κληρονομική προδιάθεση σε αυτό ή και σε άλλη αλλεργία ή άσθμα.

Μαζί με την περιστοματική δερματίτιδα αποτελεί μία από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης στον δερματολόγο, εμφανίζεται σε μικρά παιδιά ηλικίας 5 έως 6 ετών και συνήθως είναι ήπιο.

Δες ακόμα:

Νινίδα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

Πως να αποφύγεις το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας

Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά ενός δυσκοίλιου παιδιού. Συχνότητα και συμβουλές προς γονείς

Το σκάλισμα της μύτης είναι συχνό ακόμα και στα μωρά αλλά δεν είναι πάντοτε αθώο

Δείτε πως οι καθημερινές εμπειρίες που παρέχουν οι γονείς οδηγούν στην ανάπτυξη υγειών βρεφών

Πώς να ανακουφίσετε το μωρό σας από τους κολικούς

 Το έκζεμα είναι μια μορφή αλλεργίας και δεν είναι μεταδοτικό. Σε ορισμένα παιδιά το έκζεμα εξαφανίζεται μετά από μερικούς μήνες, ενώ σε άλλα μπορεί να παρουσιάζει υποτροπές. Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν το έκζεμα έως την εφηβεία.

Καθώς η καλύτερη πρόληψη είναι η σωστή ενυδάτωση του δέρματος του μωρού, καλό είναι να αποφεύγετε τα συχνά μπάνια και πολύ περισσότερο το παιχνίδι στην πισίνα, που περιέχει πολύ χλώριο.

Επειδή η εμφάνιση εκζέματος πολλές φορές προηγείται της εκδήλωσης άσθματος, η έγκαιρη και αποτελεσματικά αντιμετώπιση του μπορεί να προλάβει το άσθμα.

* Γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης, Παιδίατρος Ζαχαρίας Στειακάκης

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Το πρώτο σύμπτωμα που θα παρουσιάσει το παιδί είναι ο κνησμός που μπορεί να είναι τόσο έντονος ώστε να ξυπνάει τη νύχτα, να ξύνεται με τα νύχια του ή να τρίβει τα σκεπάσματα στο πρόσωπο του να κλαίει.
Το έκζεμα εμφανίζεται στο πρόσωπο και εκδηλώνεται με την εμφάνιση στρογγυλών κηλίδων, οι οποίες καλύπτονται από μικρά λέπια (φολίδες) και μπορούν να αποχρωματιστούν όταν εκτεθούν στον ήλιο.
Σε ήπιες περιπτώσεις εκζέματος, το δέρμα είναι κάπως ξηρό, κόκκινο, απολεπίζεται και εμφανίζει ένα εξάνθημα μόνο σε μικρές περιοχές, ιδιαίτερα στα μάγουλα. Στις σοβαρές περιπτώσεις το εξάνθημα είναι περισσότερο εμφανές και καλύπτει μεγαλύτερη επιφάνεια, ενώ στις πολύ σοβαρές περιπτώσεις το εξάνθημα καλύπτει σχεδόν όλο το σώμα.

Ποια είναι τα αίτια της εμφάνισης εκζέματος;

Το έκζεμα μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, όπως ατοπική δερματίτιδα (της οποίας το έκζεμα αποτελεί άλλωστε συμπτώματα) και ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία συχνά προκαλείτε από την χρήση καθαριστικών προϊόντων, ιδίως όταν το παιδί αρχίζει να πλένεται μόνο του και δεν ξεβγάζεται καλά. Η έκθεση του παιδιού σε δυνατό ήλιο, ζέστη ή κρύο μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει το έκζεμα.

Πώς αντιμετωπίζεται το έκζεμα;

Οι ήπιες περιπτώσεις εκζέματος αντιμετωπίζονται με προσεκτική υγιεινή και καλλυντικά προϊόντα (ελαιώδη σαπούνια, ενυδατικές κρέμες). Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί θεραπεία με κορτικοειδή, ενώ σε σοβαρές περιπτώσεις καλό θα είναι να συμβουλευτείτε παιδίατρο.
Αν το μωρό σας υποφέρει από ήπιο βρεφικό έκζεμα, προσπαθήστε να αποφεύγετε τη ζέστη και τα χοντρά ρούχα. Σιγουρευτείτε ότι τα ρούχα που έρχονται σε άμεση επαφή με το δέρμα του μωρού σας είναι βαμβακερά, καθαρά και δεν προκαλούν ερεθισμό και χρησιμοποιείτε τις ειδικές κρέμες και λοσιόν που σας έχει προτείνει ο γιατρό σας.

Το αγελαδινό γάλα, το σιτάρι, ο χυμός πορτοκαλιού, τα αυγά, τα καρύδια και η σοκολάτα, που συνήθως προκαλούν εξάνθημα, καλό είναι να μην περιέχονται στη διατροφή του μωρού σας.

Αν το έκζεμα είναι σοβαρό και το δέρμα του μωρού εμφανίζει έντονο κνησμό, ο γιατρός μπορεί να σας δώσει ένα αντιισταμινικό, σε συνδυασμό με κορτικοειδή.

Τι πρέπει να προσέξετε:

Αν το έκζεμα εμφανίζει διαρροή υγρού, μπορεί να υπάρχει μόλυνση. Επιπλέον, πολλές λοιμώξεις που προσβάλλουν το δέρμα, όπως η ανεμοβλογιά, μπορεί να είναι ασυνήθιστα σοβαρές σε παιδιά με έκζεμα. Αν το παιδί σας είναι αλλεργικό στα αυγά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή πριν κάνει το τριπλό εμβόλιο ιλαράς- παρωτίτιδας-ερυθράς, το οποίο καλλιεργείται σε αυγά. Σε αυτήν την περίπτωση, η συμβουλή ενός παιδιάτρου ή αλλεργιολόγου είναι απαραίτητη.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

τα νεογέννητα καταλαβαίνουν πολλά

Τα νεογέννητα καταλαβαίνουν και αισθάνονται τα πάντα: «Μιλήστε τους»

Τα νεογέννητα μωρά αντιλαμβάνονται πολύ περισσότερα από ότι εμείς νομίζουμε. Κάθε φορά που ακούνε την …

error: