Αρχική / Μητρότητα / Θέλω να γίνω Μαμά / 20 ΛΟΓΟΙ που αξίζει να περιμένεις πριν αποφασίσεις να κάνεις το πρώτο σου παιδί

20 ΛΟΓΟΙ που αξίζει να περιμένεις πριν αποφασίσεις να κάνεις το πρώτο σου παιδί

Mother holding a baby while he opens his mouth

Δεν είναι μυστικό ότι όλο και περισσότερες γυναίκες  δεν αποφασίζουν γρήγορα να κάνουν το πρώτο τους παιδί. Οι μέρες που ο κύριος ρόλος της γυναίκας ήταν να μεγαλώνει παιδιά, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, οι επιλογές που έχει κάθε γυναίκα είναι απεριόριστες και οι περισσότερες θέλουν να ζήσουν, να εξερευνήσουν, να κάνουν καριέρα και να γνωρίσουν τον εαυτό τους πριν αποφασίσουν να ξεκινήσουν οικογένεια.

Είναι γνωστό ότι τα οφέλη του να κάνει μια γυναίκα νωρίς παιδιά, είναι πολλά. Είναι επίσης αλήθεια ότι οι εγκυμοσύνες σε μεγαλύτερες ηλικίες ενέχουν αρκετούς κινδύνους τόσο για τη γυναίκα όσο και για το παιδί. Υπάρχουν όμως και οφέλη που έρχονται μαζί με τη ωριμότητα ενός γονιού, και είναι πολλά για την ακρίβεια. Αν λοιπόν, είσαι κι εσύ, ανάμεσα σε αυτές τις γυναίκες που περιμένουν μέχρι τα 30άντα τους ή και περισσότερο για να δημιουργήσουν οικογένεια και να φέρουν στον κόσμο το πρώτο τους  παιδί, τότε τα παρακάτω οφέλη ενός ώριμου γονιού, ίσως να σε αφορούν.

 1. Είσαι περισσότερο έτοιμη τόσο συναισθηματικά όσο και ψυχολογικά για τις μεγάλες αλλαγές που θα έρθουν στην ζωή σου με τον ερχομό ενός παιδιού.
 2. Το πιθανότερο είναι, πως μέχρι να κάνεις το πρώτο σου παιδί, οι γονείς σου θα πλησιάζουν την ηλικία συνταξιοδότησης και θα έχουν χρόνο να σε βοηθήσουν και να ασχοληθούν με τα εγγόνια τους. Ένα επιπρόσθετο κέδρος σε αυτό είναι και τα χρήματα που θα κερδίσεις αφού δεν θα είναι απαραίτητη η βοήθεια από μια νταντά ή ένα βρεφονηπιακό-παιδικό σταθμό.
 3. Οι σχέσεις με τους φίλους και τα άλλα μέλη της οικογένειας σου που έχουν αποκτήσει παιδιά, σε παρόμοια περίοδο μ’ εσένα, θα γίνουν πιο ισχυρές. Στα χρόνια που θα ‘ρθουν, θα μοιραστείτε κοινές εμπειρίες, όνειρα και ελπίδες και θα συμβουλεύεται ο ένας τον άλλο.
 4. Έχεις περισσότερο χρόνο να απολαύσεις το σώμα που είχες πριν την εγκυμοσύνη, γιατί μετά, θα μάθεις να αγαπάς αυτό το σώμα που έφερε στον κόσμο τα παιδιά σου.
 5. Κακά τα ψέματα, οι δαπάνες για να αναθρέψεις και να φροντίσεις ένα παιδί, από τη γέννηση του και μετά, είναι πολύ μεγάλες. Καλό θα ήταν λοιπόν, όταν πάρεις συνειδητά την απόφαση να γίνεις γονιός, να έχεις αποπληρώσει τυχών δάνεια και οικονομικές υποχρεώσεις σπουδών και να έχεις μια σταθερή εργασία, με ένα σίγουρο μισθό. Από τη στιγμή που το παιδί σου θα έρθει στον κόσμο, πρέπει να κάνεις έναν οικονομικό προγραμματισμό, για όλα τα έξοδα που θα προκύψουν, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά και τα έξοδα σπουδών, επαγγελματικής αποκατάστασης και γάμου.
 6. Θα γλυτώσεις αρκετά χρήματα αφού πολλά από τα ρούχα του παιδιού σου μπορείς να τα προμηθευτείς από φίλους και συγγενείς με μεγαλύτερα παιδιά.
 7. Το ίδιο ισχύει και για τα υπόλοιπα απαραίτητα και δαπανηρά πράγματα που θα χρειαστείς για το μωρό. Από την καλαθούνα, portbebe, παιδική κούνια, 1ο και 2ο καρότσι μωρού, 1ο και 2ο παιδικό κάθισμα αυτοκινήτου, παρκοκρέβατο, μέχρι και το μόνιτορ για τον ύπνο, τους αποστειρωτές, και ένα σωρό παιχνίδια. Οι φίλοι και συγγενείς μπορούν να σου δανείσουν τα δικά τους.
 8. Έχεις επιτύχει προσωπικά αυτά που ονειρευόσουν, έχεις αποκομίσει αρκετές εμπειρίες και δεν θα σκεφτείς ποτέ «Μήπως βιάστηκα; Μήπως έπρεπε να περιμένω;»
 9. Έχεις αποκτήσει εμπειρία ζωής που σου δίνει την ωριμότητα και τη σοφία που θα σε καθοδηγήσουν για να πάρεις έξυπνες αποφάσεις σαν γονιός.
 10. Είσαι πιο υπομονετική.
 11. Έχεις αφιερώσει αρκετό χρόνο για να βρεις τον σύντροφο της ζωής σου και μελλοντικό πατέρα των παιδιών σου. Αυτή είναι μια από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα καθορίσουν την ζωή σου και πρέπει να την πάρεις πολύ προσεκτικά.
 12. Είχες το χρόνο να ζήσεις με το σύντροφο σου σαν ζευγάρι πριν αποφασίσετε να φέρετε στον κόσμο ένα παιδί.
 13. Έχεις δίπλα σου ανθρώπους, φίλους, γνωστούς, συγγενείς που μπορούν να σε συμβουλέψουν όταν σαν γονιός με την απορία «Σου έτυχε κι εσένα; Είναι φυσιολογικό;» θα αναζητήσεις απαντήσεις από εκείνους που έχουν επίσης παιδιά.
 14. Έχεις μια καλή και σταθερή καριέρα-δουλειά και μπορείς να διαπραγματευτείς, αναρρωτικές άδειες, ρεπό ακόμα και το ωράριο σου, ανάλογα και με τις ανάγκες των παιδιών και της οικογένειας σου γενικότερα. Έτσι ώστε ο διπλός σου ο ρόλος σου ως εργαζόμενη μαμά να μην καταντήσει ένας καθημερινός Γολγοθάς.
 15. Υπήρξες για αρκετά χρόνια εγωίστρια και έβαζες πρώτα από όλα τον εαυτό σου. Τώρα είσαι έτοιμη πλέον να βάλεις τις ανάγκες κάποιου άλλου σε πρώτη προτεραιότητα στη ζωή σου.
 16. Έχεις φτιάξει το κατάλληλο σπίτι που σου αρέσει και αγαπάς, τι καλύτερο λοιπόν από το να μεγαλώσεις μέσα σε αυτό τα παιδιά σου.
 17. Είχες το χρόνο να κάνεις όλες εκείνες τις σπουδές που ήθελες και δε θα χρειαστεί να μοιράζεις το χρόνο σου, ανάμεσα στην οικογένεια και τη φοιτητική ζωή.
 18. Σε αντίθεση με τις αναπάντεχες εγκυμοσύνες που προκύπτουν σε αρκετούς νέους ανθρώπους, εσύ είχες όλο το χρόνο να προετοιμαστείς γι αυτό, να το σχεδιάσεις, να το λαχταρήσεις έτσι, το πιθανότερο είναι ότι τα παιδιά που θα κάνεις θα είναι κοντά ηλικιακά το ένα με το άλλο, πράγμα που θα ενισχύσει τη μεταξύ τους σχέση. Καθώς θα μεγαλώνουν μαζί, θα μάθουν να μοιράζονται πράγματα και εμπειρίες και ο δεσμός που θ’ αναπτυχθεί, θα διαρκέσει για μια ζωή.
 19. Έχεις χορτάσει εξόδους και ξενύχτια για χορό και ποτό με τις φίλες σου, έχεις ταξιδέψει, είχες το χρόνο να δοκιμάσεις όλα αυτά που σε ενδιέφεραν και δε θα σου λείψουν τις μέρες που θα κλειστείς στο σπίτι, μεγαλώνοντας ένα μωρό, γιατί απλά θα είσαι έτοιμη.
 20. Αυτό το μωρό το είχες ονειρευτεί και αδημονούσες να το αποκτήσεις – μπορείς τώρα να το απολαύσεις.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

%ce%b5%ce%bc%ce%bc%ce%b7%ce%bd%cf%8c%cf%80%ce%b1%cf%85%cf%83%ce%b7-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%ba%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b3%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%bc%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b1

Πώς σχετίζεται η γονιμότητα της κόρης με την ηλικία εμμηνόπαυσης της μητέρας της

Τα ωοθυλάκια «φιλοξενούν» τα ωάρια και όταν είναι μειωμένα, υποδηλώνουν λιγότερες πιθανότητες σύλληψης. Η νέα …

error: