Αρχική / Παιδί / Συμβουλές / «Εκπαίδευση τουαλέτας» – Το λάθος που κάνουν πολλοί γονείς

«Εκπαίδευση τουαλέτας» – Το λάθος που κάνουν πολλοί γονείς

My-Kid-Still-Isn’t-Potty-Trained-And-I’m-Not-Worried
Για αρκετούς γονείς ο ερχομός του καλοκαιριού σηματοδοτεί και την έναρξη της εποχής που το παιδί πρέπει να βγάλει την πάνα.
Μετά από δύο παιδιά, που πλέον είναι ανεξάρτητα σε αυτό το θέμα, πολλοί με ρωτάνε «Εσένα πότε έμαθαν τα δικά σου να χρησιμοποιούν την τουαλέτα; Ποια νομίζεις πως είναι η κατάλληλη ηλικία;«. Και η απάντηση πλέον βγαίνει αβίαστα και με απόλυτη ειλικρίνεια: «Όταν το παιδί θα είναι έτοιμο! Δεν υπάρχει σωστή ηλικία και κατάλληλη χρονικά περίοδος για κάτι τέτοιο.«
Όταν ο Άρης έγινε 2,5 ετών όλοι γύρω μου άρχισαν να ασχολούνται με την πάνα του, τα τσίσα του, τα κακά του, να μου λένε ότι τώρα που είναι καλοκαίρι πρέπει να του βγάλω την πάνα και φυσικά πριν γεννηθεί το καινούριο μωρό (ήμουν τότε 8 μηνών έγκυος στον Άλκη). Φυσικά φρόντιζαν να λένε και στο ίδιο το παιδί ότι είναι μεγάλος και οι άντρες δεν φοράνε πάνα! Με πόσους κόντεψα να τσακωθώ τότε… Αλλά η ζημιά είχε γίνει! Το μικρόβιο είχε μπει μέσα μου και μέσα στο άγχος προσπαθούσα να πείσω ένα παιδάκι που δεν ένιωθε έτοιμο για κάτι τέτοιο ότι πρέπει να βγάλουμε την πάνα «τώρα που είναι καλοκαίρι και μπορούμε να κυκλοφορούμε γυμνοί!». Δεν θα φλυαρήσω περισσότερο. Τα έχω ήδη γράψει τρία χρόνια πριν, όταν ένα βράδυ ξέχασα να του βάλω την πάνα του.
Όσο για το δεύτερο παιδί; Δεν θυμάμαι καν πώς βγήκε η πάνα, πότε, αν ασχολήθηκα καθόλου μαζί του… Από την ώρα που δέχθηκα πως τα παιδιά δεν είναι κατευθυνόμενα σε αυτό τον τομέα, πως η ωριμότητα, ψυχική και σωματική, θα βοηθήσει σε αυτή την διαδικασία, όλα έγιναν ανώδυνα και για τις δύο πλευρές.
Και μετά από πολύ διάβασμα, μελέτη και σκέψη πρέπει να σας πω, πως αν κι εσείς έχετε αγχωθεί πως καλοκαίριασε και το παιδί σας ακόμη φοράει πάνα, πρέπει να χαλαρώσετε γιατί υπάρχουν σοβαροί λόγοι να μην το πιέσετε, αλλά να το εμπιστευθείτε και να δείξετε κατανόηση και υπομονή.
Πολύ συχνά ανατρέχω στο blog της Janet Lansbuty, Elevating child care το οποίο με έχει βοηθήσει αρκετά σε διάφορα θέματα που κατά καιρούς με απασχολούν σε σχέση με τα παιδιά. Για το συγκεκριμένο θέμα η τοποθέτησή της είναι ίδια ακριβώς με όσα σας έγραψα παραπάνω. Είναι περιττό να επενδύουμε τόσο χρόνο από τον ελάχιστο, πολύτιμο χρόνο που εμείς οι γονείς διαθέτουμε, σε κάτι που θα έρθει με εντελώς φυσικό τρόπο από μόνο του. Τα παιδιά πρέπει να έχουν την ωριμότητα, που διαφέρει χρονικά από παιδί σε παιδί και στην συνέχεια να αισθανθούν ασφάλεια να αποχωριστούν κάτι που το θεωρούν δικό τους. Αυτά τα μικρά πλάσματα είναι πολύ έξυπνα, αυτό πρέπει να το πιστέψετε και ακόμη κι όταν απουσιάζουν οι λέξεις, ένα βλέμμα μας, η απουσία της πάνας, η επιβράβευση όταν τα καταφέρνουν, μαρτυρούν τον απώτερο σκοπό του γονιού: να ελέγξει μια διαδικασία που στο τέλος τέλος δεν τον αφορά! Και όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν και σοβαρά θέματα, καθώς το παιδί μπορεί να «κρατήσει» τα τσίσα και τα κακά του επίτηδες, προκαλώντας σε ένα βάθος χρόνου σοβαρά προβλήματα δυσκοιλιότητας. Και φυσικά ο συναισθηματικός εκβιασμός που αισθάνεται το παιδί θα του γεννήσει σίγουρα μια αίσθηση ντροπής αν δεν τα καταφέρει ή αν έχει κανένα ατύχημα και να επιβραδύνει αυτή την τόσο φυσική διαδικασία.
Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας, να το κάνετε να αισθανθεί ασφάλεια, όταν του επιτρέψετε να συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία της αλλαγής της πάνας (μπορεί να σας την φέρει, να του εξηγείτε τι κάνετε όσο το αλλάζετε και να του ζητήσετε να σας βοηθήσει -να ανασηκώσει τον ποπό του για παράδειγμα όταν το αλλάζετε). Μη μιλάτε με άσχημους χαρακτηρισμούς για το σώμα του και τα τσίσα ή τα κακά του. Δεν υπάρχει λόγος να τα πιέσετε, απλά παρατηρήστε τα και αν αισθανθείτε, ή καλύτερα αν σας πουν πως θέλουν να δοκιμάσουν να βγάλουν την πάνα δώστε τους την επιλογή να φορέσουν ένα βρακάκι και να χρησιμοποιήσουν ένα απλό γιογιό ή ένα από τα καθισματάκια που εφαρμόζουν πάνω στην δική μας τουαλέτα. Μπορεί να αλλάξουν γνώμη και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό, χωρίς να θεωρηθεί παλινδρόμηση. Ίσως απλά θέλουν περισσότερο χρόνο! Εμείς το ζήσαμε με το πρώτο μας παιδί, του δώσαμε χρόνο, τον αφήσαμε να εμπιστευτεί το σώμα του και η πάνα έφυγε όταν αυτός ήταν έτοιμος. Τέλος, αφήστε τους χειρισμούς, τις επιβραβεύσεις και τα κολπάκια που απώτερο στόχο έχουν να ξεγελάσουν τα παιδιά.
Αυτό το καλοκαίρι πάρτε μια βαθιά ανάσα, κλείστε τα αυτιά στις υποδείξεις των άλλων, μην υποκύψετε στους εκβιασμούς των εταιριών που θέλουν να μας πείσουν ότι αγοράζοντας πανάκριβα και φανταχτερά γιογιό ή ακόμη και τα σωστά βιβλία θα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από την πάνα, χαλαρώστε και εμπιστευθείτε το μικρό σας! Αυτή η ώρα που θα αποφασίσουν και θα καταφέρουν να αποχωριστούν την πάνα είναι η δική τους ώρα, το δικό τους κατόρθωμα και δικαιούνται να το έχουν κατακτήσει μόνα τους! Πόσες φορές δεν τα ακούμε να μας λένε «μπορώ να το κάνω μόνος μου!». Γιατί λοιπόν το κόψιμο της πάνας να μην ανήκει σε αυτή την κατηγορία; Για να μην μας λερώσουν τα χαλιά; Για να μη βραχεί το στρώμα; Ελάτε τώρα! Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προφυλαχθούμε και να αντιμετωπίσουμε τυχόν ατυχήματα, τα οποία δεν είναι καν σίγουρο ότι θα συμβούν, εκτός κι αν έχουμε φέρει το παιδί σε μια πιεστική και δύσκολη θέση.
Ενεργητική ακρόαση, συμμετοχή και εμπιστοσύνη και τα παιδιά μας θα κάνουν ένα ακόμη άλμα, μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον γεμάτο αγάπη και κατανόηση.
Magda Zindrou, kathemeragoneis.com

Διαβάστε επίσης:

Στους αγαπημένους μου γιους: Είναι τόσο δύσκολο να στοχεύσετε μέσα στην τουαλέτα;

21 Τips για σωστή επιλογή επίπλων και αξεσουάρ για το βρεφικό δωμάτιο

DIY: Φτιάξτε μόνη σας την πιο βολική τσάντα-αλλαξιέρα!

Δείτε Επίσης

a21

Το ανιχνευτικό τεστ Αυτιστικής διαταραχής που πρέπει να γίνεται στα βρέφη των 18μηνών

Το Ανιχνευτικό Τεστ Αυτιστικής Διαταραχής αποτελείται από ένα σύνολο ερωτήσεων που απαντούνται από τους γονείς, όταν …

error: