Αρχική / Μητρότητα / Τα οφέλη του βρεφικού μασάζ: Δείτε πώς θα το κάνετε σωστά!!

Τα οφέλη του βρεφικού μασάζ: Δείτε πώς θα το κάνετε σωστά!!

brefiko-masaz-3

Η πανάρχαια τεχνική που δίνει στους νέους γονείς την ευκαιρία να «δεθούν» ακόμη περισσότερο με το μωρό τους. Το βρεφικό μασάζ βοηθά το μωρό να χαλαρώσει, ενώ, όπως φαίνεται από πολυάριθμες έρευνες, συμβάλλει ιδιαίτερα στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξή του.

Μέσω του μασάζ, το μωρό επιβεβαιώνει την αγάπη και την πλήρη αποδοχή των γονιών του. Με τα τρυφερά αγγίγματα στο μωρό σας, «χτίζετε» πανίσχυρους συναισθηματικούς δεσμούς, το ηρεμείτε με τον πιο γλυκό τρόπο και το βοηθάτε να νιώσει ευεξία.

Όταν μιλάμε για βρεφικό μασάζ, αναφερόμαστε κυρίως στα βρέφη από 3 έως 8 μηνών, αν και ιδανικό είναι να γίνεται μασάζ και σε ηλικίες μέχρι 3 ετών.

 

Το πιο δυνατό μασάζ το έχει ήδη δεχτεί το μωρό κατά τη διάρκεια της γέννας. Οι συσπάσεις της μήτρας σπρώχνουν το μωρό διεγείροντας έτσι όλο το περιφερικό νευρικό σύστημα και τα κυριότερα όργανα επιβίωσης. Για το λόγο αυτό τα μωρά που έχουν γεννηθεί με καισαρική τομή, έχουν ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από το τακτικό μασάζ.

Το μασάζ που θα κάνετε στο μωρό σας:

 • Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.
 • Δυναμώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα.
 • Συμβάλει στην τόνωση του πεπτικού συστήματος
 • Ενισχύει τη σωματική αυτοεπίγνωση.
 • Δυναμώνει τους μυς.
 • Συμβάλει στην τόνωση ισορροπίας και συντονισμού
 • Κάνει πιο ελαστικές τις αρθρώσεις.
 • Απελευθερώνει τυχόν κρυμμένες εντάσεις σε μυς και αρθρώσεις.
 • Συμβάλλει στην αντιμετώπιση των κολικών.
 • Βοηθά τα μικρότερα των 6 μηνών βρέφη να κοιμούνται καλύτερα.
 • Καταστέλλει τις ορμόνες που σχετίζονται με το άγχος.
 • Προστατεύει τη μητέρα από την επιλόχεια κατάθλιψη.
 • Ενισχύει το δεσμό βρέφους-γονιού
 • Ενισχύει την επικοινωνία λεκτική και μη-λεκτική
 • Βοηθά στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης
 • Ενισχύει το δεσμό ασφάλειας
 • Βοηθά στην ανάπτυξη αισθημάτων αγάπης και σεβασμού

Ως θαυμάσιο είδος σωματικής επαφής, το μασάζ  βοηθά ιδιαίτερα το βρέφος όταν δυσκολεύεται να κοιμηθεί, όταν είναι νευρικό, όταν αντίθετα παρουσιάζει συνεχή υπνηλία, όταν έχει κολικούς, όταν υποφέρει από δυσκοιλιότητα.

Όταν γίνεται μέρα παρά μέρα ή και καθημερινά, μετά το μπανάκι του, αποτελεί μια «τελετουργία» ανάμεσα στη μητέρα και το μωρό, δεδομένου ότι το χαλαρώνει και το ευχαριστεί πάντοτε.

Μην κάνετε μασάζ στο μωρό σας αμέσως μετά το φαγητό ή όταν είναι έτοιμο να κοιμηθεί.

 

 

Τι πρέπει να γνωρίζω;

Για να ξεκινήσετε να εφαρμόζετε το μασάζ στο μωρό σας, πρέπει κατ’ αρχάς να γνωρίζετε ότι στους πρώτους μήνες ζωής του παιδιού πρέπει να του κάνετε μασάζ με σκέτο λάδι, ενώ από δύο μηνών και μετά μπορείτε να χρησιμοποιείτε στα 30 ml λαδιού μία σταγόνα αιθέριου ελαίου, για να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η σωστή εφαρμογή του μασάζ προϋποθέτει τη χρήση οργανικών αιθέριων ελαίων, για να διευκολυνθεί η ομαλή κίνηση των χεριών πάνω στο δέρμα του μωρού, που είναι λεπτό και ευαίσθητο, με πολύ περισσότερες νευρικές απολήξεις από ό,τι ενός ενηλίκου. Επειδή, όμως, το παιδί είναι ακόμα πολύ μικρό για να γνωρίζετε κάθε αλλεργία που ενδεχομένως θα παρουσιάσει απέναντι στα αιθέρια έλαια, αρχικά πρέπει να βάλετε λίγο λάδι αναμεμειγμένο με αιθέριο έλαιο στον καρπό του, ώστε να διαπιστώσετε μέσα στα επόμενα 3 λεπτά αν το παιδί έχει αλλεργία στο συγκεκριμένο αιθέριο έλαιο και να το αποφύγετε. Η κοκκινίλα, που θα προκληθεί ως αλλεργική αντίδραση από τη μικροποσότητα αιθέριου ελαίου στον καρπού του μωρού, θα εξαφανιστεί σύντομα χωρίς άλλες ενοχλήσεις.

Τα καλύτερα λάδια βάσης είναι το αμυγδαλέλαιο, το σταφυλοκουκουτσέλαιο και το ελαιόλαδο (ψυχρής έκθλιψης). Τα πιο κατάλληλα αιθέρια έλαια για το βρεφικό μασάζ είναι η λεβάντα, το χαμομήλι, το τριαντάφυλλο, το tea tree, το μανταρίνι και ο ευκάλυπτος.

Έχετε πάντα υπόψη σας ότι τα αιθέρια έλαια είναι πτητικά και τοξικά και πρέπει να χρησιμοποιούνται έγκαιρα και σε μικρή ποσότητα.  Από τη μέρα που θα το ανοίξετε, θα μπορείτε να χρησιμοποιείτε το λάδι για ένα χρόνο, ενώ το αιθέριο έλαιο έχει χρόνο ζωής 3 με 4 μήνες. Από τη στιγμή που φτιάξετε το μείγμα, θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε 30 λεπτά.

Ξαπλώνετε το μωρό ανάσκελα και ξεκινάτε πάντα από το πάνω μέρος του σώματος και κατεβαίνετε προς τα πόδια. Στη συνέχεια, γυρίζετε το μωρό μπρούμυτα και προχωράτε από τα πόδια προς το κεφάλι, κατά μήκος της πλάτης.

Κάντε απαλές κινήσεις. Στην αρχή, κάντε του μασάζ μόνο για μερικά λεπτά. Αν δείτε ότι το μωρό αντιδρά μην σταματήστε. Καθώς θα μεγαλώνει και θα συνηθίζει το μασάζ μπορείτε σιγά σιγά να παρατείνετε τη διάρκειά του.

Μπορείτε να κάνετε μασάζ στο μωρό σας δύο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Οι καλύτερες ώρες για μασάζ είναι οι πρωινές ώρες επειδή το μωρό έχει κοιμηθεί αρκετά και οι πλατούλα και το σώμα του είναι κουρασμένα-πιασμένα. Το μασάζ θα το βοηθήσει να ξαναβρεί την αυτονομία που είχε μέσα στη μήτρα και να κινηθεί πιο εύκολα.

 

 

Η τεχνική του μασάζ

Απαλές εντριβές του στήθους

Τοποθετούμε το λαδάκι στα χέρια μας και τα τρίβουμε για να ζεσταθούν. Στη συνέχεια τοποθετούμε τα δάχτυλα στο στήθος του μωρού και κινούμε και τα δυο χέρια πρώτα το ένα και ύστερα το άλλο από το αριστερό στήθος προς τον δεξί ώμο και ύστερα από το δεξί στήθος προς τον αριστερό ώμο (ανοδική πορεία), διαδοχικά, ασκώντας πάντα μια ελαφριά πίεση, λίγο μεγαλύτερη από το χάδι. Επαναλάβετε αρκετές φορές. Το μωρό οξυγονώνεται καλύτερα και τονώνονται οι βασικές του λειτουργίες.

Μαλάξεις στα χέρια

Ξεκινώντας από τον ώμο τοποθετούμε το χέρι του στις παλάμες μας και με απαλές κινήσεις κάνουμε μασάζ μέχρι τα ακροδάχτυλα. Τα μωρά έχουν την τάση να σφίγγουν συνέχεια τα δάχτυλάκια τους. Ανοίγουμε τις παλάμες τους και κάνουμε μασάζ μέχρι τα δάχτυλα. Επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές σε κάθε χέρι. Στη συνέχεια σταυρώνουμε τα χεράκια τους στο στήθος. Κρατώντας τα από τις παλάμες φέρνουμε το δεξί χέρι στο αριστερό στήθος και από πάνω το αριστερό χέρι στο δεξί στήθος. Στη συνέχεια ανοίγουμε και τεντώνουμε τα χεράκι προς τα έξω και επαναλαμβάνουμε τοποθετώντας τώρα το αριστερό χέρι από κάτω και το δεξί από πάνω.

Μαλάξεις στη κοιλιά στο ύψος του αφαλού

Βάλτε τα δάχτυλα σας στο ύψος του αφαλού. Πιέστε απαλά κάνοντας κυκλικές κινήσεις από αριστερά προς τα δεξιά (με τη φορά των δεικτών του ρολογιού) ακολουθείται έτσι την ίδια κατεύθυνση που περνάει η τροφή από το πεπτικό σύστημα. Το μασάζ στην περιοχή αυτή βοηθά στην ανακούφιση από τους κολικούς και τη δυσκοιλιότητα.

Ακουμπήστε τις παλάμες σας στη βάση των γλουτών του μωρού και κάντε απαλές, κυκλικές κινήσεις. Oι μαλάξεις βελτιώνουν την πέψη και βοηθούν στη χαλάρωση της κοιλιάς.

Μαλάξεις στα πόδια και τα Πέλματα

Με απαλές κινήσεις ξεκινάμε από τους μηρούς και κατεβαίνουμε μέχρι τους αστραγάλους του μωρού. Προσοχή δεν πιέζουμε ποτέ τις κλειδώσεις του μωρού (αυχένας, ώμοι, αγκώνες, γόνατα, αστράγαλοι). Στη συνέχεια κάντε κυκλικές κινήσεις πιέζοντας ελαφρά με τους αντίχειρες σας τα πέλματα του μωρού. Ξεκινάτε από την φτέρνα και καταλήγετε στα δαχτυλάκια του.

Εντριβή κατά μήκος της πλάτης

Βάλτε το ένα χέρι σας στο επάνω μέρος της πλάτης του μωρού, παράλληλα ως προ το κεφάλι και τη μέση και κατεβάστε το προς το μέρος σας -«κίνηση βούρτσα». Κάντε το ίδιο και με το άλλο χέρι. Επαναλάβετε τις κινήσεις πολλές φορές. Τώρα βάλτε το χέρι οριζόντια και με τα δάχτυλα κινηθείτε από πάνω προ τα κάτω -«κίνηση χτένα». Το μασάζ στην πλάτη ηρεμεί, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην ενίσχυση των μυών που στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη.

Μικροί κύκλοι στην σπονδυλική στήλη

Βάλτε τους αντίχειρες σας δεξιά και αριστερά από τη σπονδυλική στήλη του μωρού, ακριβώς κάτω από τον αυχένα. Κάντε μικρές κυκλικές κινήσεις με τους αντίχειρες από το ύψος του αυχένα ως τη μέση του μωρού (προσοχή δεν πιέζουμε τον αυχένα). Με αυτές τις κινήσεις διευρύνονται οι πνεύμονες, ενώ το μωρό χαλαρώνει.

 

Λεβάντα: Έχει χαλαρωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες, διευκολύνει τον ύπνο και συμβάλλει στην αποσυμφόρηση της μύτης.
Xαμομήλι: Καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα και είναι αντιφλεγμονώδες, ηρεμιστικό και υπακτικό.
Eυκάλυπτος: Καταπραΰνει φλεγμονές του βρογχικού δέντρου και συμβάλλει στην απομάκρυνση της βλέννας.
Mανταρίνι: Είναι τονωτικό και αναζωογονητικό.

Aμυγδαλέλαιο: Είναι ελαφρύ, με πολύ απαλό άρωμα.
Eλαιόλαδο: Είναι πλούσιο και κατάλληλο για ξηρά δέρματα.
Λάδι από κουκούτσια σταφυλιού: Είναι ελαφρύ και άοσμο, πολύ συμβατό με το ευαίσθητο δέρμα του μωρού.

 Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό συμβαίνει όταν επισκέπτεσαι ένα νεογέννητο χωρίς την άδεια της μητέρας.

Ένα γράμμα για κάθε γυναίκα που διανύει τις τελευταίες μέρες της εγκυμοσύνης της!

ΟΛΑ τα ορόσημα για τις 12 πρώτες εβδομάδες της ζωής του νεογέννητου!

 

Δείτε Επίσης

αστεία μωρα

Οι 20 πιο αστείες γκριμάτσες νεογέννητων μωρών (pics)

Για κάθε μαμά το μωρό της είναι το πιο όμορφο στον κόσμο και δεν χορταίνει …

error: