Αρχική / Παιδί / Υγεία-Ψυχολογία / Αφαλός του μωρού: Πότε «πέφτει» και πώς να τον περιποιηθώ;

Αφαλός του μωρού: Πότε «πέφτει» και πώς να τον περιποιηθώ;

a377f4ef5a4c317d38efad42c1328a58_XL

Ο ομφάλιος λώρος είναι ένας σωλήνας 60 περίπου εκατοστών, που συνδέει το έμβρυο με τον πλακούντα, όσο αυτό βρίσκεται στην κοιλιά της μητέρας του. Οι ανταλλαγές ουσιών μεταξύ μητέρας-εμβρύου κατά τη διάρκεια της κύησης γίνονται διαμέσου του πλακούντα και του ομφάλιου λώρου.

Η αποστολή του ομφάλιου λώρου τελειώνει με τον τοκετό όταν ο γιατρός κόβει τον σωλήνα αυτό και στο σημείο εκείνο τοποθετεί ένα κλιπ. Στην αρχή το μέρος που απομένει είναι ελαστικό και ημιδιαφανές, με την πάροδο των ημερών όμως αρχίζει να αποξηραίνεται και να συρρικνώνεται και αποχωρίζεται οριστικά σε 2 με 3 εβδομάδες. Αυτό που μένει αποτελεί τον αφαλό του βρέφους.

Μέχρι να πέσει ο ομφάλιος λώρος πρέπει να διατηρείται καθαρή και στεγνή την περιοχή. Πριν την περιποίηση του αφαλού και του ομφάλιου λώρου να πλένετε πάντα καλά τα χέρια σας. Να τον καθαρίζετε 2 με 3 φορές την ημέρα, χρησιμοποιώντας ένα καθαρό κομμάτι βαμβάκι ή μια αποστειρωμένη γάζα εμποτισμένα με οινόπνευμα ή αντισηπτικό (μη χρησιμοποιείται και τα 2 ταυτόχρονα). Ανασηκώστε ελαφρά τον αφαλό και καθαρίστε τη βάση του. Μη φοβάστε, το μωρό σας δεν πονά αφού ο ιστός στο συγκεκριμένο σημείο είναι νεκρός.

Σ’ αυτό το διάστημα αποφύγετε τα στενά ρούχα, τους επιδέσμους, το φάσκιωμα, την επαφή με τα ούρα του μωρού και φροντίστε διπλώνοντας την πάνα προς τα έξω ν’ αφήνει ακάλυπτο τον αφαλό ώστε να αερίζεται το συγκεκριμένο σημείο. Επίσης μην κάνετε μπάνιο το μωρό σε μπανάκι αλλά προσεχτικά κάτω από τη βρύση, φροντίζοντας να διατηρείτε το σημείο του αφαλού στεγνό.

Αφήστε το να αποχωριστεί μόνο του, χωρίς βία. Όταν ο ομφάλιος λώρος αποξηρανθεί και πέσει, ενδέχεται να παρατηρήσετε μερικές σταγόνες αίμα πάνω στη πάνα, μην ανησυχήσετε, είναι φυσιολογικό. Συνεχίστε την περιποίηση της περιοχής μέχρι που αυτή να παραμείνει τελείως στεγνή και καθαρή.

Κοκκίωμα ομφαλού.

Σε κάποιες περιπτώσεις, στη βάση του ομφαλού του νεογέννητου μωρού, αρκετές μέρες μετά την αποκόλληση του ομφάλιου λώρου, παραμένει ιστός,  ο οποίος έχει χρώμα ερυθρό, είναι μαλακός και υγρός,  πιθανόν με κίτρινο έκκριμα ή σταγόνες αίμα. Αυτό σημαίνει ότι το μωρό σας μπορεί να έχει κοκκίωμα ομφάλιου λώρου και να χρειάζεται καυτηρίαση από τον παιδίατρο.
Θα πρέπει λοιπόν να επισκεφθείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα καυτηριάσει την περιοχή με νιτρικό άργυρο. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται ανά διάστημα κάποιων ημερών. Αν αυτό δεν είναι αποτελεσματικό, τότε πιθανότατα να σας παραπέμψει σε παιδοχειρουργό.

Ομφαλίτιδα

Αν κατά την περιποίηση του ομφαλού και του ομφάλιου λώρου, πριν αυτός πέσει, παρατηρήσετε ερυθρότητα και ευαισθησία περιομφαλικά, δυσοσμία ή πύον, ή αν το μωρό σας παρουσιάσει πυρετό, ανορεξία και υπνηλία ή και έντονο κλάμα όταν αγγίζεται τον αφαλό του, επισκεφθείτε αμέσως τον παιδίατρό σας. Αυτά είναι σημεία αρχόμενης φλεγμονής, που ονομάζεται ομφαλίτιδα και η οποία μπορεί να εξελιχτεί σύντομα σε πολύ σοβαρή και να χρειαστεί εισαγωγή στο Νοσοκομείο.

Ομφαλοκήλη

Μερικοί γονείς, αρκετό καιρό, μετά την πτώση του ομφάλιου λώρου, παρατηρούν μια  μαλακή στρογγυλή διόγκωση στην περιοχή του ομφαλού. Αυτό το εξόγκωμα που συνήθως είναι πιο εμφανές όταν το μωρό κλαίει ή σφίγγεται, είναι η ομφαλοκήλη και είναι συνηθέστερη στα κορίτσια και στα πρόωρα βρέφη. Η ομφαλοκήλη οφείλεται στην ύπαρξη ανοίγματος ή αδύνατου σημείου του μυϊκού τοιχώματος, από όπου προβάλλει ένα όργανο π.χ έντερο στην περιοχή κάτω από τον αφαλό. Η ομφαλοκήλη δεν πονά και υποχωρεί σταδιακά από μόνη της καθώς το παιδί μεγαλώνει και η οπή κλείνει κατά το 4ο με 5ο έτος. Σε γενικές γραμμές δεν γεννά ανησυχία και δεν απαιτεί χειρουργική επέμβαση εκτός από τις περιπτώσεις που: δε θα υποχωρήσει μέχρι το 4ο-5ο έτος ή είναι πολύ μεγάλη/μεγαλώνει γρήγορα μέχρι το 1ο έτος ή έχει περίσφιξη.

Με τη συνεργασία της επιστημονικής ομάδας του mommyandthecity.gr

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Γράμμα στη μαία: Σας παρακαλώ μη με πάρετε μακριά από τη μαμά μου μόλις γεννηθώ

Δείτε Επίσης

Mother cradling newborn infant

Η Εγγύτητα μητέρας και βρέφους ως βάση του Attachment Parenting

«Η μητέρα είναι η Μήτρα, το Λίκνο της ζωής, η Δημιουργία, η Γέννηση, το Ένστικτο, …

error: