Αρχική / Your Stories / Γιατί συνέχιζα να μένω με τον άντρα που με κακοποιούσε!

Γιατί συνέχιζα να μένω με τον άντρα που με κακοποιούσε!

sadwoman_0

Όταν βρίσκεσαι σε σχέση, με ένα σύντροφο που σε κακοποιεί, αυτό που προσπαθείς να κάνεις είναι να ψάχνεις να βρεις τα θετικά και με την πάροδο του χρόνου γίνεσαι πολύ καλή σε αυτό. Σκέφτεσαι πως αφού δεν σε χτυπάει στο κεφάλι δεν πρέπει να είναι τόσο τρελός και κακός. Προσπαθείς να πείσεις τον εαυτό σου πως η σχέση σου πηγαίνει καλύτερα όταν έχει περάσει καιρός από την τελευταία φορά που σε χτύπησε και λες καθημερινά ψέματα στον εαυτό σου, πράγμα ιδιαίτερα λυπηρό.

Δεν θα μιλήσω για το πως έφυγα από αυτή την σχέση και τον γάμο, γιατί ευτυχώς υπάρχουν αρκετές τέτοιες ιστορίες. Θα σας μιλήσω για το πως είναι όταν μένεις σε μια κακοποιητική σχέση και γιατί το κάνεις.

Τώρα πλέον έχω πάρει διαζύγιο και αυτός ζει με μια άλλη γυναικά. Ελπίζω η γυναίκα αυτή να μην περνάει ότι πέρασα. Ελπίζω να είναι διαφορετικός μαζί της. Ελπίζω να έβγαλε όλο του το μίσος σε μένα και να μην έχει άλλο. Ξέρω πως αυτό είναι ουτοπικό, ένας άνθρωπος που κοπανούσε το κεφάλι μου στον τοίχο δεν γίνεται ξαφνικά ειρηνοποιός.

Ο πρώην άνδρας μου έχει μια πλασματική εικόνα για τον εαυτό του. Νομίζει πως είναι όμορφος άνθρωπος, καλός και έξυπνος….Για χρόνια προσπαθούσα να πείσω τον εαυτό μου πως όντως είναι. Χρόνια αργότερα σταμάτησα αυτή την προσπάθεια.

Ήμουν αρκετά ανήσυχη σχετικά με τις ανασφάλειες του και τους φόβους του. Οι μίζεροι και κακοί άνθρωποι έχουν την τάση να θέλουν να «μεταφέρουν» την ψυχολογία τους σε αυτούς που βρίσκονται κοντά τους, έτσι και αυτός συμπεριφερόταν σε όλους με κακία. Πίστευα πως εγώ όμως είμαι διαφορετική και πως και αυτός ήταν διαφορετικός απέναντι μου.

Βαθιά μέσα μου γνώριζα πως ήταν λάθος, αλλά ένιωθα υπεύθυνη για την προσωπική του ευτυχία. Είχε περάσει άσχημα παιδικά χρονιά και πάντα μου έλεγε πως ήμουν ότι έχει και δεν έχει. Έτσι συνέχισα να μένω μαζί του.

έμεινα με ένα άνθρωπο που μου κοπάνησε το κεφάλι στο πάτωμα σε κάποια από τις συχνές εκρήξεις του, γιατί απλά τρόμαζα με την εναλλακτική.

Είχα συνηθίσει την μιζέρια, τα κλάματα, την δυστυχία τελικά. Τα είχα συνηθίσει και τα ήξερα. Την ευτυχία δεν την γνώριζα. Η εναλλακτική, αυτή της ευτυχίας με τρομοκρατούσε. 

Η ζωή που ζούσα με είχε οδηγήσει στην κατάθλιψη, με αυτοκτονικές τάσεις και μια δυστυχία να με σκεπάζει συνεχώς. Αλλά ήμουν εξοικειωμένη με όλα αυτά. Αλλά η ζωή έξω, μόνη μου, στο άγνωστο; Δεν ήμουν έτοιμη να την αντιμετωπίσω. Όταν ακούς συνεχώς πως είσαι άχρηστη, και δεν αξίζεις την αγάπη κανενός, είναι δύσκολο να πιστέψεις στον εαυτό σου και να προχωρήσεις μπροστά.

Όταν κάποιος σου λέει τόσο άσχημα λόγια, σκέφτεσαι πως για να τα λέει θα είναι πραγματικότητα, αλλιώς δεν υπάρχει κανένας λόγο να το κάνει.

Στο μυαλό μου πολλές φορές φαντάστηκα να τον αφήσω, αλλά ότι και να μου έκανε δεν ήθελα να τον πληγώσω.  Για μένα μια σχέση έχει να κάνει με το να προσπαθείς να κάνεις ευτυχισμένο τον άλλο, να διαλέγεις τον άλλο. Το πρόβλημα ήταν ότι αυτός ποτέ δεν διάλεγε εμένα. Έτσι σκέφτηκα πως αν προσπαθήσω σκληρότερα, αν τον αγαπήσω περισσότερο θα διορθώσει το γεγονός ότι αυτός δεν με αγαπάει αρκετά. . Έτσι συνέχισα να μένω μαζί του.

Επιτέλους όμως κατάφερα να φύγω και ξέρετε τι με έκανε να φύγω; Ότι μια μέρα ξύπνησα και αποφάσισα ότι αξίζω περισσότερα, ότι αξίζω πολλά. Αποφάσισα για μια φορά να διαλέξω εμένα.

Έγραψα αυτό το άρθρο, όχι για να σας πω πόσο άθλια ήταν η ζωή μου, αλλά για να σας τονίσω πόσο προσεκτικοί πρέπει να είστε όταν μιλάτε σε έναν άνθρωπό που κακοποιείται. Αυτό σημαίνει πω δεν πρέπει να τους λέτε πως πρέπει να φύγουν και να τους λέτε πως είναι δειλοί αν μένουν, τα ξέρουν όλα αυτά. Αυτά τα γνωρίζουν. Πρέπει κάποιες φορές απλά να τους ακούτε, γιατί έχουν μεγάλη ανάγκη να τους ακούσει κάποιος.

Όταν ήμουν σε αυτή την σχέση ακόμα και διάβαζα στο διάφορα blog τα σχόλια κάτω από ιστορίες κακοποίησης που έλεγαν πόσο δειλοί και ανήμποροι ήταν αυτοί που έμεναν, ένιωθα και εγώ πως είμαι ανίκανη να φύγω από αυτή την σχέση. Οπότε την επόμενη φορά που θα πάτε να κρίνετε κάποιον που μένει σε μια τέτοια σχέση απλά θυμηθείτε πως γι’ αυτούς τους ανθρώπους τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Βοηθήστε τους να γίνουν πιο δυνατοί, αντί να τους κρίνετε.

Δείτε Επίσης

michelle-williams

«Πώς είναι να μεγαλώνεις ένα παιδί μόνη σου»: Περιγράφει η σύζυγος γνωστού ηθοποιού μετά τον ξαφνικό θάνατό του

Σήμερα, η 36χρονη σύζυγός του Michelle Williams, επίσης ηθοποιός, η οποία έγινε γνωστή από τη συμμετοχή …

error: