Αρχική / Παιδί / Ανάπτυξη / 5 σημάδια που δείχνουν ότι είναι έτοιμο να βγάλει τις πάνες

5 σημάδια που δείχνουν ότι είναι έτοιμο να βγάλει τις πάνες

panes_ta_panta_gia_tis_panes_twn_mwrwn

Η μέρα που το παιδί σας θα αφαιρέσει τις πάνες, σηματοδοτεί το πέρασμα του από βρέφος σε νήπιο. Αν λοιπόν το παιδί σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει την εκπαίδευση τουαλέτας, «συγχαρητήρια και καλή αρχή».

Να ξέρετε ότι κατά μέσω όρο η διαδικασία θα κρατήσει 8 περίπου μήνες και πολλές φορές θα υπάρχουν ατυχήματα ακόμα και αργότερα. Εσείς πρέπει να είστε υπομονετική σε όλη τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, να συνεργάζεστε με το παιδί σας ακολουθώντας το χαρακτήρα του και όχι να πηγαίνετε ενάντια σ’ αυτόν. Επιβραβεύστε τις προσπάθειες και τις επιτυχίες του και προσπεράστε ομαλά τις αποτυχίες, χωρίς φωνές, χωρίς τιμωρία και χωρίς να το κάνετε να ντρέπεται. Υπάρχουν κάποιοι εύκολοι τρόποι για να ενισχύσετε την προσπάθειά του και να το ενθαρρύνεται, δείχνοντάς του καταρχάς ότι δεν είναι μόνο του σ’ αυτό το ταξίδι αλλά θα συνεργαστείτε και θα τα καταφέρετε σαν ομάδα.

Κάτι βασικό που πρέπει να ακολουθήσετε για να έχετε επιτυχία, είναι να είστε σταθεροί σε ότι κάνετε. Από τη στιγμή που θα αφαιρέσετε τις πάνες μην κάνετε πισωγυρίσματα. Αλλιώς το παιδί σας μπερδεύεται και αποθαρρύνεται ενώ παράλληλα θα έχετε και ατυχήματα.

Πώς καταλαβαίνει όμως ένας γονιός πότε είναι έτοιμο το παιδί του να βγάλει τις πάνες;

Είναι καιρός να κάνετε μια προσπάθεια να το εκπαιδεύσετε να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα, αν το παιδί σας δείχνει δύο ή περισσότερα από τα παρακάτω σημάδια:

  1. Μπορεί να ακολουθήσει απλές οδηγίες όταν του ζητάτε να κάνει κάτι, όπως το κάθισε, περπάτα
  2. Χρησιμοποιεί απλές  λέξεις ή τη γλώσσα του σώματος για να σας δείξει ότι θέλει να πάει τουαλέτα ή ότι έκανε κακά, τσίσα και θέλει να του αλλάξετε την πάνα
  3. Ζητάει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα- γιογιό ή να φορέσει εσώρουχα που φοράνε τα μεγάλα παιδιά
  4. Έχει αρχίσει να δείχνει ενδιαφέρον για την τουαλέτα; Να σας ακολουθεί όταν πηγαίνετε, να κάνει ερωτήσεις ή να ζητάει πχ να τραβήξει το καζανάκι
  5. Παραμένει στεγνό για τουλάχιστον 2 ώρες

Διαβάστε επίσης: Εκπαίδευση τουαλέτας. Σημάδια ότι το παιδί σας είναι έτοιμο και οδηγίες

 Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

 Πιπίλα: Γιατί την αγαπούν τα παιδιά και τα μικρόβια

Πώς φασκιώνουμε ένα μωρό, βήμα-βήμα

ΌΧΙ, το παιδί σου δεν χρειάζεται να κάνει μπάνιο κάθε μέρα!

Δείτε Επίσης

βιβλιαριο υγ παιδιου

Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ του νέου Βιβλιαρίου υγείας παιδιού

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού που ετοιμάστηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού είναι …

error: