Αρχική / Μητρότητα / Νέα Μαμά / 12 πράγματα που δεν πρέπει να σε τρομάξουν στο νεογέννητο μωρό σου

12 πράγματα που δεν πρέπει να σε τρομάξουν στο νεογέννητο μωρό σου

supine-curl-newborn-pose

Η χαρά σας είναι σίγουρα μεγάλη αφού κρατάτε επιτέλους στην αγκαλιά σας το μωρό σας και για εσάς όπως και να μοιάζει θα είναι πάντοτε το πιο όμορφο. Εντούτοις όμως καλά είναι να είστε προετοιμασμένοι για το τι θα αντικρίσετε, γιατί πολλά πράγματα μπορεί να σας φανούν μη φυσιολογικά, αλλά για ένα μωρό λίγων ωρών θα είναι εντελώς φυσιολογικά.

Καταρχάς πρέπει να ξέρετε πως η εικόνα που παρουσιάζει ένα μωρό διαφέρει από νεογέννητο σε νεογέννητο όσον αφορά το βάρος, το ύψος αλλά και τη συνολική εικόνα αυτού. Παρακάτω συγκεντρώσαμε 12 βασικά πράγματα που αφορούν στην εικόνα που θα έχει το νεογέννητο μωρό σας μετά τη γέννηση του και για το πρώτο διάστημα, τα οποία είναι φυσιολογικά και δεν πρέπει να σας ανησυχήσουν.

1. Σημάδια στον τοκετό (Birth marks)

Παρά το όνομά τους μερικά δεν είναι εμφανή στον τοκετό και εμφανίζονται σε λίγες εβδομάδες, κάποια εξαφανίζονται σταδιακά, τα περισσότερα είναι μόνιμα. Συνήθως είναι ακίνδυνα, κάποια χρειάζονται αντιμετώπιση για κοσμητικούς λόγους ή γιατί μεγαλώνουν γρήγορα. Λίγα μπορεί μπορεί να είναι σημάδι υποκείμενης νόσου.

  1. Τσίμπημα του πελαργού ή φιλί του αγγέλου: Κόκκινη κηλίδα στον αυχένα, στο σημείο που αρχίζουν τα μαλλιά, λόγω πλούσιας αιμάτωσης της περιοχής, στα βλέφαρα ή μεταξύ των φρυδιών στο μέτωπο. Δεν πρέπει να συγχέεται με το αιμαγγείωμα. Συνήθως αποχρωματίζεται και υποχωρεί σταδιακά από μόνο του.
  2. Μογγολοειδείς ή Μοροειδείς κηλίδες: Μελανές ή μαύρες κηλίδες στους γλουτούς ή στην πλάτη που μοιάζουν με κτύπημα. Οφείλονται στην είσοδο στο δέρμα μελανινοκυττάρων. Υποχωρούν σταδιακά από μόνες τους.
  3. Café au lait κηλίδες: Μελαγχρωματικές ή καστανογαλακτόχρωες κηλίδες ή πλάκες μικρότερες από 3 χιλιοστά, σε διάφορα σημεία του σώματος, χωρίς κλινική σημασία. Μεγαλύτερες από 4-6 εκατοστά ή πάνω από 6 κηλίδες χρειάζονται διερεύνηση.
  4. Μελαγχρωματικός σπίλος: Σκουρόχρωμο σημάδι ποικίλλου μεγέθους, συνήθως στο τριχωτό δέρμα της κεφαλής ή στον κορμό, εμφανές στη γέννηση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν καταλαμβάνει μεγάλη έκταση

2. Το κεφάλι του μωρού σας έχει περίεργο σχήμα

Το κεφάλι ενός βρέφους αμέσως μετά τη γέννησή του μπορεί να είναι τρομερά ασύμμετρο. Μην ανησυχείτε, είναι το αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχεται κατά τον τοκετό ή των πιέσεων από την πιθανή χρήση εργαλείων από τον γυναικολόγο κατά τον τοκετό.

Πάνω στο κεφάλι του μωρού υπάρχουν δυο μαλακά σημεία. Ένα στην κορυφή και μπροστά και ένα άλλο στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Το πρώτο λέγεται πρόσθια πηγή και το δεύτερο οπίσθια πηγή. Το κρανίο δημιουργείται από την συνένωση διαφόρων κοκάλων. Οι πηγές αυτές βρίσκονται στο σημείο συνένωσης αυτών των κοκάλων. Η πρόσθια πηγή κλείνει μέχρι την ηλικία των 18 μηνών και η οπίσθια μέχρι την ηλικία των 3-4 μηνών.

3. Φουσκωμένο πρόσωπο, μάτια και άλλα περίεργα

Η αλήθεια είναι πως η εικόνα του προσώπου ενός νεογέννητου μωρού όταν το αντικρίζετε για πρώτη φορά δεν είναι ακριβώς αυτό που θα περιμένατε. Γι αυτό συνήθως οι μαμάδες όταν αναπολούν την πρώτη ματιά που έριξαν στο μωρό τους, χαριτολογώντας χρησιμοποιούν εκφράσεις όπως , «όταν το πρωτοαντίκρισα ήταν σαν πιθηκάκι».

  • Πρόσωπο: Το πρόσωπο του μωρού σας μόλις γεννηθεί είναι συνήθως φουσκωμένο. Γι αυτό και οι πρώτες φωτογραφίες που θα βγάλετε στο μαιευτήριο θα διαφέρουν κατά πολύ από αυτές που θα βγάλετε λίγες μέρες μετά όταν πια θα επιστρέψετε μαζί στο σπίτι.
  • Μάτια: Επίσης τα μάτια του νεογέννητου είναι φουσκωμένα και συνήθως κλειστά. Το φούσκωμα αυτό είναι φυσιολογικό και είναι αποτέλεσμα του τοκετού και της γέννας. Μετά από λίγες μέρες υποχωρεί. Κάποια νεογέννητα μάλιστα έχουν μικρά σπασμένα αιμοφόρα αγγεία στο λευκό των ματιών τους, επίσης αποτέλεσμα της γέννας. Επίσης υποχωρεί σταδιακά. Το χρώμα των ματιών που έχουν κατά τη γέννηση δεν είναι το τελικό, μπορεί να αλλάξει στη συνέχεια. Για να είστε απόλυτα σίγουροι για το τελικό χρώμα, το μωρό πρέπει να γίνει 6 μηνών.
  • Αυτιά: Τα αυτιά του μωρού είναι πολύ μαλακά και έτσι εύκολα μπορεί να «τσαλακωθούν» από το ίδιο το κεφάλι.
  • Μύτη: Τα μωρά αναπνέουν από τη μύτη. Γι αυτό και τα ρουθούνια τους είναι μεγάλα σε σχέση με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους.
  • Όταν το μωρό ανοίξει το στόμα του, μπορεί να δείτε άσπρες κηλίδες στον ουρανίσκο. Μην πανικοβληθείτε, είναι φυσιολογικό.
  • Το μωρό μπορεί να γεννηθεί με δόντι!!!

4. Φουσκωμένο στήθος και κοιλιά

Το στήθος του μωρού μετά τη γέννησή του είναι συνήθως διογκωμένο και αυτό οφείλεται στις ορμόνες της μαμάς. Δεν πρέπει να ανησυχήσετε ούτε όμως και να το ενοχλήσετε καθόλου. Το πρήξιμο θα υποχωρήσει από μόνο του σε λίγες μέρες. Επίσης η κοιλιά του μωρού σας θα είναι μεγάλη και φουσκωμένη, αποτέλεσμα των αδύνατων ακόμα μυών της κοιλιάς.

5. Φουσκωμένα γεννητικά όργανα

Τα γεννητικά όργανα του μωρού θα σας φανούν μεγάλα και φουσκωμένα σε σχέση με το μέγεθος του υπόλοιπου σώματος. Είναι φυσιολογικό και οφείλεται στις ορμόνες της μαμάς. Σύντομα το φούσκωμα θα υποχωρήσει.

Η κεφαλή του πέους στα αγόρια καλύπτεται από δέρμα που λέγεται πόσθη. Προσοχή, μην προσπαθήσετε να την τραβήξετε προς τα πίσω. Το μωρό σας σ’ αυτήν την ηλικία δεν έχει φίμωση, όπως συμβαίνει με τα μεγαλύτερα παιδιά, οπότε το δέρμα δεν τραβιέται προς τα πίσω και θα του δημιουργήστε πληγή σ΄αυτό το σημείο.

6. Εξανθήματα όπως:

Κεχρίο (milia): Εμφανίζεται αμέσως μετά τη γέννηση, στη μύτη, μέτωπο, μάγουλα. Βλατίδες μεγέθους κεφαλής καρφίτσας, δε συρρέουν, αποτελούνται από υλικό της κερατίνης στιβάδας, εξαφανίζονται μέσα στις πρώτες εβδομάδες.
Ιδρώα: Εμφανίζεται τις 12 πρώτες ώρες ζωής, όπου υπάρχουν ιδρωτοποιοί αδένες, οφείλεται σε απόφραξη των απεκκριτικών οδών του ιδρώτα. Εξαφανίζεται την 1η εβδομάδα , αν το βρέφος δεν υπερθερμαίνεται.
Τοξικό ερύθημα: Το πιο ασταθές, καλόηθες παροδικό εξάνθημα, από τη 2η ημέρα έως την1η-2η εβδομάδα. Ακανόνιστες ερυθηματώδεις κηλίδες ή πλάκες σε διάφορα σημεία του σώματος, που περιέχουν μια κεντρική βλατιδοφυσαλίδα με λευκό ή κίτρινο υγρό. Διαρκεί λίγες ημέρες και εξαφανίζεται.
Νεογνική ακμή: Προσβάλλεται σχεδόν το 20 % των νεογνών, συχνότερα τα αγόρια. Οφείλεται σε διέγερση των σμηγματογόνων αδένων τους από τις ορμόνες της μητέρας. Κόκκινα σπυράκια στα μάγουλα, το μέτωπο και το πηγούνι, συνήθως τις τρεις πρώτες εβδομάδες. Υποχωρούν χωρίς θεραπεία σε λίγες εβδομάδες.

7 Ψευδοπερίοδος

Σε μερικά κοριτσάκια τις πρώτες μέρες της ζωής τους θα δείτε να βγαίνει από τον κόλπο τους αίμα με βλέννα. Αυτό λέγεται ψευδοπερίοδος και οφείλεται στις ορμόνες της μητέρας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Πολύ σύντομα θα σταματήσει αυτή η έκκριση.

8. Συνεχές κλάμα

Σαν κλασικοί κακοποιοί, όταν τα νεογέννητα κλαίνε δεν παράγουν δάκρυα.Το ακούς να κλαίει, να στριγκλίζει δηλαδή και τρέχεις. αλλά δάκρυ δε θα δεις να χύνει. Μόνο μετά την τρίτη εβδομάδα ζωής του, αρχίζει ένα νεογέννητο να παράγει δάκρυα. Άσχετα όμως με την ποσότητα δακρύων και το πότε θα κάνουν αυτά την εμφάνισή τους, το κλάμα ενός νεογέννητου έχει τέτοια δύναμη, που μπορεί να σε κάνει να πεταχτείς και από το βαθύτερο ύπνο. Και δεν μιλάμε μόνο για τη μαμά που το έχει έννοια. Ξυπνάει η γειτονιά. Η ανάγκη της επιβίωσης βλέπεις, αυτού του τόσο μικροσκοπικού ανθρώπου, που δεν έχει άλλο τρόπο να επικοινωνήσει τις ανάγκες του. Επιπλέον το ανώριμο ακόμα νευρικό του σύστημα που παλεύει να προσαρμοστεί στο νέο αφιλόξενο για εκείνο περιβάλλον, αφού οι αισθήσεις του δέχονται συνεχώς έναν καταιγισμό από μυρωδιές, έντονους και απότομους ήχους, πολύ φως και αυξομοιώσεις στη θερμοκρασία. Καθώς περνούν όμως οι μέρες και οι εβδομάδες, το κλάμα του γίνεται πιο σταθερό. Δεν ξαφνιάζεται πλέον με το παραμικρό. Τώρα όταν κλαίει προσπαθεί να επικοινωνήσει ανάγκες, όπως η πείνα, η κούραση, η μοναξιά και η ανάγκη για επαφή, η αλλαγή πάνας κλπ, τις οποίες πλέον μπορείτε να αναγνωρίστε από τον τρόπο που κλαίει.

9. Μαλακά, νερουλά «κακάκια» μετά από κάθε τάισμα.

Τα μωρά που θηλάζουν είναι πιθανό να ενεργούνται αμέσως μετά από κάθε τάισμα, ακριβώς επειδή το μητρικό γάλα είναι πάρα πολύ εύπεπτο. Όσο για το περιεχόμενο της πάνας, αυτό είναι νερουλό επειδή τα μωρά για 6 μήνες τουλάχιστον ακολουθούν μια διατροφή αποκλειστικά με υγρά.

10. Αναγωγές

Όλοι οι γονείς πρέπει να ξεχωρίζουμε την αναγωγή από τον εμετό, διότι η αναγωγή είναι μια φυσιολογική κατάσταση, ενώ ο εμετός θα πρέπει να μας ανησυχήσει και να συμβουλευτούμε αμέσως το γιατρό του μωρού. Στην αναγωγή το μωρό βγάζει από το στόμα του μικρή ποσότητα γάλακτος, συνήθως την ώρα που ρεύεται αλλά μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου, ακόμα και την ώρα που κοιμάται. Δεν ενοχλείται, δε βήχει, δεν υπάρχει περίπτωση να πνιγεί και γενικά το μωρό δεν κινδυνεύει. Στον εμετό, το μωρό βγάζει μεγάλη ποσότητα γάλακτος συνήθως μετά το γεύμα και το μωρό είναι ανήσυχο. Μεγαλώνοντας το μωρό μειώνονται και οι αναγωγές. Έτσι συνήθως στην ηλικία των έξι μηνών, οπότε προστίθεται και η στερεά τροφή στο διαιτολόγιο του μωρού, οι αναγωγές εξαφανίζονται.

 11. Συνεχής Λόξιγκας

Ο λόξιγκας είναι μια φυσιολογική κατάσταση τους πρώτους μήνες ζωής των μωρών. Εμφανίζεται συνήθως λίγο μετά το φαγητό και η διάρκειά του ποικίλει από μερικά λεπτά μέχρι και μισή ώρα. Το μωρό δεν ενοχλείται από το λόξιγκα, αλλά θα ήταν ορθό να αποφεύγετε τη σίτισή του κατά τη διάρκεια του λόξιγκα.

12. Συνεχές Φτάρνισμα

Πολλά βρέφη τις πρώτες μέρες της ζωής τους φταρνίζονται τακτικά. Μην ανησυχείτε, αυτό δε σημαίνει ότι έχουν αρρωστήσει. Είναι μια πολύ φυσιολογική κατάσταση γι` αυτή την ηλικία. Ελέγξτε όμως τη μυτούλα του μωρού και αν έχει βλέννες, προσπαθήστε να τις απομακρύνετε, γιατί μπορεί αυτή να είναι η αιτία του φταρνίσματος.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το μυστικό για να μη σε ξυπνάει το μωρό τη νύχτα

Αναλυτικός οδηγός ανάπτυξης 1-12μηνών: Τι μπορεί να κάνει το μωρό – Στάδια εξέλιξης

 

Δείτε Επίσης

χαρακτηριστικά νεογέννητου βρεφους

40 φυσιολογικά χαρακτηριστικά που συναντάμε στα νεογέννητα βρέφη

Πρώτη φορά γονείς; ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!! Η καρδιά σας θα έχει σίγουρα πλημμυρίσει από ποικίλα συναισθήματα, ευτυχίας, …

error: