Αρχική / Μητρότητα / ΌΛΑ όσα θέλω να ξέρεις, τώρα που θα γίνεις μαμά για δεύτερη φορά.

ΌΛΑ όσα θέλω να ξέρεις, τώρα που θα γίνεις μαμά για δεύτερη φορά.

 

Advice-Pregnant-Mom-of-2

«Στη φίλη μου, που σύντομα θα γίνει μητέρα δυο παιδιών.»

Έτσι ξεκινά το γράμμα της Alyssa Stutz, στη φίλη της που θα γίνει για 2η φορά μητέρα.

«Σου γράφω αυτό το γράμμα, όχι γιατί πιστεύω πως τα ξέρω όλα για την μητρότητα, αλλά επειδή σε βλέπω να βασανίζεσαι με όλες αυτές τις σκέψεις, προσπαθώντας να βγάλεις μια άκρη. Πως είναι δυνατόν να φροντίζεις 2 μικρούς ανθρώπους; Πως θα βρω και άλλη αγάπη για να δώσω; Τι θα κάνω όταν το ένα κάνει εμετό και το άλλο ψήνεται στον πυρετό;

Έχω βρεθεί σε αυτή την θέση. Και είμαι ακόμα εδώ. Και θέλω να ξέρεις πως δεν είσαι μόνη σου.

Δεν έχω κάποια συμβουλή να σου δώσω, γιατί στην κυριολεξία ούτε εγώ έχω βγάλει άκρη ακόμα, αλλά έχω κάνει κάποια άλλα πράγματα, τα οποία ελπίζω να θυμηθείς όταν έρθει το δεύτερο μωρό σου.

1. Άφησε εμένα (και οποιονδήποτε καλοπροαίρετο άνθρωπο) να σε βοηθήσει. Ναι έχω δυο παιδιά. Ναι έχω αμέτρητες υποχρεώσεις και υπάρχει η πιθανότητα να μην έχω λουστεί αυτή την εβδομάδα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορώ ή δεν θέλω να σε βοηθήσω. Στην πραγματικότητα με κάνει να θέλω περισσότερο να σου προσφέρω την βοήθεια μου, γιατί έχω βρεθεί εκεί. Άφησε με να βγω με το μεγαλύτερο παιδί σου μια βόλτα. Άφησέ με να σου φέρω φαγητό ( μπορεί να είναι κάτι απ’έξω, αλλά πίστεψέ με θα είναι πεντανόστιμο). Άφησέ με να σου φέρω ένα καφέ και να κάτσουμε και οι δυο να κλαίμε για τις δυσκολίες της μητρότητας.

Το θέμα είναι πως θέλω να σε βοηθήσω. Άφησε τον εαυτό σου να δεχτεί την βοήθεια.T

2. Δεν χρειάζεται να υπερασπιστείς τα συναισθήματά σου σε μένα. όταν με ρωτούσαν πως είναι η ζωή με δυο παιδιά ήθελα να είμαι ειλικρινής και να τα βγάλω όλα από μέσα μου, αλλά φοβόμουν.Επειδή έβαζα που και που τα κλάματα και έλεγα κάποιες κακές λέξεις από μέσα μου λόγω της κούρασης, δεν σημαίνει πως δεν αγαπώ τα παιδιά μου, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στον κόσμο. Δεν σημαίνει ότι θα μπορούσα να φανταστώ ξανά τον εαυτό μου χωρίς αυτά τα δυο υπέροχα πλάσματα.

3. Μην πιεστείς για να μου δώσεις οποιαδήποτε απάντηση, να σηκώσεις το τηλέφωνο ή να μου απαντήσεις σε κάποιο μήνυμα. Θα ξαναπάρω  ή θα ξανά στείλω μήνυμα. Αυτό και πάλι δεν σημαίνει ότι πρέπει να απαντήσεις. Έχεις υποχρεώσεις και πρέπει να τις τηρείς. Και αν τα παιδιά επιτέλους αποκοιμηθούν, προτιμώ να πέσεις για ένα ύπνο απ’ότι να μου απαντήσεις, απλά κοιμήσου.

4. Ο σύζυγός σου δεν θα σε καταλαβαίνει πάντα, και όταν το κάνει, εγώ θα είμαι εδώ. Έχουμε και οι δυο υπέροχους συζύγους που θα έκαναν τα πάντα για τις οικογένειές τους. Όμως δεν γεννούν και δεν ξέρουν τι σημαίνει ορμόνες, πως είναι να θηλάζεις και να κυκλοφορείς μέσα στο σπίτι με το ίδιο σύνολο την τελευταία εβδομάδα. Οι άνδρες δεν τα καταλαβαίνουν αυτά και δεν είναι λάθος τους. Εγώ όμως τα καταλαβαίνω και είμαι εδώ για σένα.

5. Και κάτι τελευταίο, ξέρω πως φοβάσαι. Όταν το πρώτο σου μωρό γεννήθηκε, ένιωσες όπως δεν είχες ξανανιώσει ποτέ. Ένα δέος και απέραντη αγάπη. Δεν υπάρχουν λέξεις που να περιγράφουν την αγάπη της μητέρας. Γι’ αυτό και φοβάσαι ότι η αγάπη σου για το δεύτερο παιδί δεν θα φτάνει αυτή του πρώτου, αλλά μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι αυτό δεν θα συμβεί. Με κάποιον τρόπο η καρδιά σου θα βρει ακόμα περισσότερο χώρο και η αναπνοή σου θα σταματήσει όταν καταλάβεις πόση αγάπη είσαι ικανή να νιώσεις.

Γι’ αυτό και προετοιμάσου και να θυμάσαι, είμαι ΕΔΩ.»

Ειρήνη Γερογιαννάκη

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

 

Διαβάστε επίσης:

Δείτε Επίσης

μαμά

8 πράγματα που χρειάζεται κάθε μαμά!!

Αυτά είναι τα 8 πράγματα που χρειάζεται μια μαμά που έχει μάθει να δίνει απλόχερα …

error: