Αρχική / Παιδί / Συμβουλές / Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για…; ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ για τα πιο κοινά γονεϊκά διλήμματα.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για…; ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ για τα πιο κοινά γονεϊκά διλήμματα.

katallili-ilikia2

Είναι δύσκολο να γνωρίζεις ποια είναι η σωστή ηλικία για να δώσεις την γονική συναίνεση για κάποια σημαντικά θέματα, ειδικά στο πρώτο παιδί. Όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πράγματα που αφορούν την διαπαιδαγώγηση και την ανατροφή των παιδιών δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, δεν υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος για να κάνεις το οτιδήποτε.

Οι αποφάσεις πρέπει να βασίζονται στο κάθε παιδί, ανάλογα με το επίπεδο ωριμότητας και ετοιμότητας του.

Κάτι άλλο που πρέπει να ειπωθεί είναι πως το πρώτο παιδί είναι το που κάνεις «πειράματα». Είσαι τελείως διαφορετικός γονιός με το δεύτερο. Με την εμπειρία έχεις λιγότερους φόβους, αλλά αποκτάς και αυτοπεποίθηση.

Πολλές φορές οι γονείς δυσκολεύονται να πουν όχι στο δεύτερο παιδί, όταν το πρώτο έχει ήδη κερδίσει την άδεια για να το κάνει. Έτσι η σωστή ηλικία μπορεί να διαφέρει από παιδί σε παιδί.

Ποια είναι η σωστή ηλικία για να μείνει το παιδί μόνο του στο σπίτι;

Εξαρτάται….

Κάποια παιδιά είναι έτοιμα να μείνουν σπίτι στην ηλικία των 10 και κάποια στην ηλικία των 13 ετών δεν είναι. Επίσης υπάρχει διαφορά στο να μείνει ένα παιδί μόνο του κατά την διάρκεια της μέρας ή της νύχτας.

Υπάρχουν 2 πράγματα που πρέπει να αναλογιστείτε πριν αποφασίσετε αν θα αφήσετε μόνο το παιδί ή όχι:

1)Θέλει το παιδί να μείνει μόνο του στο σπίτι;

2)Είναι το παιδί αρκετά ώριμο για να μείνει μόνο του στο σπίτι; Θα μπορούσε να χειριστεί έκτακτες καταστάσεις που πιθανόν να συμβούν κατά την διάρκεια της απουσίας σας;

Αυτές είναι κάποιες ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας, καθώς επίσης και τρόπους για να προετοιμαστείτε. Ανεξαρτήτως της ηλικίας του παιδιού, εάν αποφασίσετε να το κάνετε είναι μια πρόοδος. Αυτό το βήμα πρέπει να γίνει σταδιακά, ξεκινώντας με μια μικρή περίοδο στην οποία θα βρίσκεστε πολύ κοντά. Σιγά σιγά μεγαλώστε την απόσταση και τον χρόνο έτσι ώστε το παιδί να αποκτήσει αυτοπεποίθηση για την διαμονή του στο σπίτι χωρίς γονείς.

Ποια είναι η σωστή ηλικία για να πηγαίνει το παιδί σχολείο μόνο του;

Εξαρτάται….

Η κοινή λογική λέει πως ένα παιδί κάτω από την ηλικία των 8 δεν μπορεί να πηγαίνει σχολείο μόνο του. Η  προετοιμασία και η επίτευξη αυτού του βήματος είναι μια σταδιακή διαδικασία. Πρέπει να σκεφτείτε ότι θα  περπατάει μόνο του, την απόσταση, το χρόνο που χρειάζεται, την κίνηση της διαδρομής και τα μέρη από τα οποία περνάει.

Επίσης πρέπει να σκεφτείς το παιδί και την ωριμότητά του; Γνωρίζει πως να διασχίζει ένα δρόμο; Όταν κάνει ποδήλατο είναι συγκεντρωμένος στον δρόμο; Αποσπάται εύκολα η προσοχή του; Σταματάει να κοιτάξει στις διασταυρώσεις πριν περάσει απέναντι; Είναι αρκετά προσεκτικός;

Ποια είναι η σωστή ηλικία για να κοιμηθεί στο σπίτι ενός φίλου;

Εξαρτάται….

Κάποια παιδιά είναι έτοιμα στην ηλικία των 5, άλλα όμως δεν μπορούν να κοιμηθούν χωρίς την μαμά ή τον μπαμπά στο σπίτι ή εκτός του κρεβατιού τους. Κάποια παιδιά κοιμούνται στο σπίτι των παππούδων ή των θείων, αλλά δεν είναι να κοιμηθούν στο σπίτι ενός φίλου. Κάποιες φορές το παιδί είναι έτοιμος αλλά ο γονιός όχι.

Η ετοιμότητα είναι ένας σημαντικό παράγοντας εάν εσύ, ο γονιός, αγαπάς τον ύπνο σου. Εάν το παιδί σου δεν είναι έτοιμο, πιθανότατα να πας να το πάρεις στην μέση της νύχτας.

Το να κοιμάται το παιδί στο σπίτι ενός φίλου ενθαρρύνει την ανεξαρτησία του,  την αυτοδυναμία του και μαθαίνει να φροντίζει μόνο του τον εαυτό του.. Επίσης το βοηθάει να αντιληφθεί πως μοιάζουν και πως ζουν άλλες οικογένειες. Βέβαια κάποιοι γονείς δεν το επιτρέπουν στα παιδιά τους.

Ένας από τους τρόπους που μπορείς να ενθαρρύνεις την ανεξαρτησία του παιδιού είναι με το να του δείχνεις πίστη και εμπιστοσύνη. Εάν δεν εμπιστεύεσαι την ικανότητα του παιδιού σου να κάνει κατάλληλες επιλογές για τον εαυτό του κατά την απουσία σου, γιατί αυτό να εμπιστευτεί τον εαυτό του;

Θα είσαι πιο άνετος αν γνωρίζεις κάποιες πληροφορίες όπως ποιος θα τα προσέχει, που θα κοιμηθούν, ποιοι είναι οι κανόνες για την ώρα που πρέπει να πέσουν για ύπνο, σε ποιον να απευθυνθεί το παιδί αν χρειαστεί το οτιδήποτε.

Εάν το παιδί σου είναι διστακτικό αλλά πραγματικά θέλει να κοιμηθεί στο σπίτι του φίλου του μπορεί να το αφήσεις να μείνει εκεί μέχρι την ώρα που θα πρέπει να ξαπλώσουν, αυτό είναι μια καλή αρχή.

Ποια είναι η σωστή ηλικία να πεις στο παιδί σου για τον Αι. Βασίλη; ( ή την νεράιδα των δοντιών)

Εξαρτάται…..

Κάποια παιδιά ανακαλύπτουν την απάντηση πολύ πριν από την ηλικία που θέλουμε να τους το αποκαλύψουμε. Κάποια έχουν μεγαλύτερα αδέλφια που τους το αποκαλύπτουν. Κατά την ηλικία των 7 ετών τα περισσότερα παιδιά ξέρουν πως ο Αι. Βασίλης δεν είναι αληθινός.

Ενώ οι γονείς λατρεύουν την αθωότητα που συνοδεύει την πίστη στον Αι. Βασίλη ή την νεράιδα των δοντιών, φοβούνται ότι θα χαρακτηριστούν ως ψεύτες από τα παιδιά τους. Είναι σχεδόν σίγουρο πως δεν θα τους αποκαλύψετε εσείς την αλήθεια, αλλά θα έρθουν να σας ρωτήσουν. Τότε πείτε τους την αλήθεια.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να πάρετε κινητό στο παιδί σας;

Εξαρτάται….

Αυτή είναι μια απόφαση όπου οι γονείς δεν διερευνούν αρκετά καλά και που συχνά τους οδηγεί στο να πέσουν θύματα της πίεσης των παιδιών τους. Όταν το παιδί υποστηρίζει πως όλοι έχουν κινητό, κάνε μερικά τηλέφωνα στου γονείς και ρώτα πως λειτουργεί για αυτούς. Απλά ρώτα τους γονείς του συμμαθητή του παιδιού σου που παρακάλεσε και γκρίνιαξε  για να αποκτήσει κινητό αν είναι φανερή η αξιοπιστία του που είναι άξια εμπιστοσύνης και αν είναι υπεύθυνο παιδί. Ή ρώτα κάποιον άλλο γονιό ποια είναι η γνώμη του για το παιδί του που παίζει όλη μέρα παιχνίδια στο κινητό.

Πριν πάρεις κάποια απόφαση, ο γονέας χρειάζεται να αναρωτηθεί αν πραγματικά είναι απαραίτητο το κινητό. Μετά πρέπει να κοιτάξει τις επιδόσεις του παιδιού του όσον αφορά στην υπευθυνότητα και στην τήρηση των οικογενειακών κανόνων.

Ένα κινητό τηλέφωνο είναι ένας υπολογιστής. Δίνοντας σε ένα παιδί κινητό του δίνεις την δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε πολλά από αυτά που δεν μπορεί από τον υπολογιστή του σπιτιού, λόγω γονικού ελέγχου. Είναι το παιδί σου έτοιμο να σερφάρει στο Διαδίκτυο χωρίς την επίβλεψη σου;

Εάν απλά θέλεις να του πάρεις κινητό για να μπορείς να το βρίσκεις, πάρε του ένα απλό τηλέφωνο χωρίς πρόσβαση στο Internet.Οι ειδικοί πιστεύουν πως η κατάλληλη ηλικία για να αποκτήσει ένα παιδί κινητό είναι στο γυμνάσιο.Αυτή είναι μια ηλικία στην οποία τα παιδιά ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη υπευθυνότητα.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για το ξύρισμα των ποδιών;

Εξαρτάται….

Για κάποια νέα κορίτσια το ξύρισμα των ποδιών είναι σημάδι ότι μεγαλώνουν. Σε αυτή την περίπτωση, μια καλή ιδέα είναι να ορίσεις μια ηλικία που πιστεύεις πως θα είναι εντάξει. Συνήθως η ηλικία που ξυρίζουν τα πόδια τους τα κορίτσια είναι μεταξύ 12 και 13.

Για άλλους το ξύρισμα είναι μια γνήσια ανάγκη. Με την εκκίνηση της εφηβείας, η οποία δεν έρχεται σε δεδομένη ηλικία ( για κάποιους έρχεται στα 8-9) οι τρίχες αλλάζουν, γίνονται πιο σκληρές και πιο μαύρες. Η ανάγκη για ξύρισμα είναι επείγουσα για τα νεαρά κορίτσια. Υπάρχουν κάποια κορίτσια που έχουν σοβαρό πρόβλημα τριχοφυΐας

Η πραγματικότητα είναι άσχημη. Να σε κοροϊδεύουν για κάτι το οποίο δεν έχεις κανένα έλεγχο και μοιάζει κοινωνικά μη αποδεκτό, είναι αρκετά οδυνηρό.

Τα νέα κορίτσια ίσως να μην συνειδητοποιούν ότι η χρήση ξυραφιού είναι κάπως περίπλοκο πράγμα. Δεν συνειδητοποιούν ότι μόλις ξεκινήσει κάποιος το ξύρισμα, θα πρέπει να το κάνει στη συνέχεια αρκετά συχνά.

Τα μεγαλύτερα κορίτσια, είναι πιθανόν να έχουν την ωριμότητα να χρησιμοποιήσουν ξυράφι χωρίς να κοπούν. Εάν η νεαρή κόρη σας θέλει να ξυριστεί, το να της προτείνετε της την αποτρίχωση ίσως είναι μια καλή ιδέα.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να αποκτήσει ένα παιδί email, λογαριασμό στο Facebook ή Instagram;

Εξαρτάται….

Εξαρτάται από το παιδί και τα συναισθήματά σου σχετικά με το ότι εισέρχεται στον γρήγορο κόσμο του Διαδικτύου.

Το email είναι ένας σίγουρος τρόπος να εξασκήσει την πληκτρολόγηση, το γράψιμο, την γραμματική την ορθογραφία…όλα αυτά είναι απαραίτητα. Επίσης γνωρίζουμε ότι το 80% των email παγκοσμίως είναι spam( ανεπιθύμητα), και πολλά παιδιά δεν έχουν την ωριμότητα να τα αναγνωρίζουν.

Υπάρχουν σχολεία που δίνουν στους μαθητές τους λογαριασμούς email για την ενδοσχολική επικοινωνία μόνο. Υπάρχουν οικογένειες που μοιράζονται λογαριασμούς mail, είναι και αυτός ένας τρόπος για την ομαλή μετάβαση στον κυβερνοκόσμο. Βέβαια κάθε οικογένεια αποφασίζει μόνη της. Κάποια σημεία που πρέπει να σκεφτείτε είναι: 1) Γιατί θέλει email και αν θα το χρησιμοποιήσει, 2) Πόσο λογικό είναι το παιδί, 3) Πόσο λογικό είναι το παιδί και αν ακολουθεί τους κανόνες, 4) Κατά πόσο οι επικοινωνιακές δεξιότητες του παιδιού είναι ώριμες, ιδιαιτέρως όταν εμπλέκονται συναισθήματα.

Οι διάφοροι πάροχοι email έχει διαφορετικές ηλικιακές προϋποθέσεις, που σε βοηθούν να πάρεις την απόφασή σου. Χωρίς καμιά αμφιβολία η χρήση email προϋποθέτει το παιδί να είναι αρκετά μεγάλο για να καταλαβαίνει και να ακολουθεί τους κανόνες και γιατί τους έχουμε. Επίσης είναι απαραίτητα η επικοινωνία μεταξύ εσένα και του παιδιού με email, αν αποκτήσει λογαριασμό.

Ενώ υπάρχουν γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να έχουν Facebook ή Instagram, στην ουσία είναι παραβάτες. Το Facebook, Instagram, Twitter, Pinterest, Kik και Snapchat δεν επιτρέπει την χρήση σε άτομα κάτω των 13, σύμφωνα με το νόμο.

Όταν η σωστή ηλικία φτάσει, θα υπάρχουν κάποια παιδιά που δεν θα ακολουθούν τους κανόνες χρήσης. Για αυτά καλό θα ήταν να αποκτήσουν πρόσβαση λίγο αργότερα

Ποια είναι η σωστή ηλικία για να τρυπήσεις τα αυτιά του παιδιού σου;

Εξαρτάται….

Υπάρχει μεγάλη διαμάχη γύρω από το τρύπημα των αυτιών, Οι περισσότεροι συμφωνούν ότι είναι κάτι αποδεκτό για τα παιδιά να τρυπήσουν τα αυτιά τους ( το body piercing είναι ένα άλλο θέμα).

Οι γιατροί προτείνουν ότι η οικογένεια πρέπει να περιμένει το παιδί να πάει τουλάχιστον 6 μηνών πριν του τρυπήσουν τα αυτιά. Οι ειδικοί λένε πως η κατάλληλη ηλικία είναι όταν τα παιδιά είναι έτοιμα να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τα αυτιά τους για να μην προσβληθούν από κάποια μόλυνση.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει να βάφεται ένα κορίτσι;

Εξαρτάται… Από σένα.

Πολλά μικρά κορίτσια τα οποία παρατηρούν την μητέρα να βάφετε, το προσπαθούν και αυτά( μερικές φορές το κάνουν και τα αγοράκια). Γονείς μην προβληματίζεστε με αυτό, είναι μέρος της ανάπτυξής τους και της περιέργειας του. Μερικές φορές το κάνουν για να παίξουν κάποιο παιχνίδι μεταμφίεσης.

Όταν όμως είναι στην ηλικία των 10-12 και ζητάνε μακιγιάζ οι γονείς θυμώνουν γιατί θεωρούν τα παιδιά πολύ μικρά

Το μακιγιάζ για τις απόκριες ή κάποια σχολική παράσταση είναι εντελώς διαφορετική ιστορία.

Ανεξαρτήτως των κανόνων για το μακιγιάζ πρέπει να επισημάνεις στην κόρη σου πόσο όμορφη είναι και χωρίς το μακιγιάζ και πως δεν μοιάζει με τον εαυτό της όταν βάφεται και πως η ομορφιά πηγάζει από μέσα μας.

Οι γονείς επηρεάζουν τα παιδιά σε ότι αφορά στην υγεία στην ασφάλεια, στην ομορφιά, στις αξίες. Τα παιδιά θα επαναστατήσουν αλλά η επιρροή σας, η γνώμης σας και οι συμβουλές σας θα κάνουν μεγάλη διαφορά.

Επιμέλεια άρθρου: Ειρήνη Γερογιαννάκη

* Απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδιανομή του συγκεκριμένου άρθρου χωρίς την πρότερη έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου του.

Πότε είναι έτοιμο το παιδί μου να αφαιρέσει τη πάνα;

Δείτε Επίσης

a21

Το ανιχνευτικό τεστ Αυτιστικής διαταραχής που πρέπει να γίνεται στα βρέφη των 18μηνών

Το Ανιχνευτικό Τεστ Αυτιστικής Διαταραχής αποτελείται από ένα σύνολο ερωτήσεων που απαντούνται από τους γονείς, όταν …

error: