Αρχική / Παιδί / Διαπαιδαγώγηση / Να πώς πρέπει να αντιδράσεις αν αντιμετωπίσεις κριτική για την ανατροφή του παιδιού σου

Να πώς πρέπει να αντιδράσεις αν αντιμετωπίσεις κριτική για την ανατροφή του παιδιού σου

mother-and-child

Η ανατροφή και η φροντίδα του παιδιού αναπόφευκτα θα αποτελούν το βασικό θέμα συζήτησης στα οικογενειακά πηγαδάκια, ειδικά τους πρώτους μήνες. Όμως το να επεμβαίνει ο καθένας από τον περίγυρό σας στον τρόπο ανατροφής του μικρού σας και να επιμένει στην άποψή του επικαλούμενος την εμπειρία του είναι τουλάχιστον ενοχλητικό.

Τον πρώτο λόγο τον έχουν οι γονείς, χωρίς αυτό να σημαίνει φυσικά ότι θα κλείσουν τα αυτιά τους στις συμβουλές. Το ζητούμενο είναι να έχετε πάρει τις αποφάσεις σας σχετικά με το στυλ ανατροφής που θα ακολουθήσετε θέτοντας συγκεκριμένα όρια σε τρίτους αλλά διατηρώντας παράλληλα μια ισορροπία. Με ποιους τρόπους θα το καταφέρετε;

  • Φροντίστε να είστε προετοιμασμένοι να υποστηρίξετε με επιχειρήματα τις αποφάσεις που έχετε πάρει διατηρώντας την ψυχραιμία σας. Αν για παράδειγμα σας πει κάποιος πως δεν είναι σωστό να κρατάτε αγκαλιά το μωρό πολλή ώρα, εξηγήστε του για ποιο λόγο εσείς θεωρείτε ότι είναι.
  • Ακούστε τι έχει να σας πει ο άλλος, κρατήστε αυτά που συμβαδίζουν με τη φιλοσοφία σας και εξετάστε μήπως μπορείτε να τα εφαρμόσετε.
  • Κρίνετε ανάλογα με τα κίνητρα του ατόμου που σας ασκεί κριτική ή λέει τη γνώμη του. Αν δεν είστε βέβαιοι ότι το κάνει από ενδιαφέρον ή αν δε σας γνωρίζει καλά, ίσως είναι καλύτερο να το αγνοήσετε.
  • Μην είστε καχύποπτοι με όλα όσα ακούτε από τους άλλους. Πιθανόν κάτι να σας δώσει το ερέθισμα για να δείτε μια κατάσταση από διαφορετική οπτική γωνία.
  • Δοκιμάστε να θέσετε όρια σε ανθρώπους που είναι εντελώς αντίθετοι με τη νοοτροπία σας ή με τη φιλοσοφία ανατροφής που σχεδιάζετε να ακολουθήσετε. Μεταξύ άλλων θα πρέπει να φροντίσετε και τις σχέσεις σας με αυτούς τους ανθρώπους.

altsantiri.gr

Διαβάστε επίσης:

«Πώς να μάθω το παιδί μου να πειθαρχεί;»

Ο δεκάλογος της Μαρίας Μοντεσσόρι που κάθε γονιός πρέπει να ξέρει

Κι εμείς που φάγαμε ξύλο, τι πάθαμε;

Δείτε Επίσης

μαμάδες με αγόρια

8 συμβουλές για μαμάδες που μεγαλώνουν αγόρια

Πολλά αγόρια καθώς μεγαλώνουν και γίνονται άντρες μαθαίνουν πώς να είναι ανεξάρτητοι, σκληροί, αυταρχικοί, να …

error: