Αρχική / Παιδί / Διαπαιδαγώγηση / Γιατί πρέπει να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας!

Γιατί πρέπει να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά μας!

children-books-fairy-tale-Christmas-gift-kids-Rachel-Carlyle-543944

«Εάν θες τα παιδιά σου να γίνουν έξυπνα, διάβαζε τους παραμύθια. Εάν θες να γίνουν ακόμα πιο έξυπνα, διάβασε του περισσότερα παραμύθια.» Albert Einstein

Γιατί πρέπει να διαβάζουμε στα παιδιά μας παραμύθια;

1. Ενισχύουν την φαντασία των παιδιών και την πολιτιστική τους παιδεία.

Η φαντασία ενός παιδιού είναι παντοδύναμη και μοναδική. Δεν χρησιμοποιείται μόνο για να πλάσουν ιστορίες και παιχνίδια, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για την δημιουργική σκέψη και μπορεί να καθορίσει το είδος της εκπαίδευσης, της καριέρας και της ζωής που θα ακολουθήσει το παιδί. Με την φαντασία έρχεται και η πολιτιστική παιδεία, τα παραμύθια συνήθως συμπεριλαμβάνουν ιστορίες από διαφορετικούς πολιτισμούς. Μαθαίνει στα παιδιά την διαφορετικότητα και τους δίνει το δώρο της περιέργειας που θα τους βοηθήσει να μάθουν καινούργια πράγματα κι βιώσουν ξεχωριστές εμπειρίες.

2. Διδάσκουν το σωστό και το λάθος

Είναι στο «DNA» του παραμυθιού να έχει ένα δυνατό ηθικό δίδαγμα, μια μάχη μεταξύ του καλού και του κακού, την αγάπη και την απώλεια. Τα παραμύθια διδάσκουν τα παιδιά πως το καλό πάντα κερδίζει, κάτι που δεν ισχύει στον αληθινό κόσμο, δίνει όμως ένα απλό, δυνατό και σημαντικό μήνυμα στα παιδιά. Να είσαι ο ήρωας, όχι ο κακός. Μάθε να ελπίζεις για το καλύτερο.

3. Αναπτύσσουν την κριτική ικανότητα των παιδιών

Τα παραμύθια βοηθάνε στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Βλέπουν τις συνέπειες των αποφάσεων που παίρνουν οι χαρακτήρες, και μαθαίνουν πως το τι θα τους συμβεί εξαρτάται από τις επιλογές που κάνουν. Δεν είναι όλοι οι χαρακτήρες καλά πρότυπα, ακόμα και οι καλοί μπορεί να φανούν απερίσκεπτοι και να βλάψουν τον εαυτό τους. Αυτό που διδάσκει η κάθε ιστορία είναι ότι, όταν κακά πράγματα συμβαίνουν, πρέπει να πάρεις κάποιες αποφάσεις. Εάν κάνεις τις σωστές ίσως όλα τελειώσουν καλά!

Και τέλος, είναι διασκεδαστικά!

 

Δείτε Επίσης

%cf%80%ce%b1%ce%b9%ce%b4%ce%af

«Κι εμείς τι πάθαμε που μεγαλώσαμε έτσι;»

Όταν κάποιος γίνεται γονιός, τότε είναι η στιγμή που έρχεται στην επιφάνεια το δικό του …

error: