Αρχική / Must See / Ο κίνδυνος πνιγμού στο μπάνιο και τρόποι αποφυγής!

Ο κίνδυνος πνιγμού στο μπάνιο και τρόποι αποφυγής!

bathtub-today-stock-tease-2-160106_450ec5c93c472b13eb2e1acabb2fe059.today-inline-large

Υπολογίζεται ότι 87 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμούς στο σπίτι – τα δύο τρίτα από αυτούς στο μπάνιο και μερικές φορές μέσα σε πολύ μικρή ποσότητα νερού. 

Για να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των πνιγμών, η Consumer Products Safety Commission, έχει κυκλοφορήσει ένα βίντεο που προειδοποιεί τους γονείς σχετικά με την ανάγκη για συνεχή επίβλεψη.

«Μα έφυγα μόνο για μια στιγμή …» ισχυρίζονται γονείς που άφησαν το παιδί χωρίς επίβλεψη στο μπάνιο. Αυτό όμως  που δεν γνωρίζουν είναι πως «μια στιγμή» είναι αρκετή για μια πιθανή τραγωδία.

Ένα παιδί μπορεί να πνιγεί σε λίγα λεπτά και αυτό συμβαίνει γρήγορα και αθόρυβα. Ένα μωρό μπορεί να γλιστρήσει κάτω από το νερό χωρίς να κλαίει ή να ουρλιάζει.

Το παραπάνω βίντεο αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης εκστρατείας  να αναδειχθούν τα ζητήματα της ασφάλειας στο σπίτι.

Φαίνεται να υπάρχει μεγάλη διαφωνία για το πότε είναι ασφαλές για ένα παιδί να κάνει μπάνιο μόνο του. Ορισμένοι ειδικοί λένε στην ηλικία των 4, άλλοι επιμένουν πως ένα ώριμο εξάχρονο μπορεί να είναι έτοιμο.

Δεν υπάρχει καμία επίσημη σύσταση και κανένα πραγματικό ανώτερο όριο, διότι τα παιδιά αναπτύσσονται με διαφορετικούς ρυθμούς. Η ανεξαρτησία και η ικανότητα να χειριστεί καταστάσεις, ποικίλλει σημαντικά από παιδί σε παιδί, οπότε δεν υπάρχει σαφής απάντηση.
Η Δρ Heather Felton, από το Πανεπιστήμιο του Louisville, παιδίατρος και εκπρόσωπος της American Academy of Pediatrics, λέει πως μερικά ώριμα παιδιά 6 ετών μπορεί να είναι έτοιμα να κάνουν μπάνιο χωρίς επίβλεψη. Αλλά, προειδοποιεί, «πολλά θα καθυστερήσουν μέχρι να μεγαλώσουν περισσότερο.»

Χωρίς επίβλεψη, ο πνιγμός μπορεί να συμβεί όταν ένα παιδί γλιστρήσει καθώς  κυνηγάει ένα παιχνίδι στο νερό.

Η αποφυγή φουσκωτών συσκευών που υποτίθεται ότι κρατάνε το κεφάλι του μωρού πάνω από το νερό, είναι επιτακτική. Επειδή η συσκευή βοηθάει ένα παιδί να μπορεί να επιπλεύσει, δεν παρέχει κατ ‘ανάγκη προστασία. Δίνει στα παιδιά και στους γονείς μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας. Αν πραγματικά υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη, τυλίξτε το παιδί σε μια πετσέτα και πάρτε το μαζί σας.

Και μην ξεχνάτε πως το ένα τρίτο των κατ ‘οίκον πνιγμών γίνονται στο νερό έξω από την μπανιέρα, σύμφωνα με το CPSC. Μην παραβλέπετε λοιπόν τις τουαλέτες. Το τυπικό σενάριο περιλαμβάνει ένα παιδί κάτω των 3 ετών που πέφτει ορμητικά στην τουαλέτα.

«Η ασφάλεια του νερού είναι καθολική, είτε πρόκειται για το μπάνιο, ένα κουβαδάκι νερού, την λεκάνη της τουαλέτας ή μια φουσκωτή παιδική πισίνα,» λέει χαρακτηριστικά ο παιδίατρος Dr. Ari Brown, από το Austin του Texas. Τονίζει, επίσης, πως ενώ πολλά παιδιά μπορεί να είναι σε θέση να κάνουν μπάνιο χωρίς επίβλεψη από το νηπιαγωγείο, είναι πιθανώς μια καλή ιδέα  «να μην το κάνουν πριν φθάσουν στην ηλικία των 6 ή 7 ετών».

Άλλες καλές συνήθειες ασφαλείας για το μπάνιο περιλαμβάνουν την απομάκρυνση επικίνδυνων αντικειμένων, όπως για παράδειγμα, το πιστολάκι για τα μαλλιά.

Επιπλέον συμβουλές για την ασφάλεια, από την American Academy of Pediatrics:

  • Ρυθμίστε τον θερμοσίφωνα του σπιτιού σε λογική θερμοκρασία και  ελέγξτε τη θερμοκρασία του νερού, για την αποφυγή εγκαυμάτων.
  • Χρησιμοποιήστε ένα αντιολισθητικό τάπητα στη μπανιέρα.
  • Σκεφθείτε την πιθανότητα να τοποθετήσετε μια μπάρα που θα μπορεί να κρατιέται το παιδί, για την αποφυγή των πτώσεων.
  • Χρησιμοποιήστε ένα κάλυμμα από καουτσούκ στη βρύση, για την αποφυγή τραυματισμών.
  • Αποφύγετε παιχνίδια μπάνιου με σκληρές άκρες που θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα αν το παιδί έπεφτε πάνω τους.

Ειρήνη Γερογιαννάκη

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

15 βρεφικά δωμάτια

15 ιδέες για να φτιάξετε το πιο υπέροχο βρεφικό δωμάτιο

Περιμένετε το πρώτο σας παιδάκι και ετοιμάζετε το βρεφικό του δωμάτιο; Φανταζόμαστε τη χαρά και …

error: