Αρχική / Μητρότητα / Θηλασμός / Προς Υπουργό Υγείας, Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας: Δημιουργήστε τράπεζες δωρεάς γάλακτος

Προς Υπουργό Υγείας, Διεύθυνση Ανάπτυξης Μονάδων Υγείας: Δημιουργήστε τράπεζες δωρεάς γάλακτος

9ba712c30f95f68ba3ff5e7dec9b17b1
Το μητρικό γάλα περιέχει συστατικά απολύτως απαραίτητα για την υγεία, την ανάπτυξη ακόμη και την επιβίωση του νεογέννητου. Ειδικά για τα πρόωρα μωρά που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, το μητρικό γάλα είναι σχεδόν φάρμακο. Προφυλάσσει από θανατηφόρες ασθένειες όπως η νεκρωτική εντεροκολίτιδα και ενισχύει το ανοσοποιητικό του βρέφους ενάντια στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, καθώς μέσω αυτού το μωρό λαμβάνει έτοιμα αντισώματα και λεμφοκύτταρα και έναν μεγάλο αριθμό αντιμικροβιακών παραγόντων.
Ο θηλασμός των πρόωρων όμως είναι πολύ δύσκολος κυρίως λόγω της φυσικής απομάκρυνσης της μητέρας από το βρέφος, της κακής ψυχολογικής της κατάστασης, αλλά και των συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενιαία πολιτική στις μονάδες. Και αν στη μία επιτρέπεται να αντλήσεις γάλα στο σπίτι σου και να το πας στο επισκεπτήριο, σε μια άλλη απαγορεύεται, ενώ στις μονάδες των παιδιατρικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων – που συχνά φιλοξενούνται δύσκολα περιστατικά -, δεν υπάρχουν καν δωμάτια άντλησης. Εύλογα οι ανάγκες των βρεφών σε μητρικό γάλα δεν μπορούν να καλυφθούν και δίνεται συμπλήρωμα φόρμουλας.
Στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μία τράπεζα γάλακτος (από το 1947 μάλιστα) στην οποία μπορεί η κάθε μητέρα που θηλάζει το δικό της μωρό να δωρίσει περισσευούμενο γάλα, καθώς διαθέτει όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον έλεγχο της δότριας και του γάλακτός της και τον ενδεχόμενο εμπλουτισμό του. Οι ποσότητες που συλλέγονται στην τράπεζα γάλακτος του μαιευτηρίου Έλενα Βενιζέλου δεν επαρκούν για όλα τα πρόωρα.
Ζητάμε να δημιουργηθούν περισσότερες τέτοιες τράπεζες σε όλη τη χώρα, όπως συμβαίνει στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, σύμφωνα με τα πρότυπα λειτουργίας της ήδη υπάρχουσας. Διασφαλίζοντας την καλή υγεία των πρόωρων βρεφών, ελαχιστοποιείται μια δυνητικά μεγάλη ομάδα ασθενών πολιτών στο μέλλον. Καλλιεργώντας τον πολιτισμό της δωρεάς/προσφοράς δημιουργούνται ισχυρότερες και πιο λειτουργικές κοινωνίες.
Για να ψηφίσετε πατήστε εδώ.

Επιμέλεια άρθρου: Ειρήνη Γερογιαννάκη

* Απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδιανομή του συγκεκριμένου άρθρου χωρίς την πρότερη έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου του.

 

Διαβάστε επίσης:

Δείτε Επίσης

Θηλασμός και ανάπτυξη εγκεφάλου βρέφους

Έρευνα: Ο Θηλασμός ενισχύει την ταχύτερη και καλύτερη ανάπτυξη του βρεφικού εγκεφάλου

Πολλά στοιχεία συνεχίζουν να δείχνουν ότι  θηλασμός έχει ζωτική σημασία για την άριστη ανάπτυξη των …

error: