Αρχική / Μητρότητα / Τοκετός / Είναι ο φυσικός τοκετός κατάλληλος για εσένα;

Είναι ο φυσικός τοκετός κατάλληλος για εσένα;

fisikos toketos

Τι είναι ο φυσικός τοκετός;

Ένας τοκετός λέγεται φυσικός όταν δεν υπάρχει καμία ιατρική παρέμβαση στην διάρκεια του ( πρόκληση του τοκετού, χρήση φαρμάκου για επιτάχυνση του τοκετού, αναισθησία, χρήση εμβρυουλκών,  καισαρική τομή κλπ), το σώμα της γυναίκας ξεκινά από μόνο του τον τοκετό, με τους δικούς του ρυθμούς και καταλήγει στη γέννα του νεογνού από τον κόλπο της γυναίκας.

Πιο επίσηµα, ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας δίνει τον παρακάτω ορισµό: Φυσικός τοκετός είναι ο τοκετός που ξεκινά αυθόρµητα µεταξύ της 37ης και της 42ης συµπληρωµένης εβδοµάδας της κύησης. Από την έναρξη έως το τέλος του δεν έχουµε εµφανής κινδύνους. Το παιδί γεννιέται µε κεφαλική προβολή και µετά το τοκετό η µητέρα και το παιδί είναι σε καλή κατάσταση. Θα πρέπει να υπάρχει σοβαρή ένδειξη ώστε να παρέµβουµε στη φυσιολογική διαδικασία του τοκετού.

Αντί των φαρμάκων για την αντιμετώπιση του πόνου, χρησιμοποιείται η υδροθεραπεία, η ύπνωση, το μασάζ και ασκήσεις αναπνοής.

Ποια είναι τα οφέλη του φυσικού τοκετού;

Εκτός από τη δυνατότητα για ταχύτερη ανάκαμψη, δεδομένου ότι δεν έχουμε να κάνουμε με παρενέργειες από τα φάρμακα, ιατρικές επεμβάσεις, εδώ είναι μερικά άλλα οφέλη του φυσικού τοκετού:

1. Πολλές μητέρες αισθάνονται πιο δυνατές μετά το φυσικό τοκετό, επειδή έφεραν στον κόσμο τα μωρά τους χρησιμοποιώντας το δικό τους σώμα και τα ένστικτα τους χωρίς ιατρική παρέμβαση, πράγμα που ενισχύει και τον δεσμό μεταξύ μητέρας και βρέφους.

2. Καλύτερος έλεγχος του σώματος της μητέρας , εξοικείωση µε τον πόνο.

3. Λιγότερες πιθανότητες να εμφανιστεί επιλόχειος κατάθλιψη.

4. Υγιές, ήρεµο και συνεργάσιμο μωρό.

5. Ο σύντροφος συμμετέχει ενεργά στον τοκετό βοηθώντας στις αναπνοές ή κάνοντας μασάζ.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του φυσικού τοκετού;

Ενώ υπάρχουν οφέλη για να μια φυσική γέννα, υπάρχουν και μειονεκτήματα όπως:
1. Ο πόνος μπορεί να είναι μεγαλύτερος από ό,τι μπορείτε να χειριστείτε.

2. Μπορεί να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση περισσότερο από το κανονικό, αν κάτι πάει στραβά.

Είναι ο φυσικός τοκετός για εσάς;

Αν έχετε μια φυσιολογική, χωρίς επιπλοκές εγκυμοσύνη και είστε υγιής τότε ο φυσικός τοκετός αποτελεί μια σωστή επιλογή για εσάς. Το γυναικείο σώμα είναι φτιαγμένο για να παράγει ζωή.  Η εμπιστοσύνη στο σώμα σας και η καλή ενημέρωση στα θέματα του τοκετού, θα οδηγήσουν στη γέννηση ενός υγιούς βρέφους μέσα από το δρόμο που έχει επιλέξει η φύση.

Εδώ είναι μερικά άλλα πράγματα για να εξετάσετε και να αποφασίσετε αν αυτό το είδος του τοκετού είναι για εσάς:

1.Περιμένετε μόνο ένα μωρό.
2.Είστε τουλάχιστον 37 εβδομάδες έγκυος κατά τη στιγμή της γέννας (θεωρείται πλήρης όρος).
3.Έχετε κάποιον για να σας βοηθήσει και να είναι δίπλα σας.
4.Έχετε μια βρει τις σωστές εγκαταστάσεις για τον τοκετό οι οποίες στηρίζουν πλήρως τη φυσική γέννηση.
5.Έχετε παρακολουθήσει μαθήματα τοκετού για τη διαχείριση του πόνου και τεχνικές για να είστε σε ετοιμότητα, όπως μασάζ και αναπνοές.

Πότε ο φυσικός τοκετός δεν είναι κατάλληλος για εσάς;
1.Εάν δεν έχετε υψηλή αντοχή στον πόνο.
2.Αν είστε έγκυος με δίδυμα ή τρίδυμα.
3.Εάν έχετε ορισμένες ιατρικές παθήσεις, όπως ο διαβήτης, όπου μπορεί να χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή κατά τη διάρκεια της γέννας

Πως μπορώ να επιτύχω ένα Φυσικό τοκετό;

Πολλές γυναίκες σχεδιάζουν να γεννήσουν φυσικά το µωρό τους. Για να επιτύχετε το στόχο αυτό, πρέπει να είστε πλήρως προετοιμασμένες.

1. Κάντε μαθήματα τοκετού και ερευνήστε τους μεθόδους της γέννας.

2. Δημιουργήστε ένα πλάνο γέννας.

3. Σκεφτείτε την πρόσληψη μιας βοηθού μητρότητας (μη επαγγελματίες υγείας οι οποίες ειδικεύονται στην παροχή βοήθειας στις γυναίκες για να επιτύχουν τους στόχους του τοκετού τους).

4. Περιηγηθείτε στο νοσοκομείο ή στο μαιευτήριο. Βεβαιωθείτε ότι αισθάνεστε άνετα με το περιβάλλον και τις επιλογές διαχείρισης του πόνου που προσφέρονται εκεί.

Ειρήνη Γερογιαννάκη

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

γέννα με καισαρική

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία μιας γέννας με καισαρική

Περίπου ένα στα πέντε μωρά γεννιούνται με Καισαρική τομή. Τα δύο τρίτα αυτών των Καισαρικών …

error: