Αρχική / Παιδί / Διαπαιδαγώγηση / Πρωτάκια; Κουράγιο μάνα.

Πρωτάκια; Κουράγιο μάνα.

PRWTAKI-STO-DIABASMA-922x505

*Γράφει η επιστημονική συνεργάτης, Κατσούλα Δέσποινα, Εργοθεραπεύτρια

Πρόσφατα βρέθηκα σε ενα όμορφο σχολικό περιβάλλον. Με τους όμορφους παιδικούς διακοσμημένους χώρους, με τα γλυκά αυτά χαμηλά τραπεζάκια για τα κοντά ποδαράκια και τις κοντούλες τουαλετίτσες όπου μπορούν τα παιδάκια να είναι ανεξάρτητα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη τουαλέτα. Όλες οι δασκάλες με το χαμόγελο στα χείλη, άλλες να παίζουν με τα παιδιά, άλλες να τα έχουν αγκαλιά, άλλες να τα σκουπίζουν και άλλες να τα παρηγορούν από μικρά πεσίματα. Φαίνονταν όλα τόσο ιδανικά, αλλά μετά από 2- 3 μέρες αντίκρισα μωράκια να κλαίνε, να μη θέλουν να αποχωριστούν την αγκαλιά της μαμάς. Να κλαίνε απαρηγόρητα και οι δασκάλες με όση αγάπη και γλυκύτητα να προσπαθούν να καθησυχάσουν το γονιό τι το παιδί τους δε κλαίει όλη μέρα.

Το σχολείο δε φταίει στα σίγουρα, εκεί τα περισσότερα παιδάκια διασκεδάζουν και περνάνε υπέροχα. Αυτό που δυσκολεύει τα παιδιά μετά από μερικές μέρες στο σχολείο είναι η συνειδητοποίηση ότι φεύγουν από το περιβάλλον του σπιτιού και την αγκαλιά της μαμάς. Τι κάνεις εκεί λοιπόν φίλη μου; Το αφήνεις να συνηθίσει, όπως διάβαζα πολλές μαμάδες να λένε; Κάθεσαι κοντά αν αυτό επιτρέπεται, που επιτρέπεται αυτό άραγε; Το παίρνεις και φεύγει και εύχεσαι την επόμενη μέρα να το έχει ξεχάσει. Λύση δεν υπάρχει μια και μοναδική. Θεωρώ ότι ένας συνδυασμός αυτών με πολύ συζήτηση, πολύ αγκαλιά και πολύ αγάπη ίσως κάνει τα παιδάκια να νιώσουν ασφαλή σε ξένο περιβάλλον. Ας προσπαθήσουμε να μπούμε στη θέση τους. Πως θα νιώθαμε αν ξαφνικά βρισκόμασταν σε ένα χώρο που δεν έχουμε πάει ποτέ που γίνεται χαμός από ξένο κόσμο και που εκεί δεν είναι το πρόσωπο που αγαπάμε πιο πολύ στο κόσμο και που μας προσφέρει ασφάλεια. Το λιγότερο σαστισμένοι. Ας μπούμε στη θέση των παιδιών μας και ίσως με αυτό το τρόπο καταλάβουμε πως μπορούμε να χειριστούμε τη κατάσταση άγχους και αγωνίας που περνάνε, κατά τη διάρκεια αποχωρισμού από τους γονείς.

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Τι πρέπει να γνωρίζει το παιδί στο νηπιαγωγείο;

 

Δείτε Επίσης

%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%8e%ce%bc%ce%b1-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%ce%b1%ce%bd%ce%ae%ce%ba%ce%b5%ce%b9

«Το σώμα μου ανήκει μόνο σε εμένα»: Οι 6 κύκλοι των σχέσεων που κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει

Έχουμε πει κατά καιρούς πως δεν πρέπει να αναγκάζουμε ένα παιδί να αγκαλιάζει, να φιλά …

error: