Η μια πλευρά των γονιών λέει: » Για κανένα λόγο. Τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν μόνα τους και χωρίς επίβλεψη στο αμάξι, όποιος και αν είναι ο λόγος

Η άλλη πλευρά υποστηρίζει: «Αν είναι για ελάχιστο χρόνο δεν πρόκειται να πάθουν κάτι. Αν ας πούμε θέλω να πληρώσω την βενζίνη. Είναι πιο επικίνδυνο να βγάλω το παιδί από το αμάξι, για να μην αναφέρω το χάσιμο χρόνου.»

Και έχουμε και αυτούς που βρίσκονται κάπου στην μέση, που λένε ότι εξαρτάται. Για το θέμα της βενζίνη πχ εξαρτάται από το μέγεθος του πρατήριο βενζίνης, αν έχει πολύ κίνηση, από την ηλικία των παιδιών και αν αφήνεις ανοικτό τον κλιματισμό και το αμάξι ξεκλείδωτο.

Σε κάποιες χώρες είναι παράνομο να αφήνεις τα παιδιά σου χωρίς επίβλεψη στο αυτοκίνητο, ανεξαρτήτως χρόνου που θα λείπει ο γονιός. Σε άλλες χώρες εξαρτάται από το πότε ένα παιδί μπορεί να νιώσει αγχωμένο ή να επηρεάσει την υγεία τους.

Βέβαια αυτό είναι το θέμα: Τα παιδιά μπορούν να αγχωθούν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, ειδικά τα μωρά. Επίσης το σώμα το παιδιών «ανεβάζει θερμοκρασία 5 φορές πιο γρήγορα από τους ενήλικες». Τα παιδιά δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν την υψηλή θερμοκρασία όπως οι ενήλικες, και πολλές ασθένειες μπορεί να προκύψουν ευκολότερα.

Τα λεπτά μετράνε

Σε ένα πρατήριο καυσίμων δεν μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητο αναμμένο, συνεπώς ούτε τον κλιματισμό ανοικτό, γιατί υπάρχει αυξημένος κίνδυνος . Είναι επίσης επικίνδυνο να αφήνεις τα παιδιά χωρίς επίβλεψη μέσα στο αμάξι, ακόμα και αν φοράνε τις ζώνες τους, ανεξαρτήτως μέρους, στην περίπτωση που το χειρόφρενο λυθεί ή το παιδί προσπαθήσει να βγει από το αμάξι. Επιπροσθέτως στην ακραία περίπτωση, που μια πυρκαγιά ή μια έκρηξη συμβεί, αν το παιδί είναι στο κάθισμα του αυτοκινήτου είναι αρκετά δύσκολο να σωθεί. Για να μην αναφέρουμε τους επιτήδιους που καραδοκούν πλέον παντού.

Τελικά εσείς τι πιστεύετε; Έχετε αφήσει το παιδί σας μόνο στο αμάξι, έστω και για ένα λεπτό;

 Έλενα Αλεξάνδρου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.