Αρχική / Παιδί / Ανάπτυξη / Αιφνίδιος βρεφικός θάνατος: Όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Αιφνίδιος βρεφικός θάνατος: Όλα όσα πρέπει να προσέχουν οι γονείς

%ce%b1%ce%b9%cf%86%ce%bd%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b2%cf%81%ce%b5%cf%86%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%ce%b8%ce%ac%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82_mommy

Ο αιφνίδιος βρεφικός θάνατος παραμένει ο εφιάλτης των γονιών, αλλά επίσης και ένα άλυτο ιατρικό αίνιγμα παρά τις πολλές ερευνητικές προσπάθειες. Συμβαίνει σε βρέφη ηλικίας 1 μηνός μέχρι 1 χρόνου και η πλειοψηφία των περιστατικών είναι σε βρέφη 2-4 μηνών. Είναι αιφνίδιος και ύπουλος, γιατί συμβαίνει απότομα χωρίς κανένα απολύτως προειδοποιητικό σημάδι. Συμβαίνει κυρίως την ώρα που το μωρό κοιμάται.

Πολλά βρέφη που πεθαίνουν από Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών (ΣΑΘΒ) πεθαίνουν από μη ασφαλές περιβάλλον ύπνου. Κάποιοι από αυτούς τους θανάτους συμβαίνουν με το παιδί να έχει παγιδευτεί, πνιγεί ή στραγγαλιστεί. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να διατηρήσουν το παιδί τους που κοιμάται ασφαλές.

Αν και δεν γνωρίζουμε τι προκαλεί τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο υπάρχουν καταστάσεις που αυξάνουν την πιθανότητα:

1.Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
2.Πρωορότητα
3.Χαμηλό βάρος γέννησης
4.Μητέρα μικρότερη των 20 χρόνων
5.Έκθεση του μωρού στον καπνό
6. «Ξένο» γάλα και όχι θηλασμός
7.Τα αγόρια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.
8.Να κοιμάται το παιδί μπρούμυτα.

Συστάσεις της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής για τον ασφαλή ύπνο των βρεφών.

 • Από το 1992 υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται ΑΝΑΣΚΕΛΑ, με την πλάτη στο στρώμα, ΣΕ ΚΑΘΕ ΥΠΝΟ. Τα βρέφη έως ενός έτους θα πρέπει πάντα να τοποθετούνται για ύπνο ανάσκελα και κατά τη διάρκεια της ημέρας και κατά τη νύχτα. Για ένα υγιές, φυσιολογικό βρέφος, ο ύπνος στα πλάγια είναι περισσότερο επικίνδυνος από τον ύπνο ανάσκελα.
 • Μην χρησιμοποιείτε σφηνάκια στον ύπνο των βρεφών για τοποθέτησή τους σε πλάγια θέση. Προιόντα όπως ειδικά στρώματα, ειδικές επιφάνειες ύπνου, σφηνάκια και διαμορφωτές θέσης ύπνου όχι μόνο δεν έχει αποδειχθεί να ωφελούν ενάντια στον κίνδυνο ΣΑΘΒ, αλλά σε μερικά βρέφη έχουν προκαλέσει ασφυξία. Ωστόσο, εάν το βρέφος σας έχει γυρίσει από ανάσκελα στα πλάγια ή μπρούμυτα από μόνο του, μπορείτε να το αφήσετε σε αυτήν την θέση, εάν έχει φτάσει στην αναπτυξιακή ηλικία που μπορεί να γυρίσει πλάγια ή μπρούμυτα (συνήθως μετά τους πρώτους 3-4 μήνες ζωής).
 •   Να τοποθετούνται τα βρέφη για ύπνο πάνω σε μια σταθερή, σκληρή επιφάνεια ύπνου. Το στρώμα του μωρού πρέπει να είναι σκληρό. Μη χρησιμοποιείτε στρώμα από νερό. Εάν το μωρό σας πέσει για ύπνο στο καρεκλάκι αυτοκινήτου, στο καρότσι, στο μάρσιπο ή στο ρηλάξ, θα πρέπει να μεταφερθεί σε μια σταθερή επιφάνεια ύπνου όσο γίνεται πιο σύντομα.
 • Μη βάζετε στο μωρό μαξιλαράκι, γούνες ζώων ή άλλες μαλακές επιφάνειες για να κοιμάται το μωρό πάνω.
 • Σιγουρευτείτε ότι στο κρεβατάκι του μωρού και ειδικά κοντά στο κεφαλάκι του δεν υπάρχουν υφασμάτινα παιχνίδια και γενικά οτιδήποτε μπορεί να καλύψει το προσωπάκι του μωρού. Μαξιλάρια, κουβέρτες, μαλακά αρκουδάκια, καλύμματα για τα κάγκελα του κρεβατιού, μπορούν όλα να οδηγήσουν σε πνιγμό. Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι αυτά τα αντικείμενα μετά τους 12 μήνες της ζωής θέτουν πολύ μικρούς κινδύνους για υγιή μωρά και μπορούν να χρησιμοποιούνται. Τα καλύμματα που τοποθετούνται γύρω-γύρω στα κάγκελα της βρεφικής κούνιας δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται πριν τους 12 μήνες ζωής.
 • Για τους πρώτους μήνες ζωής πρέπει το βρέφος να κοιμάται ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΔΩΜΑΤΙΟ ΜΕ ΕΣΑΣ αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι. Κρατήστε το κρεβατάκι του μωρού πολύ κοντά στο δικό σας κρεβάτι, ώστε να μπορείτε να φτάνετε το παιδί με το χέρι σας. Μπορείτε εύκολα να ελέγξετε το μωρό σας ή να το θηλάσετε με το να το έχετε πολύ κοντά σας. Η οδηγία αυτή ισχύει για τουλάχιστον όλον τον πρώτο χρόνο του μωρού σας. Δεν υπάρχει επιστημονική σύσταση που να προτρέπει τους γονείς να μεταφέρουν το βρέφος στο δικό του δωμάτιο μετά τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες της ζωής του.
 • Ελέγξτε τη θερμοκρασία του δωματίου. Μη σκεπάζετε υπερβολικά το μωρό σας. Η υπερθέρμανση μπορεί να το οδηγήσει σε βαθύ ύπνο. Φορέστε στο παιδί όχι παραπάνω από μια εξτρά στοιβάδα ρούχων ή σκεπασμάτων σε σχέση με ό,τι θα φορούσατε εσείς. Εάν το παιδί σας ιδρώνει ή το στηθάκι του φαίνεται ζεστό, τότε μπορεί να υπερθερμαίνεται. Εάν ανησυχείτε ότι το μωρό σας μπορεί να κρυώσει, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βρεφικά ρούχα και υπνόσακους που είναι σχεδιασμένα για να διατηρούν τα μωρά ζεστά χωρίς κίνδυνο κάλυψης του κεφαλιού τους.
 • Μην καπνίζετε, μην καταναλώνετε αλκοόλ και μην παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς την έγκριση του γιατρού σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 • Μην καπνίζετε ποτέ στο σπίτι και ειδικά στο δωμάτιο του μωρού, αλλά και μην αφήνετε να καπνίζει οποιοσδήποτε άλλος.
 • Προσπαθήστε να θηλάσετε το μωρό σας για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έρευνες δείχνουν ότι θηλάζοντας το μωρό σας βοηθάτε να μειωθεί ο κίνδυνος ΣΑΘΒ.
 • Προσφέρετε πιπίλα κατά τον ύπνο. Εάν θηλάζετε, περιμένετε έως ότου ο θηλασμός εγκατασταθεί πλήρως και πηγαίνει καλά πρωτού προσφέρετε πιπίλα. Αυτό συνήθως παίρνει 3 με 4 εβδομάδες. Εάν το μωρό σας δεν θέλει να χρησιμοποιήσει πιπίλα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Μπορείτε να επαναλάβετε τις προσπάθειες να δώσετε πάλι πιπίλα, αλλά σε μερικά βρέφη δεν αρέσει η χρήση πιπίλας. Εάν το παιδί παίρνει πιπίλα και όταν πέφτει για ύπνο η πιπίλα πέφτει από το στόμα του, δεν χρειάζεται να του την ξαναβάζετε.
 • Μην χρησιμοποιείτε μόνιτορ σπιτιού για να ελέγχετε το παιδί σας. Το σημαντικότερο είναι να το ελέγχετε εσείς οι ίδιοι έχοντας το παιδί στο δωμάτιό σας. Τα μόνιτορ δεν εξασφαλίζουν καμία πρόληψη ενάντια στο ΣΑΘΒ. Τα καρδιο-αναπνευστικά μόνιτορ σπιτιού έχουν αξία μόνο για βρέφη με αναπνευστικά ή καρδιολογικά προβλήματα ή πρόωρα.
 • Να επισκέπτεστε τακτικά τον παιδίατρο σας για να παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη του μωρού σας.
 • Φροντίστε τα γίνουν τα εμβόλια του παιδιού σας σύμφωνα με το Συνιστώμενο Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι οι εμβολιασμοί είναι πιθανό να έχουν προστατευτική επίδραση ενάντια στο ΣΑΘΒ.

Με τη συνεργασία της επιστημονικής ομάδας του mommyandthecity.gr

 Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Διαβάστε επίσης:

Μωρά και ασφαλές co-sleeping

Πότε μπορεί το μωρό μου να κοιμηθεί με κουβέρτα;

Οδηγίες θηλασμού για τις πρώτες 40 ημέρες.

Ποιο είναι το σωστό στρώμα για το παιδί μου;

Δείτε Επίσης

rooming in-πόσο καλό κάνει στο νεογέννητο

Rooming in: Πόσο σημαντικό είναι για τις πρώτες ώρες ζωής του μωρού

Ο αγγλικός όρος όπως έχει επικρατήσει διεθνώς, αναφέρεται στην παραμονή του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο …

error: