Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Εγκυμοσύνη: Ανάπτυξη Εμβρύου 1ος-9ος μήνας. Εξετάσεις. Συμβουλές

Εγκυμοσύνη: Ανάπτυξη Εμβρύου 1ος-9ος μήνας. Εξετάσεις. Συμβουλές

40week_350x1

*Γράφει ο Δρ. Στέφανος Χανδακάς,  Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Ενδοσκοπικός Χειρουργός, MD MBA PhD

Οι γιατροί και οι μαίες μετρούν την εγκυμοσύνη από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου της γυναίκας, όχι από την ημέρα της σύλληψης. Έτσι, αυτό που ονομάζουμε «τεσσάρων εβδομάδων»έγκυος είναι συνήθως δυο εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Η εγκυμοσύνη συνήθως διαρκεί 37 – 42 εβδομάδες από την πρώτη μέρα της τελευταίας περιόδου. Ο μέσος όρος είναι 40 εβδομάδες. Εάν είστε σίγουρη για την ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου, τότε θα γίνει ένας υπέρηχος ο οποίος μπορεί να σας δώσει μια καλή ένδειξη του πότε πρόκειται να γεννηθεί το μωρό σας.

Κύηση 1ος μήνας-9ος μήνας – Ανάπτυξη του εμβρύου

1η-9η εβδομάδα (1ος-2ος μήνας)

Η πρώτη επίσκεψη στον ιατρό σας

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν την πρώτη και πιο λεπτομερή εξέταση κατά την 6η-9η εβδομάδα εγκυμοσύνης. Όσο πιο νωρίς πάτε, τόσο το καλύτερο. Θα πρέπει να έχετε χρόνο στη διάθεσή σας καθώς θα δείτε και τον γιατρό σας, κάποια μαία και ίσως κάνετε και εξέταση υπέρηχου.

Ερωτήσεις

Να περιμένετε να σας κάνουν πολλές ερωτήσεις για την υγεία σας, για τυχόν αρρώστιες και επεμβάσεις και για προηγούμενες εγκυμοσύνες ή αποβολές. Θα σας ζητηθούν πληροφορίες για την οικογένειά σας και για την οικογένεια του συντρόφου σας (παραδείγματος χάρη, εάν υπάρχουν δίδυμα στην δική σας οικογένεια ή κάποια κληρονομική αρρώστια). Θα σας ρωτήσουν επίσης για την εθνικότητά σας, γιατί υπάρχουν κάποιες κληρονομικές παθήσεις που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνες, και οι οποίες είναι πιο συνηθισμένες σε ορισμένες εθνικότητες. Μπορεί επίσης να υπάρξουν ερωτήσεις για τη δουλειά σας και τη δουλειά του συντρόφου σας, και για την κατοικία σας, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κάποιες συνθήκες που μπορεί να επηρεάσουν την εγκυμοσύνη σας. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα βοηθήσουν στο να δημιουργηθεί μια εικόνα για εσάς και την εγκυμοσύνη σας, έτσι ώστε κάποιοι συγκεκριμένοι κίνδυνοι να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν.

Ο γιατρός σας θα πρέπει να ξέρει την πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου, για να μπορέσει να υπολογίσει πότε θα γεννηθεί το μωρό σας. Πιθανότατα θα θέλετε να κάνετε και εσείς πολλές ερωτήσεις. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία, και συχνά βοηθάει εάν μπορείτε να σημειώσετε τι θέλετε να πείτε, καθώς είναι εύκολο να τα ξεχάσετε όταν θα βρίσκεστε εκεί. Είναι σημαντικό να μάθετε αυτά που θέλετε και να εκφράσετε τα συναισθήματά και τις προτιμήσεις σας.

Ανάπτυξη Εμβρύου

Κατά τις πρώτες εβδομάδες, το μωρό ονομάζεται έμβρυο. Τότε, από τις οχτώ εβδομάδες και πάνω, ονομάζεται «νεογνό».

 • 1η Εβδομάδα : Πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου
 • 2η Εβδομάδα: Έχετε συλλάβει
 • 3η Εβδομάδα (Τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη μέρα της τελευταίας σας περιόδου)

Το γονιμοποιημένο ωάριο κινείται αργά κατά μήκος των σαλπίγγων προς τη μήτρα. Το ωάριο ξεκινάει σαν ένα μοναδικό κύτταρο. Το κύτταρο διαιρείται και ξαναδιαιρείται. Μέχρι το ωάριο να φτάσει τη μήτρα, έχει δημιουργηθεί μια μάζα 100 κυττάρων και παραπάνω, που ονομάζεται έμβρυο, και μεγαλώνει ακόμα. Όταν βρίσκεται στη μήτρα, το έμβρυο μπαίνει στην επένδυση της μήτρας (ενδομήτριο) . Αυτό ονομάζεται εμφύτευση.

 • 4η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 5 χιλιοστά Το έμβρυο τώρα έχει εγκατασταθεί στο εσωτερικό της μήτρας. Τα εξωτερικά κύτταρα απλώνονται σαν ρίζες για να συνδεθούν με την παροχή αίματος της μητέρας. Τα εσωτερικά κύτταρα σχηματίζονται ανά δυο και αργότερα ανά τρία στρώματα. Κάθε ένα από αυτά τα στρώματα θα μεγαλώσουν για να γίνουν διαφορετικά μέρη του σώματος του μωρού. Το ένα στρώμα γίνεται ο εγκέφαλος και το νευρικό σύστημα, το δέρμα, τα μάτια και τα αυτιά. Το άλλο στρώμα γίνεται οι πνεύμονες, το στομάχι και τα έντερα. Το τρίτο στρώμα γίνεται η καρδιά, το αίμα, οι μύες και τα κόκαλα.

 • 5η Εβδομαδα:

Η πέμπτη εβδομάδα είναι το διάστημα της πρώτης απουσίας της περιόδου σας όταν οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να σκέφτονται ότι μπορεί να έχουν μείνει έγκυος. Παρόλα αυτά, το νευρικό σύστημα του μωρού έχει αρχίσει να αναπτύσσεται. Δημιουργείται μια εγκοπή στο πάνω στρώμα των κυττάρων. Τα κύτταρα μαζεύονται τριγύρω και φτιάχνουν έναν σωλήνα που ονομάζεται νευρικός σωλήνας. Αυτός θα γίνει ο εγκέφαλος του μωρού και ο νωτιαίος μυελός, και έτσι ο νευρικός σωλήνας έχει ένα «άκρο του κεφαλιού» και ένα «άκρο της ουράς». Τα πιθανά ελαττώματα αυτού του σωλήνα είναι η αιτία της δισχιδούς ράχης, γι’ αυτό και πρέπει να έχετε ξεκινήσει μέχρι τώρα τη λήψη συμπληρώματος φολικού οξέος. Την ίδια στιγμή, η καρδιά σχηματίζεται και το μωρό έχει ήδη κάποια δικά του αγγεία αίματος. Μια προέκταση αυτών των αγγείων συνδέουν το μωρό και τη μητέρα και θα γίνουν ο ομφάλιος λώρος.

 • 6η Εβδομάδα:

Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 8 χιλιοστά.
Τώρα υπάρχει ένα μεγάλο φούσκωμα εκεί που βρίσκεται η καρδιά και ένα «καρούμπαλο» στο μέρος του κεφαλιού, λόγω της ανάπτυξης του εγκεφάλου. Η καρδιά αρχίζει να χτυπά, και μέσω υπέρηχου μπορεί να δείτε τον χτύπο.
Τα μικρά κοιλώματα στις πλευρές του κεφαλιού θα γίνουν τα αυτιά και θα υπάρχουν εξογκώματα στο μέρος των ματιών. Στο σώμα, θα υπάρχουν μικρά καρούμπαλα, τα οποία θα αναπτυχθούν σε μυς και κόκαλα, και μικρά εξογκώματα και δείχνουν την ανάπτυξη των ποδιών και των χεριών.

 • 7η Εβδομάδα:

Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 10 χιλιοστά
Κατά την 7η εβδομάδα, το έμβρυο έχει μεγαλώσει περίπου στα 10 χιλιοστά από το κεφάλι έως τα πόδια. (μέτρηση CRL)

 • 8η – 9η Εβδομάδα:

Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 22 χιλιοστά.
Το πρόσωπο αρχίζει να σχηματίζεται. Τα μάτια είναι πιο εμφανή και έχουν κάποιο χρώμα. Υπάρχει επίσης το στόμα με τη γλώσσα. Τώρα ξεκινάει η ανάπτυξη των χεριών και των ποδιών, με προεξοχές στα σημεία που θα βρίσκονται τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών. Τα σημαντικά εσωτερικά όργανα αναπτύσσονται – η καρδιά, ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, τα νεφρά, το συκώτι και το έντερο. Στην 9η εβδομάδα, το μωρό έχει μεγαλώσει στα 22 χιλιοστά από το κεφάλι έως τα πόδια.

10week_350x.jpg

10η-14η εβδομάδα (3ος μήνας)

Συμβουλές

Πιθανότατα μέσα σε αυτό το διάστημα να έχετε κανονίσει το πρώτο σας ραντεβού για τη φροντίδα πριν τον τοκετό. Οι συναντήσεις αυτές αρχικά θα γίνονται κάθε μήνα.
Ρωτήστε για τα δικαιώματα και τα επιδόματά σας στην δουλειά.
Θα σας ζητηθεί να κάνετε τις πρώτες αιματολογικές εξετάσεις και εξετάσεις προγενετικού ελέγχου όπως αυχενική διαφάνεια και τεστ Παπ.

Ανάπτυξη Εμβρύου

Δώδεκα εβδομάδες μετά τη σύλληψη, το έμβρυο έχει διαμορφωθεί πλήρως. Έχει όλα του τα όργανα, μυς, άκρα, κόκαλα και τα σεξουαλικά του όργανα έχουν αναπτυχθεί σε καλό βαθμό. Από εδώ και πέρα πρέπει να μεγαλώσει και να ωριμάσει. Το μωρό κινείται, αλλά οι κινήσεις του δεν μπορούν ακόμα να γίνουν αισθητές.

14η εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 85 χιλιοστά.

Στις δεκατέσσερις εβδομάδες περίπου, ο χτύπος της καρδιάς είναι δυνατός και μπορεί να ακουστεί με τη βοήθεια ενός υπέρηχου ανιχνευτή. Ο χτύπος της καρδιάς είναι πολύ γρήγορος – δύο φορές πιο γρήγορος από το φυσιολογικό χτύπο ενός ενήλικα. Στις δεκατέσσερις εβδομάδες, το μωρό είναι περίπου 85 χιλιοστά από το κεφάλι έως τα πόδια. Η εγκυμοσύνη μπορεί να αρχίσει να φαίνεται αλλά αυτό εξαρτάται από γυναίκα σε γυναίκα.

15η-19η Εβδομάδα (4ος μήνας)

Συμβουλές

 • Ρωτήστε για τα μαθήματα πριν τον τοκετό.
 • Ξεκινήστε να σκέφτεστε το πώς θέλετε να ταΐσετε το μωρό σας
 • Βεβαιωθείτε ότι φοράτε σουτιέν που προσφέρει τη σωστή στήριξη.
 • Μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε έναν ακόμη υπέρηχο, καθώς και το άλφα τεστ αίματος στα πλαίσια του προγενετικού ελέγχου. Μπορεί να θέλει και ο σύντροφός σας να το δει.
 • Εάν νιώθατε ναυτία και κούραση κατά τις πρώτες εβδομάδες, τώρα θα αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα.
 • Μπορεί να σας ζητηθεί να κάνετε κάποιες εξετάσεις για τυχόν επιπλοκές του μωρού.
 • Μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε το μωρό σας να κινείται, προς το τέλος, όμως, αυτής της περιόδου.
 • Θα αρχίσει να μεγαλώνει η κοιλιά σας και για αυτό θα χρειαστείτε πιο άνετα ρούχα.
 • Αυτή την περίοδο μπορεί να νιώσετε ένα νέο ‘κύμα’ ενέργειας.
 • Προσπαθήστε να κάνετε τις ασκήσεις εγκυμοσύνης τακτικά.

Ανάπτυξη Εμβρίου

Το μωρό τώρα μεγαλώνει πολύ γρήγορα. Το σώμα μεγαλώνει έτσι ώστε να υπάρχει μια ισορροπία και να μην δείχνει τόσο ‘βαρύ’ στη μεριά του κεφαλιού. Το πρόσωπο αρχίζει να μοιάζει πολύ πιο ανθρώπινο και τα μαλλιά αρχίζουν να μεγαλώνουν μαζί με τα φρύδια και τις βλεφαρίδες. Τα βλέφαρα παραμένουν κλειστά πάνω από τα μάτια. Οι γραμμές του δέρματος στα δάχτυλα έχουν σχηματιστεί, οπότε το μωρό έχει τα δικά του δακτυλικά αποτυπώματα. Τα νύχια των χεριών και των ποδιών μεγαλώνουν και το μωρό έχει μια σταθερή λαβή.

Επισκέψεις 3ου – 4ου μήνα

Οι επισκέψεις συνήθως είναι πιο σύντομες. Θα εξεταστούν τα ούρα, το αίμα και το βάρος σας. Ο γιατρός θα εξετάσει επίσης την κοιλιά σας για τη θέση και την ανάπτυξη του μωρού, ενώ θα ακούσει και την καρδιά του μωρού σας. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις για οτιδήποτε σας ανησυχεί. Οι απορίες της μητέρας είναι σημαντικό μέρος της φροντίδας πριν τη γέννα, όσο και οι διάφορες εξετάσεις και τεστ. Από εδώ και πέρα, οι εξετάσεις θα γίνονται κάθε 4 εβδομάδες μέχρι τις 28 εβδομάδες, κάθε 2 εβδομάδες μέχρι τις 36 εβδομάδες και μετά κάθε εβδομάδα μέχρι να γεννηθεί το μωρό σας. Εάν η εγκυμοσύνη σας δεν έχει επιπλοκές, μπορεί να κάνετε λιγότερες επισκέψεις. Εάν δεν μπορείτε να πάτε σε κάποια συνάντηση, ενημερώστε τον γιατρό σας ή την κλινική για να κανονίσετε άλλο ραντεβού.

Υπέρηχος και εξαιτάσεις αίματος( PAPP-A, A TEST, ETC), προγεννετικός έλεγχος

Αυτό το τεστ χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να φτιάξει μια εικόνα του μωρού μέσα στην μήτρα. Τα περισσότερα νοσοκομεία κάνουν τουλάχιστον ένα τεστ υπέρηχου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ένα τεστ υπέρηχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για:

 • Να ελέγξει τις διαστάσεις του μωρού – αυτό μας δίνει μια καλύτερη ιδέα της ηλικίας του μωρού και της ημερομηνίας γέννησης – αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εάν δεν θυμάστε την ημερομηνία της τελευταίας σας περιόδου ή εάν ο κύκλος είναι μακρύς, σύντομος ή ακανόνιστος, η ημερομηνία γέννησης μπορεί να διευθετηθεί ανάλογα με τις μετρήσεις του υπέρηχου.
 • Να εξεταστεί εάν κυοφορείτε ένα μωρό μόνο
 • Να εντοπιστούν τυχόν ανωμαλίες, ειδικά στο κεφάλι ή στη σπονδυλική στήλη του μωρού
 • Να φανεί η θέση του μωρού και του πλακούντα – σε κάποιες περιπτώσεις για παράδειγμα όπου ο πλακούντας είναι χαμηλά στους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης, μπορεί να χρειαστεί είτε ειδική μεταχείριση κατά τη γέννα είτε καισαρική τομή
 • Να εξεταστεί η σωστή ανάπτυξη του μωρού (αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν κυοφορείτε δίδυμα ή τρίδυμα)

Ο υπέρηχος είναι τελείως ανώδυνος, χωρίς να έχει κάποιες σοβαρές παρενέργειες στη μητέρα ή στο μωρό (παρόλο που συνεχίζεται η έρευνα) και μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης.Πιθανόν να σας ζητηθεί να πιείτε πολλά υγρά πριν κάνετε τον υπέρηχο. Μια γεμάτη κύστη σπρώχνει τη μήτρα προς τα πάνω και έτσι έχουμε καλύτερη εικόνα. Τότε ξαπλώνετε ανάσκελα και σας τοποθετούν ένα ειδικό ζελέ πάνω στην κοιλιά σας. Ένα όργανο περνάει πάνω από το δέρμα σας, με το οποίο περνάνε υψηλής συχνότητας ήχοι μέσω της κοιλιάς στη μήτρα. Ο ήχος επιστρέφει πίσω και έτσι σχηματίζεται μια εικόνα που θα δείτε στην οθόνη. Είναι συναρπαστικό να δείτε την εικόνα του αγέννητου μωρού σας να κουνιέται. Ζητήστε να σας εξηγήσουν την εικόνα εάν δεν μπορεί να την διακρίνετε καλά. Μπορεί να έρθει και ο σύντροφός σας μαζί για να δει τον υπέρηχο. Πολλά ζευγάρια νιώθουν ότι ο υπέρηχος τους βοηθάει να συνειδητοποιήσουν την ύπαρξη του μωρού. Ρωτήστε εάν μπορείτε να έχετε ένα αντίγραφο της εικόνας σε εκτύπωση ή σε DVD.

Εξετάσεις για να εντοπιστούν τυχόν ανωμαλίες στο μωρό

Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβετε ότι κανένα τεστ δεν εγγυάται 100% ότι το μωρό σας δεν θα γεννηθεί με κάποια ανωμαλία. Κανένα τεστ δεν είναι 100% ακριβές και ορισμένες ανωμαλίες μπορεί να μην εντοπιστούν. Τα παραπάνω τεστ είναι σχεδιασμένα για να εντοπίσουν ανατομικές ανωμαλίες όπως η δισχιδής ράχη ή γενετικές δυσλειτουργίες όπως το σύνδρομο Ντάουν. Το σύνδρομο Ντάουν προκαλείται από έναν ανώμαλο αριθμό χρωμοσωμάτων. Τα χρωμοσώματα είναι οι οργανισμοί μέσα σε κάθε κύτταρο του ανθρώπινου σώματος, οι οποίοι κουβαλάνε τον γενετικό κώδικα ή τη συνταγή που δημιουργεί το άτομο. Παθήσεις όπως π.χ. η ινοκυστική νόσος, προκαλούνται από ανωμαλίες μέσα στα χρωμοσώματα και χρειάζονται ειδικές γενετικές εξετάσεις. Συζητήστε με τον γιατρό σας για τα παρακάτω τεστ καθώς δεν είναι διαθέσιμα σε όλα τα νοσοκομεία. Όταν θα αποφασίσετε για το αν θα κάνετε τα τεστ, σκεφτείτε το τι θα κάνετε εάν κάποιο αποτέλεσμα δείξει ότι το μωρό σας εμφανίζει κάποια ανωμαλία. Εάν κατά τον υπέρηχο φανεί κάποιο μεγάλο ρίσκο ανωμαλίας, θα σας συστηθεί να κάνετε αμνιοκέντηση ή να δώσετε δείγμα χοριακών λάχνων για ακριβή διάγνωση (CVS) . Καθώς αυτά τα τεστ συνιστούν κίνδυνο αποβολής, μπορεί να αποφασίσετε να μην τα κάνετε, εάν αποφασίσετε να συνεχίσετε με την εγκυμοσύνη. Κάνοντας, βέβαια τα τεστ, μπορεί να ηρεμήσετε ότι το μωρό σας πιθανότατα θα γεννηθεί υγιές, και έτσι σας δίνετε η δυνατότητα να αποφασίσετε τι θα κάνετε εάν το μωρό έχει κάποια ανωμαλία ή να προετοιμαστείτε περιμένοντας να γεννήσετε ένα μωρό με ειδικές ανάγκες. Τα τεστ επίσης σας παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τη φροντίδα που θα πρέπει να έχετε κατά την εγκυμοσύνη. Συζητήστε αυτά τα θέματα με τον σύντροφο, τον γιατρό και τους φίλους σας.

Υπέρηχος – Αυχενική διαφάνεια και PAPP-A εξέταση αίματος

Αφού ο υπέρηχος σας δίνει μια εικόνα του μωρού στην μήτρα, εντοπίζει τις ανατομικές ανωμαλίες, ειδικότερα στο κεφάλι και στην σπονδυλική στήλη. Παρόλα αυτά, πρόσφατα, ανακαλύφθηκε ότι ο υπέρηχος είναι χρήσιμος και στην πρόγνωση του συνδρόμου Ντάουν και κάποιων άλλων ανωμαλιών που σχετίζονται με τον αριθμό των χρωμοσωμάτων. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι το πάχος της αυχενικής διαφάνειας στο πίσω μέρος του λαιμού του μωρού σχετίζεται με το ρίσκο του συνδρόμου Ντάουν. Ένας υπέρηχος στις 11-14 εβδομάδες επιτρέπει τη μέτρηση. Τότε η μέτρηση βοηθάει στον υπολογισμό του κινδύνου. Η συγκεκριμένη εξέταση, σε συνδυασμό με τις εξετάσεις αίματος που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα, εάν το επιθυμείτε, και λέγονται PAPP-A, μας εξασφαλίζουν ένα αποτέλεσμα που είναι αρκετά κοντά στην τρέχουσα σημασία των στατιστικών.

Τέστ Α-Εμβρυϊκής Πρωτεϊνης και Triple Test

Αυτό το τεστ γίνεται στις 15-18 εβδομάδες της εγκυμοσύνης για να μετρηθούν τα επίπεδα της α-εμβρυϊκής πρωτεΐνης στο αίμα σας. Αυτή η πρωτεΐνη δημιουργείται από το μωρό σας και περνάει στο σώμα σας κατά την εγκυμοσύνη. Τα υψηλά επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης σχετίζονται με τη δισχιδή ράχη, και έτσι θα σας συστηθεί να κάνετε έναν υπέρηχο. Τα χαμηλά επίπεδα α-εμβρυϊκής πρωτεΐνης σχετίζονται με τον σύνδρομο Ντάουν. Τότε θα σας συστηθεί να κάνετε υπέρηχο και αμνιοκέντηση για να γίνει η διάγνωση.

Το triple test είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για μια εξέταση αίματος που γίνεται στη μητέρα για να εντοπιστεί το σύνδρομο Ντάουν. Συνδυάζει το αποτέλεσμα της α-εμβρυϊκής πρωτεΐνης (και έτσι δίνει πληροφορίες για τον κίνδυνο της δισχιδούς ράχης) με τη μέτρηση άλλων χημικών του αίματος, για να δοθεί ο σχετικός κίνδυνος για τη γέννηση ενός μωρού με σύνδρομο Ντάουν. Το triple test δεν βοηθάει στην περίπτωση δίδυμων και άλλων πολλαπλών εγκυμοσύνων. Ορισμένες κλινικές μητρότητας δίνουν τα αποτελέσματα «χαμηλό ρίσκο/ screen αρνητικό» ή «υψηλό ρίσκο/ screen θετικό». Ένα αρνητικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι ο κίνδυνος να γεννήσετε ένα μωρό με σύνδρομο Ντάουν είναι χαμηλό. Ένα θετικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι διατρέχετε υψηλό κίνδυνο να γεννήσετε ένα μωρό με σύνδρομο Ντάουν. Για παράδειγμα, οποιοδήποτε επίπεδο πάνω από 1:250 θεωρείται υψηλό ρίσκο. Αυτό είναι συνήθως το έσχατο στάδιο. Παρόλα αυτά, το ρίσκο 1:100 αποτελεί 1% πιθανότητα το μωρό να γεννηθεί με σύνδρομο Ντάουν, και 99% να γεννηθεί φυσιολογικό. Θα σας συσταθεί να κάνετε αμνιοκέντηση ή CVS για να έχετε μια πλήρη διάγνωση. Μπορείτε να συγκρίνετε αυτό το ρίσκο με αυτό της ηλικίας σας (περίπου 1:900 στα 30) ή το ρίσκο της αποβολής με αμνιοκέντηση (περίπου 1:100). Ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τη σημασία του αποτελέσματος.

Δείγμα Χοριονικής Λάχνης-CVS

Αυτή η εξέταση είναι διαθέσιμη μόνο στα μεγάλα νοσοκομεία, αλλά μπορεί να την βρείτε και σε μικρότερες κλινικές. Και εδώ εξετάζονται τα χρωμοσώματα για τυχόν δυσλειτουργίες. Δεν δίνονται πληροφορίες για την περίπτωση της δισχιδούς ράχης.

Το δείγμα χοριονικής λάχνης μπορεί να γίνει πριν την αμνιοκέντηση, στις 12 εβδομάδες περίπου, αλλά μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερο ρίσκο αποβολής, στο 1%. Το δείγμα χοριονικής λάχνης πριν τις 10 εβδομάδες έχει συσχετιστεί με την αύξηση του ρίσκου παραμόρφωσης των άκρων. Οι γυναίκες με ρίσκο να γεννήσουν μωρό με κάποια κληρονομική δυσλειτουργία όπως η ινοκυστική νόσος ή η μυϊκή δυστροφία, μπορεί να δεχτούν να πάρουν το ρίσκο αποβολής για να έχουν μια έγκαιρη διάγνωση. Η εξέταση παίρνει 10-20 λεπτά και μπορεί να είναι λίγο ενοχλητική. Χρησιμοποιώντας τον υπέρηχο σαν οδηγό, εισάγεται μια λεπτή βελόνα στην κοιλιά της γυναίκας ή ένας λεπτός σωλήνας μέσω του κόλπου και του τραχήλου, στη μήτρα. Ένα μικρό κομμάτι του αναπτυσσόμενου πλακούντα, γνωστός και ως χοριονικός ιστός, αφαιρείται. Πάλι εξετάζονται τα χρωμοσώματα των κυττάρων του ιστού. Τα αποτελέσματα βγαίνουν μετά από 2 εβδομάδες. Παρόλα αυτά, ορισμένα αποτελέσματα του δείγματος της χοριονικής λάχνης και της αμνιοκέντησης μπορεί να είναι έτοιμα και σε 48 ώρες. Εάν θεωρείτε ότι αυτή η εξέταση θα σας ήταν χρήσιμη, συζητήστε το με τον γιατρό σας τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης ή πριν τη σύλληψη, καθώς και με τον σύντροφό σας ή κάποιον κοντινό σας φίλο.

Αμνιοκέντηση

Αυτό το τεστ μπορεί να γίνει από την 16η εβδομάδα εγκυμοσύνης:

 • Στις γυναίκες που έχουν αποτελέσματα Α-εμβρυικής πρωτεΐνης, triple test ή αυχενικής διαφάνειας, τα οποία δείχνουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Ντάουν ή δισχιδούς ράχης
 • Όταν ένας υπέρηχος εντοπίζει κάποια ανωμαλία, η οποία σχετίζεται με κάποια γενετική δυσλειτουργία
 • Όταν το ιστορικό της γυναίκας ή της οικογένειας δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχει ρίσκο για το μωρό να εμφανίσει κάποια γενετική ή χρωμοσωματική δυσλειτουργία, όπως το σύνδρομο Ντάουν.

Η αμνιοκέντηση θα πρέπει πάντα να γίνεται με τη βοήθεια υπέρηχου, για να ελέγχεται η θέση του μωρού και του πλακούντα. Καθώς γίνεται η εξέταση του υπέρηχου, μια λεπτή βελόνα θα περάσει μέσα από την κοιλιά στο αμνιακό υγρό, το οποίο περιβάλλει το μωρό. Θα συλλεχθεί ένα μικρό δείγμα του υγρού, το οποίο θα σταλεί στο εργαστήριο για εξέταση. Οι περισσότερες γυναίκες νιώθουν κάποια ελαφριά ενόχληση. Μέσα στο αμνιακό υγρό βρίσκονται κύτταρα που περιέχουν τα ίδια χρωμοσώματα με αυτά του μωρού. Η εξέταση αυτών των χρωμοσωμάτων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, και για αυτό τα αποτελέσματα κάνουν 3 εβδομάδες για να βγουν. Αυτή η εξέταση θα σας πει επίσης το φύλο του μωρού. Πείτε στον γιατρό σας εάν θέλετε να το μάθετε ή όχι. Ορισμένες δυσλειτουργίες όπως η αιμοφιλία και η μυϊκή δυστροφία εμφανίζεται μόνο στα αγόρια (παρόλο που και τα κορίτσια μπορεί να έχουν αυτές τις δυσλειτουργίες στα χρωμοσώματά τους και να τις περάσουν στους γιους τους). Ενημερώστε τον γιατρό σας εάν αυτές ή άλλες δυσλειτουργίες υπάρχουν στην οικογένειά σας, καθώς τότε θα είναι σημαντικό να μάθετε το φύλο του μωρού.

Η αμνιοκέντηση σχετίζεται με 0,5-1% ρίσκο αποβολής. Ως επί το πλείστον, ένα τεστ σε 100 εγκυμοσύνες θα καταλήξει σε αποβολή. Όταν θα αποφασίζετε εάν θα κάνετε το τεστ ή όχι, προσπαθήστε να ισορροπήσετε το ρίσκο αποβολής έναντι της σημασίας που έχει το αποτέλεσμα της εξέτασης για σας. Να θυμάστε ότι ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα σας καθησυχάζει μόνο για έναν αριθμό χρωμοσωμάτων εκτός εάν έχουν γίνει συγκεκριμένα τεστ για δυσλειτουργίες όπως η ινοκυστική νόσος. Συνήθως ο γιατρός σας θα σας δώσει μια αντιβίωση και μυοχαλαρωτικά φάρμακα λίγο πριν και μετά τη διαδικασία της αμνιοκέντησης.

20week_350x.jpg

20η-24η εβδομάδα (5ος μήνας)

Συμβουλές

 • Η μήτρα σας θα αρχίσει να μεγαλώνει γρήγορα και θα αρχίσετε να φαίνεστε έγκυος.
 • Μπορεί να νιώθετε ότι πεινάτε περισσότερο απ’ ότι πριν. Ακολουθήστε μια φυσιολογική διατροφή.
 • Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα πριν την γέννα, βεβαιωθείτε ότι έχετε γραφτεί.

Μαθήματα ανώδυνου τοκετού

Τα μαθήματα πριν την γέννα μπορούν να σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για την γέννα του μωρού σας, την φροντίδα και το τάισμα του μωρού σας. Θα σας βοηθήσουν να κρατηθείτε σε φόρμα και να νιώθετε καλά. Μπορείτε επίσης να κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης και αναπνοής καθώς και ασκήσεις για πριν την γέννα. Τα μαθήματα αυτά είναι μια καλή ευκαιρία να γνωρίσετε άλλους γονείς, να συζητήσετε για πράγματα που σας απασχολούν και να κάνετε ερωτήσεις – και να κάνετε καινούργιους φίλους.Το κλίμα που κυριαρχεί συνήθως είναι πολύ ευχάριστο. Μπορεί να έχετε την ευκαιρία να πάτε σε κάποια εισαγωγικά μαθήματα για την φροντίδα του μωρού, κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αλλιώς, τα μαθήματα συνήθως ξεκινάνε οκτώ με δέκα εβδομάδες πριν την γέννα. Τα μαθήματα γίνονται συνήθως μια φορά την εβδομάδα, το πρωί ή το απόγευμα και διαρκούν μια με δυο ώρες. Ορισμένα μαθήματα είναι μόνο για τις γυναίκες που γεννάνε σύντομα. Άλλα μαθήματα δέχονται και τους συντρόφους, είτε σε όλες τις συναντήσεις είτε σε ορισμένες, ή μπορείτε να πάτε μόνη σας ή με κάποια φίλη σας.

Τα θέματα που περιλαμβάνονται στα μαθήματα συνήθως είναι:

 • Υγεία κατά την εγκυμοσύνη
 • Το τι συμβαίνει κατά τον τοκετό και την γέννα
 • Το πώς να ανταπεξέλθετε στον τοκετό και πληροφορίες για την ανακούφιση του πόνου
 • Ασκήσεις για να μείνετε σε φόρμα κατά την εγκυμοσύνη και για να σας βοηθήσουν κατά την διάρκεια της γέννας
 • Χαλάρωση
 • Φροντίδα και τάϊσμα του μωρού
 • Η προσωπική σας υγεία μετά την γέννα
 • Μαθήματα υπενθύμισης για αυτούς που έχουν και άλλα παιδιά
 • Τα συναισθήματα σας κατά την εγκυμοσύνη, την γέννα και την μετέπειτα περίοδο.

Ανάπτυξη Εμβρύου

Το μέγεθος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια είναι περίπου 27 εκατοστά.

Στις 22 εβδομάδες περίπου, το μωρό καλύπτεται με μια απαλή τριχοφυΐα που ονομάζεται χνούδι. Ο σκοπός αυτού του χνουδιού δεν είναι γνωστός αλλά θεωρούμε ότι κρατάει το μωρό στη σωστή θερμοκρασία. Το χνούδι εξαφανίζεται πριν τη γέννα, παρόλο που ορισμένες φορές μένει και μετά και εξαφανίζεται αργότερα. Στις 18-22 εβδομάδες, θα νιώσετε το μωρό σας για πρώτη φορά να κουνιέται. Εάν αυτό είναι το δεύτερο μωρό σας, μπορεί να το νιώσετε λίγο νωρίτερα – περίπου στις 16-18 εβδομάδες μετά τη σύλληψη. Στην αρχή, θα νιώσετε ένα πετάρισμα ή σαν μια φυσαλίδα ή μια πολύ ελαφριά μετακίνηση, ίσως λίγο σαν τη δυσπεψία. Αργότερα, δεν θα μπερδεύετε τις κινήσεις και μπορείτε να αισθάνεστε το μωρό να κλωτσάει. Συχνά θα μπορείτε να καταλάβετε ποιο χτύπημα είναι κλωτσιά και ποιο είναι μπουνιά.

24week_350x.jpg

24η-28η εβδομάδα (6ος μήνας)

Το μωρό τώρα κινείται ζωηρά και ανταποκρίνεται στον ήχο και στο άγγιγμα. Ένας κοντινός δυνατός ήχος μπορεί να το κάνει να πηδήξει και να κλωτσήσει.Επίσης, καταπίνει μικρές ποσότητες αμνιακού υγρού μέσα στο οποίο πλέει και περνάει μικρές ποσότητες ούρων πάλι πίσω στο αμνιακό υγρό. Καμιά φορά το μωρό μπορεί να έχει λόξυγκα, και θα νιώθετε το τίναγμα του κάθε λόξυγκα. Το μωρό μπορεί να αρχίσει να ακολουθεί ένα πρόγραμμα για το πότε θα κοιμάται και το πότε θα ξυπνάει. Πολύ συχνά αυτό είναι ένα πρόγραμμα διαφορετικό από το δικό σας, και έτσι όταν πάτε εσείς για ύπνο το βράδυ, αυτό ξυπνάει και αρχίζει να κλωτσάει. Ο χτύπος της καρδιάς του μωρού μπορεί τώρα να ακουστεί με στηθοσκόπιο. Ο σύντροφός σας μπορεί να το ακούσει βάζοντας το αυτί του στην κοιλιά σας, παρόλο που μπορεί να δυσκολευτεί να βρει το σωστό σημείο. Το μωρό είναι τώρα καλυμμένο, σε μια άσπρη ουσία. Αυτή η ουσία, πιστεύουμε, ότι προστατεύει το δέρμα του μωρού καθώς πλέει στο αμνιακό υγρό. Εξαφανίζεται πριν την γέννα.

Στην 24η εβδομάδα, το μωρό ονομάζεται «βιώσιμο». Αυτό σημαίνει ότι το μωρό έχει πιθανότητες επιβίωσης εάν γεννηθεί τώρα. Τα περισσότερα μωρά που γεννιούνται πριν την 24η εβδομάδα δεν μπορούν να επιζήσουν γιατί οι πνεύμονές τους και τα άλλα ζωτικά τους όργανα δεν έχουν αναπτυχθεί αρκετά. Η φροντίδα που προσφέρεται στα νοσοκομεία σημαίνει ότι όλο και περισσότερα μωρά που γεννιούνται πρόωρα, επιβιώνουν.

28week_350x.jpg

28-32 εβδομάδες (7ος μήνας)

Συμβουλές:

 • Εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, σκεφτείτε τι χρειάζεστε για το μωρό
 • Εάν έχετε μικρά παιδιά, αφιερώστε χρόνο για να τους κάνετε να συνηθίσουν την ιδέα του καινούργιου μωρού.
 • Βεβαιωθείτε ότι τα παπούτσια σας είναι άνετα. Εάν αισθανθείτε κούραση, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε τοποθετώντας τα πόδια σας ψηλά, πάνω από το ύψος της καρδιάς.
 • Αυτό το διάστημα, θα χρειαστεί να παρακολουθείτε τα μαθήματα πριν την γέννα, κάθε 15 μέρες.

Ανάπτυξη εμβρύου

Κατά την 28η εβδομάδα, τα βλέφαρα του μωρού ανοίγουν για πρώτη φορά. Το χρώμα των ματιών είναι μπλε ή σκούρο μπλε. Κάποιες εβδομάδες μετά τη γέννα, τα μάτια παίρνουν το κανονικό τους χρώμα, παρόλο που ορισμένα μωρά έχουν καστανά μάτια στη γέννα. Το μήκος του μωρού από το κεφάλι έως τα πόδια στις 30 εβδομάδες είναι 33 εκατοστά.

32week_350x.jpg

32-36 εβδομάδες (8ος μήνας)

Συμβουλές:

 • Κανονίστε που θα γίνει η γέννα, στο νοσοκομείο ή στο σπίτι. Εάν έχετε κι άλλα παιδιά, κανονίστε ποιος θα τα προσέχει.
 • Ετοιμάστε την τσάντα σας για το νοσοκομείο.
 • Αυτό το διάστημα θα πρέπει να παρακολουθείτε τα μαθήματα πριν τη γέννα
 • Θα νιώθετε τη μήτρα σας να τεντώνει κατά καιρούς. Θα νιώθετε επίσης ελαφριές συσπάσεις.
 • Μπορεί να νιώθετε κούραση. Σιγουρευτείτε ότι ξεκουράζεστε αρκετά.

Ανάπτυξη εμβρύου

Το μωρό γίνεται όλο και πιο παχουλό, και το δέρμα που ήταν αρκετά ρυτιδιασμένο, είναι τώρα πιο λείο.

Στις 32 περίπου εβδομάδες, το μωρό είναι ξαπλωμένο ανάποδα, το κεφάλι μπορεί να έχει μπει μέσα στη λεκάνη και λέγεται ότι μπορεί να έχει «εμπεδωθεί», αλλά υπάρχουν φορές που το κεφάλι του μωρού δεν «εμπεδώνεται» μέχρι να ξεκινήσει η γέννα.

40week_350x.jpg

37η-40η εβδομάδα (9ος μήνας)

Δείτε το βίντεο με τις τελευταίες εβδομάδες ανάπτυξης του μωρού μέχρι τη γέννησή του

Εγκυμοσύνη: Ενοχλήσεις και Προβλήματα στον 9ο ΜΗΝΑ

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: