Αρχική / Must See / Είναι γεγονός: Οι αντιεμβολιαστές μας αρρωσταίνουν όλους!

Είναι γεγονός: Οι αντιεμβολιαστές μας αρρωσταίνουν όλους!

shutterstock_358050446
Κάθε φορά που υπάρχει ξέσπασμα ιλαράς ή κοκκύτη, έχουμε την τάση να ρίχνουμε τις ευθύνες εκεί όπου λογικά ανήκουν: σε αυτούς που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους. Είναι λογικό ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους χωρίς να υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος συμβάλουν τα μέγιστα στην εξάπλωση των ασθενειών που μπορούν να προληφθούν, αλλά μέχρι τώρα, δεν είχαμε αποδείξεις. Μια νέα όμως πρωτοποριακή μελέτη επιβεβαίωσε αυτό που ήδη γνωρίζαμε: οι αντιεμβολιαστές, αρρωσταίνουν και όλους τους υπόλοιπους.
Από τα 1.416 κρούσματα ιλαράς που αναφέρθηκαν από το 2000, σχεδόν το 60 τοις εκατό των ατόμων που μολύνθηκαν δεν είχαν κάνει ποτέ το εμβόλιο ιλαράς. Ακόμα χειρότερα, το 70 τοις εκατό από αυτούς που δεν εμβολιάστηκαν, το έκαναν χωρίς να υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος.
Οι αριθμοί για τον κοκκύτη ήταν εξίσου ολέθριοι, τα μη εμβολιασμένα άτομα που φτάνουν το 24-45 τοις εκατό των ανθρώπων που μολύνονται από πέντε μεγάλες επιδημίες μεταξύ 2010 και 2014. Στα 8 από τα 12 κρούσματα κοκκύτη από όπου συλλέχθηκαν τα δεδομένα, το 59-93% των ασθενών δεν είχαν εμβολιαστεί από επιλογή.
Αυτό που μπορούμε να παρατηρήσουμε σε όλα αυτά τα δεδομένα είναι ότι τα μη εμβολιασμένα άτομα δεν είναι τα μόνα που αρρωσταίνουν. Εάν είστε εξοικειωμένοι με τη ρητορική του αντιεμβολιασμού, τότε γνωρίζετε ήδη ότι οι αντιεμβολιαστές τι λένε γι ‘αυτό: αν τα εμβόλια είναι τόσο αποτελεσματικά, γιατί αυτοί που έχουν εμβολιαστεί αρρωσταίνουν; Επίσης, αν έχετε εμβολιαστεί και τα εμβόλια λειτουργούν τόσο καλά, γιατί ανησυχείτε αν τα παιδιά κάποιου άλλου είναι μη εμβολιασμένα;
Η απάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι πραγματικά αρκετά απλή. Σύμφωνα με το CDC, το 3 τοις εκατό των ανθρώπων που λαμβάνουν το εμβόλιο της ιλαράς και το 2 τοις εκατό των ατόμων που λαμβάνουν το εμβόλιο του κοκκύτη μπορεί να αρρωστήσουν. Η ανοσία στην ιλαρά και τον κοκκύτη τείνει επίσης να μειωθεί με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και οι άνθρωποι που παίρνουν τα εμβόλια τους μπορεί να είναι ευάλωτοι σε ασθένειες.
Αυτό που τους προστατεύει είναι η πληθυσμιακή ανοσία – μια γενική ανοσία σε ένα πληθυσμό, χάρη στα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Όταν περισσότεροι άνθρωποι δεν εμβολιάζονται, περισσότεροι άνθρωποι να εκτίθενται σε ασθένειες. Ως ο ανώτερος συντάκτης της μελέτης Dr. Saad Omer σημειώνει, «Αν υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ευπαθών ή μη εμβολιασμένων ατόμων στην κοινότητα, ο κίνδυνος να μολυνθούν – ακόμη και για τα εμβολιασμένα παιδιά – μεγαλώνει.»
Σύμφωνα με τους Los Angeles Times, οι ερευνητές στη μελέτη χρησιμοποιήσαν τα δεδομένα που συλλέχθηκαν για την παρακολούθηση της πορείας των παλαιών ξεσπασμάτων των ασθενειών. Με τον τρόπο αυτό, βρήκαν δύο σημαντικά πράγματα: ότι οι αντιεμβολιαστές τείνουν να είναι μεταξύ των πρώτων που αρρωσταίνουν όταν παρουσιάζεται ένα ξέσπασμα, και ότι ενεργούν ως «κλειδί-επιταχυντής» στην εξάπλωση της ασθένειας στα ευάλωτα άτομα. Βασικά, εάν οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν εμβολιασμένοι, δεν θα αυξανόταν τα ξεσπάματα των ασθενειών με τον τρόπο που κάνουν τώρα.
Είναι δύσκολο να μετρηθεί ο ακριβής κίνδυνος από από τους αντιεμβολιαστές, αλλά αυτή η νέα πληροφορία αυτή είναι σημαντική διότι επιβεβαιώνει ότι ο κίνδυνος πραγματικά υπάρχει. Οι άνθρωποι που αρνούνται τον εμβολιασμό όχι μόνο θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο, αλλά συμβάλουν στην ταχεία εξάπλωση της νόσου και κινδυνεύουν οι ευάλωτες ομάδες τα ευάλωτα άτομα που, ίσως, δεν θα αρρώσταιναν ποτέ.
Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξαν 856 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ασθένειες που μπορούν να προληφθούν επιστρέφουν σε μεγάλους αριθμούς, και αυτό ενισχύει μόνο την πραγματικότητα: ο εμβολιασμός δεν είναι μια προσωπική επιλογή. Ο εμβολιασμός μας προστατεύει όλους.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Διαβάστε επίσης:

 

Δείτε Επίσης

πείραμα

Θα σταματούσατε αν βλέπατε αυτό το μικρό παιδί μόνο στο δρόμο; [Πείραμα της Unicef]

Πως αντιδρά αλήθεια ο κόσμος όταν βλέπει ένα μικρό παιδί μόνο του στο δρόμο; Αν …

error: