Αρχική / Μαγειρική / Χωριάτικο ψωμί χωρίς ζύμωμα!

Χωριάτικο ψωμί χωρίς ζύμωμα!

aytozimo-psomi

Πάντα καμαρώνατε την μαμά και την γιαγιά σας που σας έφτιαχναν ζεστό, μυρωδάτο και φρέσκο ψωμί με τα χεράκια τους. Ήρθε λοιπόν η ώρα να σου παρουσιάσουμε την πιο εύκολη και εγγυημένη συνταγή για χωριάτικο ψωμί χωρίς ζύμωμα. Μέχρι και παιδί 4 ετών μπορεί να το φτιάξει όπως μας λέι ο σεφ στο video. Απλά ρίχνεις τα υλικά σε μια λεκάνη και ανακατεύεις! Η μόνη δυσκολία της συνταγής είναι οτι πρέπει να την αφήσεις να φουσκώσεις μόνη της για 12-18 ώρες. Έτσι αρκεί να το προγραμματίσετε εγκαίρως. Ετοιμάστε τη ζύμη Σάββατο και Κυριακή θα έχετε το ψωμί σας στο τραπέζι σας!

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στους Times της Νέας Υόρκης το 2006 και σε διάστημα μόλις λίγων ωρών, έκανε το γύρο του κόσμου! Και οι μεγαλύτεροι Σεφ μιλάνε για αυτή την απλή και πεντανόστιμη συνταγή Ψωμιού.

Πάμε να φτιάξουμε το ψωμί μας;

Μερίδες: 1 καρβέλι

Υλικά:

  • 3 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο για το αλεύρωμα (Μπoρούμε να χρησιμοποιήσουμε και μίγμα 1 φλ. ολικής άλεσης, 2φλ. Σιμιγδαλένιο και προεραιτικά 1/3φλ. καλαμποκάλευρο)
  • ¼ κγ μαγιά ξηρή
  • 1¼ κγ αλάτι
  • 1½ φλ νερό
  • λίγο αλεύρι, ή σουσάμι ή πίτουρα της επιθυμίας σας για το αλεύρωμα απο πάνω

Οδηγίες:

1) Αναμειγνύετε όλα τα υλικά εκτός απο το νερό σε μια λεκάνη.
2) Προσθέτετε το νερό και ανακατεύετε ώστε να γίνει ζύμη.
3) Σκεπάζετε το μείγμα με πετσέτα το αφήνετε να σταθεί 12-18 ώρες.
4) Διπλώστε τη ζύμη όπως θα δείτε και στο Video παρακάτω.
5) Σκεπάζετε ξανά με πετσέτα και αφήνετε να σταθεί 15 λεπτά ώσπου να φουσκώσει σχεδόν διπλάσια.
6) Προθερμαίνετε το φούρνο στους 260°C και βάζουμε τη ζύμη μέσα σε αλευρωμένο πυρέξ, ή βαρύπατη κατσαρόλα, μαντεμένια ή πήλινη ή όποιο άλλο σκεύος με καπάκι.
7) Βάζετε το σκεύος με τη ζύμη, σκεπάζετε και ψήνετε για 30’. Σημαντικό να μην ανοίξετε το φούρνο σε αυτο το χρόνο!
8) Βγάζετε το καπάκι, χαμηλώνετε το φούρνο στους 230°C, και ψήνετε άλλα 15’.
9) Βγάζετε το καρβέλι και αφήνετε να κρυώσει σε μεταλλική σχάρα.
Δείτε και το video που δείχνει τη συνταγή βήμα βήμα:

Έλενα Αλεξάνδρου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

IMG_5098_640x426

Πεντανόστιμη Σπιτική Κοτόπιτα με λαχανικά, γιαούρτι και φέτα!!

* Γράφει η Συνεργάτης Έυα Παρακεντάκη Υλικά 700γρ. βρασμένο και ξεκοκκαλισμένα μπουτάκια κοτόπουλο 1 πρασινη …

error: