Η καλύτερη αρχή που μια έγκυος μπορεί να δώσει στο μωρό της είναι να έχει μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία να ακολουθεί την συνιστώμενη ποσότητα τροφής από κάθε μια από τις 5 διατροφικές ομάδες.

Το φυλλικό οξύ, ή φολικό οξύ, είναι η εξαίρεση. Μια έγκυος χρειάζεται διπλάσια ποσότητα φολικού οξέος επειδή, η ανάπτυξη ενός μωρού δημιουργεί χιλιάδες νέα κύτταρα, ειδικά κατά την διάρκεια των πρώτων 6-12 βδομάδων εγκυμοσύνης, και το σώμα της εγκύου παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια για την υποστήριξη της εγκυμοσύνης. Εάν προσπαθείτε να συλλάβετε  ή είστε έγκυος, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση συμπληρώματος φολικού οξέος, παρόλα αυτά συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα όταν είστε έγκυος ή αν θηλάζετε.

Υψηλές δώσεις από κάποιες συγκεκριμένες βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, ( ειδικά κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης) μπορεί να προκαλέσει κάποιες επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα υγείας στα νεογέννητα που θηλάζουν. Είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε το γιατρό πριν πάρετε συμπληρώματα διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού.

Συμβουλές διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού:

  • Κατανάλωση φρέσκου φαγητού, όσο περισσότερο είναι δυνατό.
  • Μια διατροφή υψηλή σε ίνες θα βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
  • Θα χρειάζεστε αρκετή ενέργεια γι αυτό να καταναλώνετε τροφές πλούσιες σε σλυνθετους υδατάνθρακες για ενέργεια με μεγαλύτερη διάρκεια.
  • Οι πρωτείνες είναι σημαντικές για το δέρμα τους ιστούς και την μυική ανάπτυξη.
  • Η πρόσληψη τροφής και από τις 5 διατροφικές ομάδες  βοηθάει στην πρόσληψη όλων των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων.
  • 2 Λίτρα νερό την ημέρα βοηθάει στην αποβολή των τοξινών από τα νεφρά.
  • Κάντε ένα σάντουιτς με λαχανικά για γρήγορο βραδινό αντί για κάποιο κατεψυγμένο γεύμα ή fast food.

Διαβάστε επίσης:

Νέα δεδομένα για την διατροφή κατά την εγκυμοσύνη

Δείτε ένα κόλπο που «πιάνει» για να αντιστέκεστε στις λιχουδιές!…

Πώς η χώρα του λιτού τρόπου διατροφής, δε μπορεί να ξεκολλήσει από τα υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας;