Αρχική / Παιδί / Διαπαιδαγώγηση / Τα 8 πράγματα που έκανα για να γίνω καλύτερος γονιός.

Τα 8 πράγματα που έκανα για να γίνω καλύτερος γονιός.

Priceless

Τελευταία, βρίσκω τον εαυτό μου να αναρωτιέται συνεχώς για μια σειρά ερωτημάτων. Τι σημαίνει να είμαι γονιός; Πως ορίζω την δουλειά μου σαν γονιός; Η δουλειά μας είναι να μεγαλώσουμε τα παιδιά μέχρι κάποια ηλικία, αλλά για μένα η δουλειά του γονέα είναι πολύ περισσότερα από αυτό. Το να είσαι γονιός είναι μια δουλειά που δεν μοιάζει με καμία άλλη, χωρίς κάποια συγκεκριμένη περιγραφή ή κάποια απαραίτητα προσόντα. Για μένα, το να είσαι γονιός σημαίνει να δημιουργείς ένα περιβάλλον κατάλληλο για να μεγαλώσει το παιδί. Όχι η δημιουργία μίνι εκδοχών του εαυτού μου, αλλά τις καλύτερες και πιο αυθεντικές εκδοχές του εαυτού των παιδιών. Δημιουργία ανθρώπων οι οποίοι να είναι ικανοί να δώσουν κάτι στην κοινωνία και ικανοί να σκεφτούν και να πάρουν τις δικές τους αποφάσεις.  

Παρακάτω ακολουθούν 8 σημεία που με βοήθησαν να γίνω καλύτερος γονιός:

1.Οριοθέτηση
Η οριοθέτηση των παιδιών και η άρνηση κάποιων επιθυμιών τους δεν είναι κακό. Παρόλα τα δάκρυα και τις φωνές, που σε κάνουν χωρίς αμφιβολία να νιώθεις απαίσια, τα παιδιά χρειάζονται όρια. Τα όρια δείχνουν στα παιδιά ότι είσαι εκεί, ότι νοιάζεσαι και ότι ξέρεις τι συμβαίνει. Αυτός είναι και ο λόγος που υπάρχουν τα όρια και τα παιδιά συχνά τα τεστάρουν. Θέλουν να ξέρουν ότι υπάρχουν.

2. Η ποιότητα και η ποσότητα είναι εξίσου σημαντικά
Τα πρώτα μου χρόνια σαν γονιός, υπήρξαν στιγμές που δεν μπορούσα να αφιερώσω τον χρόνο που ήθελα με τα παιδιά μου εξαιτίας της δουλειάς. Αλλά φρόντιζα ο χρόνος που τους αφιέρωνα να αξίζει. Δημιουργήσαμε οικογενειακές παραδόσεις όπως βραδιά πίτσας και χορούς πατέρα- κόρης. Οι οικογενειακές παραδόσεις είναι κάτι όπου συμμετέχουν ακόμα τα παιδιά μου και θα τις κουβαλάνε πάντα μέσα τους. Όσο σημαντικός είναι ο ποιοτικός χρόνος που περνάς με τα παιδιά σου εξίσου σημαντική είναι και η ποσότητα του χρόνου που τους αφιερώνεις. Δημιούργησε χώρο στη ζωή σου όπου ο χρόνος που θα περνάς με τα παιδιά σου θα είναι προτεραιότητα και θα αξίζει.

3. Κατανόηση
Προσπάθησε να διδάξεις τα παιδιά σου πως σκέφτονται και να δείχνουν ανθρωπιά στους άλλους. Το να καταλαβαίνεις τον λόγο για τον οποίο κάποιος μπορεί να έκανε κάτι διαφορετικά, βοηθάει ένα παιδί να καταλάβει ότι παρόλο που είναι σημαντικά, άλλο τόσο σημαντικοί είναι και οι υπόλοιποι άνθρωποι.

4. Σεβασμός
Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξω σεβασμό τα παιδιά μου είναι να σέβομαι αυτά αλλά και όλους τους υπόλοιπους. Δώστε στα παιδιά σας τον χώρο να μεγαλώσουν και το δικαίωμα να παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Έτσι αυτά μαθαίνουν να σέβονται τις ιδέες, τις σκέψεις, τις επιθυμίες και την ιδιοκτησία των άλλων ανθρώπων.

5. Ενθάρρυνση

Ο καθένας χρειάζεται ενθάρρυνση κατά καιρούς, και ένα παιδί που προσπαθεί νέα πράγματα, τη χρειάζεται ακόμη περισσότερο. Αυτό δεν σημαίνει σπατάλες για τα παιδιά σας ή να κάνεις τα πάντα για αυτά. Ενθάρρυνση σημαίνει προσφορά υποστήριξης και να μπορούν να αποτύχουν ενώ μαθαίνουν την σημασία του να δίνεις τον καλύτερό σου εαυτό. Για ένα παιδί, απλά γνωρίζοντας ότι θα είσαι εκεί για να βοηθήσεις αν χρειαστεί μπορεί να είναι το κίνητρο που χρειάζονται για να δοκιμάσουν κάτι. Νέες εμπειρίες τους βοηθούν να αναπτυχθούν.

6. Ευγνωμοσύνη

Το να είσαι σε θέση να δείξεις την εκτίμησή και την ευγνωμοσύνη σου για κάτι ή κάποιον είναι ένα ποιοτικό προσόν για ένα άνθρωπο. Διδάσκω τα παιδιά μου γιορτάζουν για ότι έχουν, σε αντίθεση με την εστίαση σε αυτό που δεν έχουν. Αυτό βοηθά τα παιδιά να δέχονται τις αποτυχίες και τις απογοητεύσεις, ενώ είναι υπερήφανα για τις επιτυχίες τους. Δίνει στα παιδιά μια αίσθηση της εσωτερικής ηρεμίας και ικανοποίησης και όχι αναταραχή, οργή και δυσαρέσκεια.

7. Προσοχή

Όταν μιλάς με τα παιδιά σου, πραγματικά να προσπαθείς να ακούσεις τι έχουν να πουν. Όταν εκφράζουν τους φόβους τους, αυτό σημαίνει ότι είναι κάτι που τα απασχολεί. Δοκίμασε να αντιμετωπίσεις τις ανησυχίες τους με προσοχή και συμπόνια.

8. Το Σ’αγαπώ
3 Απλές λέξεις, τις οποίες ένα παιδί χρειάζεται να ακούει ξανά και ξανά. Ακόμα και αν πιστεύεις ότι οι πράξεις σου δείχνουν στα παιδιά σου πόσο πολύ τα αγαπάς, χρειάζεται να το ακούνε και να το νιώθουν.

Ως γονείς, συνειδητοποιούμε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό – το πως μεγαλώνουν, τα πράγματα που μαθαίνουν και τα παιχνίδια που είναι έτοιμα να παίξουν διαφέρουν ανάλογα με τον χαρακτήρα του. Διασκεδάστε, κάντε λάθη και απολαύστε το ταξίδι.

Επιμέλεια άρθρου: Ειρήνη Γερογιαννάκη

* Απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδιανομή του συγκεκριμένου άρθρου χωρίς την πρότερη έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου του.

Διαβάστε επίσης:

Ο λόγος που η κόρη μου ίσως ρίξει μπουνιά στον γιο σου

Μια τιμωρία διαφορετική από τις υπόλοιπες!

5 πράγματα που θα θυμάται ένα παιδί από τους γονείς του!

Δείτε Επίσης

βιβλιαριο υγ παιδιου

Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ του νέου Βιβλιαρίου υγείας παιδιού

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού που ετοιμάστηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού είναι …

error: