Αρχική / Μητρότητα / Μητρική αγκαλιά: Το καλύτερο φάρμακο για το κρυολόγημα!

Μητρική αγκαλιά: Το καλύτερο φάρμακο για το κρυολόγημα!

Α

Φαίνεται πως η αγκαλιά δεν αποτελεί μόνο ένδειξη ψυχολογικής υποστήριξης, αλλά μειώνει το άγχος και βελτιώνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος απέναντι στις ιώσεις όπως είναι το κρυολόγημα και η γρίπη. Ενδεχομένως μάλιστα να προστατεύει και από σοβαρότερες ασθένειες.

Μια πρόσφατη μελέτη, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon στο Πίτσμπουργκ της Πενσιλβάνια, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science, κατέληξε ότι η ζεστή αγκαλιά που προέρχεται από ένα αγαπημένο άτομο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της γρίπης.

Μάλιστα, όσο περισσότερες αγκαλιές δέχεται κάποιος τόσο μεγαλύτερο όφελος φαίνεται να υπάρχει για την υγεία του. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Σέλντον Κοέν ζήτησαν από 400 άτομα να βαθμολογήσουν την ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη που έχουν από άλλους ανθρώπους. Επίσης τους ρώτησαν για το πόσες αγκαλιές δέχτηκαν την ημέρα που συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο από τα αγαπημένα τους πρόσωπα και αν υπήρξαν στιγμές έντασης ή καυγά.

Στη συνέχεια οι επιστήμονες έδωσαν στους εθελοντές σταγόνες με ιούς που προκαλούν είτε κρυολόγημα είτε κοινή γρίπη και τους έβαλαν σε καραντίνα σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου για να δουν τα συμπτώματα τους. Αν και όλοι εκτέθηκαν στους ιούς, το 78% μολύνθηκε και μόνο το 31% εκδήλωσε συμπτώματα (φυσικές εκδηλώσεις της μόλυνσης). Όσοι είχαν δηλώσει ότι έχουν μεγάλη ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη από την οικογένεια και τους φίλους τους είχαν λιγότερες πιθανότητες αρρωστήσουν.

Οι αγκαλιές συσχετίστηκαν με την προστασία της υγείας από τους ιούς. Όσοι από τους εθελοντές λάμβαναν αρκετές αγκαλιές εκδήλωσαν πιο ελαφρά συμπτώματα.

Ελένη Χαδιαράκου, imommy.gr

Διαβάστε επίσης:

6 πικρές αλήθειες που ξέρουν μόνο οι λεχώνες

H σημασία της αγκαλιάς για τα νεογέννητα και βρέφη

Είναι υπέρμαχη του δημόσιου θηλασμού και το αποδεικνύει με αυτή τη φωτογραφία!

Δείτε Επίσης

rooming in-πόσο καλό κάνει στο νεογέννητο

Rooming in: Πόσο σημαντικό είναι για τις πρώτες ώρες ζωής του μωρού

Ο αγγλικός όρος όπως έχει επικρατήσει διεθνώς, αναφέρεται στην παραμονή του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο …

error: