Αρχική / Uncategorized / Το σύνδρομο TTTS των διδύμων, που μια μαμά εύχεται να γνώριζε!

Το σύνδρομο TTTS των διδύμων, που μια μαμά εύχεται να γνώριζε!

twins

Όταν η Jami Cavanagh άκουσε από τον γυναικολόγο της ότι ήταν έγκυος σε δίδυμα κοριτσάκια, ενθουσιάστηκε. Ο γιατρός βέβαια της εξήγησε πως ήταν μια εγκυμοσύνη υψηλού κινδύνου και ότι θα πρέπει να παρακολουθείτε ανελλιπώς.
Τα μωρά της ήταν μονοχοριακά – διαμνιακά δίδυμα, μοιράζονταν τον ίδιο πλακούντα αλλά το καθένα είχε τον δικό του αμνιακό σάκο. Τρεις μέρες μετά, αφού σε 20 εβδομάδες ελέγχου όλα έδειχναν τέλεια, έχασε το ένα κοριτσάκι. Ο γιατρός εξήγησε στο ζευγάρι πως τα δίδυμα είχαν προσβληθεί από το σύνδρομο μετάγγισης (ή υποκλοπής) από δίδυμο σε δίδυμο (twin-to-twin transfusion syndrome, TTTS).
Στο TTTS  το αίμα ρέει άνισα στη μήτρα μεταξύ των διδύμων που μοιράζονται τον ένα πλακούντα, στερώντας το αίμα από το ένα από τα δυο.

Τελικά η Jami Cavanagh έχασε και το άλλο της μωρό λόγω εγκεφαλικής βλάβης που προήλθε από το σύνδρομο.

Το TTTS είναι μια απρόβλεπτη ασθένεια για την οποία ελάχιστε έγκυοι γνωρίζουν. Επηρεάζει πάνω από 6.000 μωρά  το χρόνο και αν αφεθεί χωρίς θεραπεία έχει ποσοστό θνησιμότητας 90 τοις εκατό. Στο TTTS, ο χρόνος είναι η ουσία – η ασθένεια αυτή μπορεί να κινηθεί πολύ γρήγορα.

Εκτός από την ανίχνευση της νόσου με υπέρηχο, το μόνο φυσικό σύμπτωμα που μια μητέρα μπορεί να αντιμετωπίσει είναι μια ξαφνική αύξηση του μεγέθους της κοιλιακής χώρας. Αυτό μπορεί να συμβεί εν μία νυκτί, ή σε  πάνω από μια εβδομάδα. Αν συμβεί αυτό, συχνά συνοδεύεται από πόνο που δεν υποχωρεί, δυσκολία της αναπνοής και δυσκολία στο περπάτημα, και η μητέρα θα πρέπει να πάει αμέσως για ένα υπερηχογράφημα.

Δείτε Επίσης

epidoma-thermansis

Από αύριο η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης- Τι θα ισχύσει με το επίδομα θέρμανσης

Η υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, με εκτιμώμενη τιμή πώλησης …

error: