Διάγραμμα εμφάνισης δοντιών

Δόντι Εμφάνιση
Πότε χάνεται
Άνω κεντρικός κοπτήρας 8-12 μηνών 6-7 χρονών
Άνω πλάγιος κοπτήρας 9-13 μηνών 7-8 χρονών
Άνω κυνόδοντας 16-22 μηνών 10-12 χρονών
Άνω πρώτος γομφίος 13-19 μηνών 9-11 χρονών
Άνω δεύτερος γομφίος 25-33 μηνών 10-12 χρονών
Κάτω κεντρικός κοπτήρας 6-10 μηνών 6-7 χρονών
Κάτω πλάγιος κοπτήρας 10-16 μηνών 7-8 χρονών
Κάτω κυνόδοντας 17-23 μηνών 9-12 χρονών
Κάτω πρώτος γομφίος 14-18 μηνών 9-11 χρονών
Κάτω δεύτερος γομφίος 23-31 μηνών 10-12 χρονών

 

Πότε περιμένουμε την εμφάνιση των δοντιών.

Τα νεογιλά δόντια τυπικά είναι 20, τα οποία εμφανίζονται συνήθως μεταξύ των τριών μηνών από την γέννηση  έως 12 μηνών (πιο πιθανό στους 6 μήνες) για να ικανοποιήσουν την ανάγκη της μάσησης της στερεάς τροφής.  Τα δυο κάτω δόντια είναι τα πρώτα που εμφανίζονται (όχι σε όλες τις περιπτώσεις) και ακολουθούν τα δύο άνω μπροστά, στην συνέχεις εμφανίζονται τα δύο άνω πλευρικά.

Μετά από αυτά εμφανίζονται σιγά σιγά και τα υπόλοιπα δόντια συνήθως σε ζευγάρια, ένα σε κάθε πλευρά , στον άνω ή κάτω σιαγόνα, μέχρι να φτάσουν τον αριθμό των 20. Η διαδικασία τελειώνει στην ηλικία των δυόμιση ή τριών ετών.

Οι τύποι των νεογιλών δοντιών

Κοπτήρας

Στον οδοντιατρικό χάρτη οι κοπτήρες (ή τομείς) βρίσκονται στο μπροστινό μέρος του στόματος και είναι κοφτερά με λεπτή άκρη για το κόψιμο. Χρησιμοποιούνται για την κοπή της τροφής και το σχήμα τους είναι σαν φτυάρι

Κυνόδοντας

Οι κυνόδοντες έχουν μυτερή άκρη και είναι σχεδιασμένοι για την κοπή και το σχίσιμο της τροφής. Είναι τα δόντια που βρίσκονται αμέσως μετά του κεντρικούς και πλευρικούς κοπτήρες.

Γομφίος

Οι γομφίοι βρίσκονται στο πίσω μέρος του στόματος. Κάθε γομφίος έχει 4 ή 5 ακμές, είναι πιο κοντά και πιο στρογγυλά δόντια από τα υπόλοιπα. Χρησιμοποιούνται για το άλεσμα και το μάσημα της στερεάς τροφής.

*Με τη συνεργασία της Επιστημονικής Ομάδας του mommyandthecity.gr

 Επιμέλεια: Ειρήνη Γερογιαννάκη

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Οδοντοφυΐα : τα πρώτα δόντια του παιδιού και η αντιμετώπισή τους

Δείτε τι προκαλεί η ζάχαρη στα παιδικά δόντια – Σοκαριστικές εικόνες

Τι εμβόλια πρέπει να κάνει το παιδί μου και πότε;