Αρχική / Παιδί / Συμβουλές / Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να ζητήσετε απο το νοσοκομείο να καθυστερήσει το πρώτο μπάνιο στο νεογέννητο

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να ζητήσετε απο το νοσοκομείο να καθυστερήσει το πρώτο μπάνιο στο νεογέννητο

organic-baby-soap

Οι λόγοι που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει να αναβάλετε το πρώτο μπάνιο του μωρού για 24 ώρες

Τα νοσοκομεία φαίνεται πως βιάζονται να δώσουν στα μωρά το πρώτο τους μπάνιο, παρότι δεν υπάρχει κάποιος ιατρικός λόγος για μια τέτοια επίσπευση. Αντίθετα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να καθυστερήσουν οι διαδικασίες καθαριότητας για κάποιες ώρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μάλιστα, συστήνει να καθυστερείτε το πρώτο μπάνιο του μωρού για 24 ώρες.

Ποιοι είναι, όμως, οι λόγοι που οδήγησαν σε μια τέτοια οδηγία;

Η προστασία του εμβρυικού σμήγματος

Τα περισσότερα μωρά όταν γεννιούνται είναι ολικώς ή μερικώς καλυμμένα με μια λευκή, λιπαρή ουσία, το εμβρυικό σμήγμα. Αυτό έχει πολλές προστατευτικές ιδιότητες, αφού αποτελεί τον φυσικό φραγμό κατά των μικρομολύνσεων του δέρματος. Είναι, λοιπόν, λογικό η διατήρησή του να είναι κάτι παραπάνω από θεμιτή για την προστασία του από ενδονοσοκομειακές μολύνσεις. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Obstetrics & Gynecology, το εμβρυϊκό σμήγμα, που αφαιρείται κατά το πρώτο μπάνιο, περιέχει αντιμικροβιακές πρωτεΐνες που είναι ενεργές κατά του στρεπτόκοκκου Β, του E. coli και άλλων κοινών περιγεννητικών παθογόνων. Τέλος, σύμφωνα με έρευνα του Skin Science Institute το εμβρυικό σμήγμα μπορεί να κρατήσει το δέρμα του μωρού ενυδατωμένο.

Η επαφή με την μητέρα

Τα μωρά μετά την γέννηση θέλουν να βρίσκονται όσο το δυνατόν πιο κοντά στην μητέρα. Το να κουλουριαστεί πάνω στο γυμνό σας δέρμα, εκεί όπου μπορεί να σας μυρίσει, να σας ακούσει και να σας νιώσει του παρέχει ασφάλεια. Ακόμη, η δέρμα με δέρμα επαφή το βοηθά να διατηρήσει μια φυσιολογική θερμοκρασία.Τέλος, το να βρίσκεται κοντά στο στήθος σας ευνοεί τον πρώτο πολύτιμο θηλασμό και βοηθά το νεογνό να κάνει μια ομαλή μετάβαση στον έξω κόσμο.

Η αποφυγή του άνευ λόγου στρες

Ο αποχωρισμός από την μητέρα αποτελεί μια στρεσογόνο κατάσταση για το νεογνό. Η απομάκρυνσή του για το πρώτο του μπάνιο μπορεί να το αναστατώσει, με αποτέλεσμα οι καρδιακοί παλμοί και η πίεση του αίματος να αυξηθούν, οι ορμόνες του στρες να απελευθερωθούν και η αναπνοή να επιταχύνει.

happyparenting.gr

Διαβάστε επίσης:

Αυτά πρέπει να γνωρίζετε για να υποδεχτείτε το νεογέννητο μωρό στο σπίτι

Τα 5 πιο συχνά λάθη που κάνουμε με το νεογέννητο!

ΓΙΑΤΙ, Κλαίει το νεογέννητο μωρό, βρέφος; Τι πρέπει να κάνω;

Δείτε Επίσης

a21

Το ανιχνευτικό τεστ Αυτιστικής διαταραχής που πρέπει να γίνεται στα βρέφη των 18μηνών

Το Ανιχνευτικό Τεστ Αυτιστικής Διαταραχής αποτελείται από ένα σύνολο ερωτήσεων που απαντούνται από τους γονείς, όταν …

error: