Αρχική / Must See / Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα: Όσα πρέπει να ξέρει κάθε γονιός. Συμπτώματα. Πρόληψη. Θεραπεία

Βακτηριακή Μηνιγγίτιδα: Όσα πρέπει να ξέρει κάθε γονιός. Συμπτώματα. Πρόληψη. Θεραπεία

%ce%b2%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%ae-%ce%bc%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%b3%ce%b3%ce%af%cf%84%ce%b9%ce%b4%ce%b1_mommy

Περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει παρά τη θεραπεία, και 1 στα 5 άτομα που επιβιώνει εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες, όπως είναι η εγκεφαλική βλάβη, η απώλεια ακοής ή οι μαθησιακές δυσκολίες.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο μηνιγγιτιδόκοκκος, ο πνευμονιόκοκκος και ο αιμόφιλος ινφλουέντζας τύπου Β προκαλούν πάνω από το 75% όλων των κρουσμάτων βακτηριακής μηνιγγίτιδας και είναι υπεύθυνοι για το 90% της βακτηριακής μηνιγγίτιδας στα παιδιά.

Κάθε χρόνο, σημειώνονται περίπου 500.000 περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε όλο τον κόσμο, τα οποία προκαλούν περίπου 50.000 θανάτους.

Στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια σημειώνονται περίπου 50 περιπτώσεις το χρόνο, κυρίως σε μικρά παιδιά.

H μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, γνωστή και ως «βακτηριακή μηνιγγίτιδα», είναι μία είναι μία αιφνίδια, απειλητική για τη ζωή βακτηριακή λοίμωξη, η οποία εκδηλώνεται συχνά σε κατά τα άλλα υγιή άτομα, χωρίς προειδοποιητικά σημεία. Είναι η κύρια αιτία βακτηριακής μηνιγγίτιδας (λοίμωξη της μεμβράνης που περιβάλλει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό) και σηψαιμίας (λοίμωξη του αίματος). Είναι ύπουλη, εξελίσσεται ραγδαία και μπορεί να προκαλέσει θάνατο ή ισόβια αναπηρία. Τo βακτήριo που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο ονομάζεται Neisseria meningitidis ή μηνιγγιτιδόκοκκος.

Συμπτώματα

Τα αρχικά συμτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι συχνά μη ειδικά και μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο.

Όταν ένα άτομο νοσήσει, μπορεί να παρουσιάσει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  1. Αυχενική Δυσκαμψία
  2. Υψηλός Πυρετός
  3. Αιμορραγικό εξάνθημα
  4. Σύγχυση
  5. Πονοκέφαλος
  6. Έμετος
  7. Φωτοφοβία

Ποιοι κινδυνεύουν

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από τη μηνιγγιτιδοκοκκή νόσο, ωστόσο τα Βρέφη, νήπια, έφηβοι και νεαροί ενήλικες αποτελούν τις πιο ευάλωτες ηλικιακές ομάδες.

– Βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα, και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών.

– Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο, λόγω έντονης κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς Μεταδίδεται ο Μηνιγγιτιδόκοκκος

Το βακτήριο που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μεταδίδεται με σταγονίδια και σάλιο. Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση.

Οι πιο συχνοί τρόποι μετάδοσης είναι:

  • Φιλί
  • Βήχας
  • Φτάρνισμα

Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω συγκεκριμένων καθημερινών δραστηριοτήτων.

Ακόμα και τα άτομα που δεν εμφανίζουν τη νόσο μπορούν να φέρουν τα βακτήρια στη μύτη και τον φάρυγγα και να τα μεταδώσουν σε άλλους. Πράγματι, τα περισσότερα βρέφη, νήπια και έφηβοι με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, προσβάλλονται μέσα από την επαφή με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους ή άτομα που τα φροντίζουν και τα οποία είναι φορείς του βακτηρίου.

Από τις 5 σημαντικότερες ομάδες του μηνιγγιτιδόκοκκου A, B, C, W, και Y – η οροομάδες Α, B και C είναι η επικρατέστερες σε όλη την Ευρώπη (ποσοστό εμφάνισης 90%) και εμφανίζονται σε όλο τον κόσμο. Η οροομάδα C ευθύνεται για κεραυνοβόλες, αιφνίδιες μορφές μηνιγγίτιδας. Στην Ευρώπη επικρατούν οι οροομάδες B και C, ενώ στην Αφρική και την Ασία η οροομάδα Α. Σύμφωνα με δεδομένα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. στην Ελλάδα επικρατεί η οροομάδα Β.

Πρόληψη

H πρόληψη είναι η καλύτερη στρατηγική για την καταπολέμηση των λοιμωδών νοσημάτωνειδικά όταν πρόκειται για τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο, η οποία εξελίσσεται ραγδαία και είναι δυνητικά θανατηφόρος τόσο στη βρεφική όσο και στην εφηβική ζωή. Ο εμβολιασμός βοηθά όχι μόνο στην αντιμετώπιση της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου αλλά και στη μείωση της ασυμπτωματικής φορείας. Στα πρώτα 30 χρόνια ζωής ένα άτομο βιώνει περίπου 10 περιστατικά φορείας.

Στη χώρα μας κυκλοφορούν εμβόλια που προστατεύουν από τις 4 οροομάδες (A,C,W,Y) του βακτηρίου οι οποίες προκαλούν κατά μέσο όρο το 10% των περιστατικών τα τελευταία χρόνια. Τα εμβόλια αυτά γίνονται στη νηπιακή και εφηβική ηλικία. Στη χώρα μας κυκλοφορεί μονοδύναμο εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου C που χορηγείται σε 2 δόσεις κάτω του έτους και μια αναμνηστική δόση άνω των 12 μηνών ή σε μια δόση σε παιδιά άνω του έτους. Πρόσφατα κυκλοφόρησε εμβόλιο που προστατεύει από την οροομάδα Β, που προκαλεί την πλειονότητα των περιστατικών στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να γίνει σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και σε βρέφη από την ηλικία των 2 μηνών.

Θεραπεία

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., για την αντιμετώπιση της μηνιγγιτιδόκοκκου απαιτείται νοσηλεία και αντιμικροβιακή θεραπεία καθώς πρόκειται για μια δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια. Για την αντιμετώπισή της έχουν χρησιμοποιηθεί διάφορα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης και της πενικιλλίνης!

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Διαβάστε επίσης:

Μηνιγγίτιδα «σκότωσε» παιδάκι 8 μηνών – Προστατέψετε το παιδί σας

Η μηνιγγίτιδα στέρησε από αυτό το μωράκι και τα 4 άκρα του… Αυτή είναι η πιο μεγάλη μαχήτρια του κόσμου!

Συναγερμός για δύο νεκρά βρέφη από μηνιγγιτιδόκοκκο

Δείτε Επίσης

πείραμα

Θα σταματούσατε αν βλέπατε αυτό το μικρό παιδί μόνο στο δρόμο; [Πείραμα της Unicef]

Πως αντιδρά αλήθεια ο κόσμος όταν βλέπει ένα μικρό παιδί μόνο του στο δρόμο; Αν …

error: