Αρχική / Μητρότητα / Θηλασμός / Θέσεις θηλασμού και πώς τοποθετούμε το βρέφος

Θέσεις θηλασμού και πώς τοποθετούμε το βρέφος

Family

*Γράφει ο Ανδρέας Κόμης, απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών με μετεκπαίδευση στην Μ. Βρετανία και έχει εξειδίκευση στην Ιατρική Εμβρύου και στην Εμβρυομητρική Ιατρική, obgyncare.gr .

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές στάσεις θηλασμού. Αξίζει να τις δοκιμάσετε όλες, για να βρείτε τι ταιριάζει περισσότερο σε εσάς και στο μωρό σας.
• Η κλασσική στάση
• Η σταυρωτή στάση
• Η στάση του Αμερικανικού ποδοσφαίρου
• Η ξαπλωτή στάση

Προσκόλληση στην κλασσική στάση θηλασμού:
1. Χαμηλώστε το μωρό στο επίπεδο του στήθους (έτσι δε θα χρειαστεί να σηκώσετε το στήθος).
2. Κρατήστε το μωρό κοντά στο σώμα σας, καλά στηριζόμενο από το μπράτσο που το αγκαλιάζετε. Ξεκουράστε τα χέρια σας σε μαξιλάρια για στήριξη αν χρειασθεί.
3. Ευθυγραμμίστε το σώμα του μωρού, έτσι ώστε η θηλή σας να αγγίζει τη μύτη του μωρού.
4. Αγκαλιάστε τα ισχία του μωρού κοντά στο σώμα σας.
4. Ακουμπήστε με τη θηλή σας τα χείλη του μωρού, ενθαρρύνοντάς το μωρό να γείρει λίγο το κεφαλάκι του για να την πιάσει. Αυτό βοηθάει στο να ανοίξει περισσότερο το στόμα του.
5. Χρησιμοποιείστε τον αριστερό σας αντίχειρα για να σηκώσετε τη θηλή προς τον ουρανίσκο του μωρού καθώς αυτό πλησιάζει. Αγκαλιάστε το μωρό σας κοντά στους ώμους και στα ισχία.
6. Μόλις προσκολληθεί, το πιγούνι του μωρού θα κρυφτεί στο στήθος και η άκρη της μύτης του θα απομακρυνθεί από τη θηλή. Τόσο η μητέρα όσο και το μωρό θα πρέπει να μπορούν να κοιταχθούν στα μάτια.

12380441_579633248880571_1373328840_n

Προσκόλληση στη στάση του Αμερικανικού ποδοσφαίρου:
1. Στηρίξτε τον ποπό του μωρού κόντρα στην πλάτη της καρέκλας ή ενός μαξιλαριού στο κρεβάτι ενώ κάθεστε (εάν τα πόδια του μωρού είναι τεντωμένα, το μωρό θα σπρώξει μακριά και θα είναι άκαμπτο).
2. Γυρίστε το σώμα του μωρού προς το δικό σας ενώ η κοιλιά του μωρού ακουμπά στα πλευρά σας.
3. Σηκώστε το στήθος και «ακουμπήστε» με αυτό τα χείλη του μωρού μέχρι το μωρό να γείρει προς τα εσάς και να φτάσει τη θηλή.
4. Αγκαλιάστε το μωρό πιέζοντας ελαφρά το λαιμό και τους ώμους του. Γυρίστε το μωρό προς τα μέσα με το πιγούνι να αγγίζει το στήθος. Αυτό
5. Περιμένετε μέχρι το μωρό να γείρει και να φτάσει τη θηλή. Κάποιες μητέρες χρησιμοποιούν το ελεύθερο χέρι τους για να ασκήσουν ελαφριά πίεση στο στήθος ακριβώς πάνω από τη θηλή. Αυτό βοηθάει τη θηλή να «στοχεύσει» στο πάνω μέρος του στόματος του μωρού.
6. Προσελκύστε το μωρό από το λαιμό, από τους ώμους και από τα ισχία (το πιγούνι θα αγγίξει το στήθος πρώτα). Το πιγούνι του μωρού θα «κρυφτεί» στο στήθος και η μύτη του θα απομακρυνθεί από τη θηλή.
7. Αποφύγετε το τράβηγμα του μωρού προς το στήθος τραβώντας το κεφάλι. Αυτό θα κρύψει τη μύτη και θα καλύψει το πρόσωπο του μωρού. Τα χείλη του μωρού θα πρέπει να προεξέχουν.

12443290_579633668880529_858734917_n

Προσκόλληση στη σταυρωτή στάση:
1. Κρατήστε σταυρωτά το μωρό σας, στηρίζοντας με το δεξί χέρι το κεφαλάκι του (για να προσκολληθεί το μωρό στο αριστερό στήθος).
2. Υποστηρίξτε το μωρό με το δεξί σας βραχίονα. Αγκαλιάστε τα ισχία του μωρού κοντά σας χρησιμοποιώντας το επάνω μέρος του βραχίονα σας. Υποστηρίξτε τη βάση του κεφαλιού του χρησιμοποιώντας το δεξί σας χέρι.
3. Δώστε σχήμα στο αριστερό σας στήθος με το αριστερό σας χέρι.
επιτρέπει το κεφάλι του μωρού να γέρνει πίσω ελαφρά και έτσι να μπορεί να αναπνέει. Η μητέρα και το μωρό θα πρέπει να είναι σε θέση να κοιτάζουν ο ένας τον άλλον

12443299_579633308880565_1550219868_n

Προσκόλληση στη στάση στο πλάι – ξαπλωμένη:
1. Ξαπλώστε άνετα στο πλάι (χρησιμοποιείστε μαξιλάρια για την πλάτη σας αν χρειαστεί).
2. Τοποθετήστε το χαμηλότερο ώμο του μωρού κοντά στα πλευρά σας (ακουμπήστε το κοντά και κάτω στο στήθος σας). Σπρώξτε το μωρό προς το μέρος σας.
3. Το μωρό πρέπει να είναι «κατηφορικά» στο στήθος σας (η θηλή σας θα πρέπει να αγγίζει το μωρό στη μύτη ή ακόμα και ανάμεσα στα μάτια).
4. Το μωρό θα αισθανθεί τη θηλή και θα ανασηκωθεί για να τη φτάσει (αυτό θα γείρει τη μύτη μακριά από το στήθος και θα σας επιτρέψει να κοιταχτείτε στα μάτια). Το πιγούνι του μωρού θα είναι «κρυμμένο» στο στήθος.
5. Κάποια βρέφη χρειάζονται από τη μητέρα τους να διαμορφώσει το στήθος της για να τα βοηθήσει να προσκολληθούν (ειδικά αν το στήθος είναι μεγάλο, πολύ γεμάτο, ή οι θηλές είναι επίπεδες).

12788072_579633735547189_668442466_n

Πόνος κατά τη διάρκεια της προσκόλλησης του βρέφους:
Είναι συχνό για τις μητέρες να έχουν σχετικά ευαίσθητες θηλές για μερικές ημέρες μετά τη γέννηση του βρέφους.
• Αν η προσκόλληση του βρέφους πονάει μετά από λίγα δευτερόλεπτα, απομακρύνετε το μωρό και προσπαθήστε ξανά. Βεβαιωθείτε ότι το στόμα του μωρού είναι ορθάνοιχτο, όπως όταν χασμουριέται και φέρτε το μωρό στο στήθος. Όταν προσκολληθεί κατάλληλα, το κάτω χείλος θα πρέπει να είναι γυρισμένο προς τα έξω.
• Πάντα παρατηρείτε το σχήμα της θηλής όταν το μωρό αφήνει το στήθος. Ένα τσιμπημένο σχήμα είναι σημάδι ότι το κάτω σαγόνι του μωρού κλείνει στη θηλή παρά στο στήθος.
• Ζητήστε βοήθεια από την μαία σας ή τον γιατρό σας, αν ο πόνος επιμένει ή αισθάνεστε ερεθισμό.

babyads.gr

Διαβάστε επίσης:

Πρόωρα μωρά και θηλασμός

Θηλασμός: Που θα βρώ βοήθεια! Πιστοποιημένοι Σύμβουλοι Θηλασμού IBCLC

6 πράγματα που πρέπει να κάνετε κατά το πρώτο 24ωρο της ζωής του μωρού, για να πετύχει ο θηλασμός.

Δείτε Επίσης

%ce%b4%ce%b7%ce%bc%cf%8c%cf%83%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b8%ce%b7%ce%bb%ce%b1%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82_mommy

Δημόσιος θηλασμός την Κυριακή σε 54 πόλεις της Ελλάδας. Όλες οι πληροφορίες ανα πόλη!

Πώς ξεκίνησε η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού Το 1990, στη Συνάντηση Κορυφής για τα Παιδιά, οι …

error: