Αρχική / Παιδί / 5 συχνά λάθη όταν προσπαθείτε να κόψετε την πάνα

5 συχνά λάθη όταν προσπαθείτε να κόψετε την πάνα

potty-training-1
Η μετάβαση από την πάνα στην τουαλέτα αποτελεί ένα σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο για κάθε παιδί, που όμως αγχώνει τους περισσότερους γονείς. Έτσι πολύ συχνά οι αγχωμένες μαμάδες, στην προσπάθειά τους να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους, κάνουν λάθη. Ας δούμε τα πιο συχνά από αυτά:
  • Θεωρούν ότι υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία: Κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και λειτουργεί στο δικό του χρόνο. Άλλα παιδάκια βγάζουν την πάνα στα 2,5 χρόνια και άλλα στα 3,5. Επομένως δε χρειάζεται άγχος.
  • Θεωρούν πώς η εκμάθηση γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη: Μπορεί για κάποια παιδάκια να ισχύει αυτό, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις τα ατυχήματα είναι πολλά και διαρκούν αρκετό καιρό, μέχρι τα παιδιά να μάθουν να ελέγχουν πλήρως την κύστη τους.
  • Πιέζουν το παιδί, ενώ φανερά δεν είναι έτοιμο: Υπάρχουν καταστάσεις, όπως το ξεκίνημα του παιδικού σταθμού, που αναγκάζουν τις μαμάδες να γίνουν πιο πιεστικές. Όμως αυτό είναι ένα θέμα που δε χρειάζεται πίεση.
  • Χρησιμοποιούν ακατάλληλα μέσα: Φωνές, απειλές, τιμωρίες και γενικά μέθοδοι που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα οι μαμάδες, σήμερα έχει αποδειχτεί ότι μόνο κακό κάνουν στην ψυχολογία του παιδιού.
  • Αντιμετωπίζουν το θέμα ως προσωπική τους αποτυχία ή ως αποτυχία του παιδιού: Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με τις άλλες μαμάδες ούτε το παιδί σας με τα άλλα παιδιά. Μη δίνετε βάση σε σχόλια τρίτων και μην απογοητεύεστε. Στη σωστή ώρα θα τα καταφέρετε.

mother.gr

Διαβάστε επίσης:

Πότε είναι έτοιμο το παιδί μου να αφαιρέσει τη πάνα;

Πώς αλλάζουμε την πάνα; Οδηγίες βήμα-βήμα!

Πως να αποφύγεις το εξάνθημα στην περιοχή της πάνας

Δείτε Επίσης

rooming in-πόσο καλό κάνει στο νεογέννητο

Rooming in: Πόσο σημαντικό είναι για τις πρώτες ώρες ζωής του μωρού

Ο αγγλικός όρος όπως έχει επικρατήσει διεθνώς, αναφέρεται στην παραμονή του βρέφους στο ίδιο δωμάτιο …

error: