Αρχική / Παιδί / Συμβουλές / Τα πρώτα δόντια του παιδιού! Σειρά εμφάνισης. Φροντίδα.

Τα πρώτα δόντια του παιδιού! Σειρά εμφάνισης. Φροντίδα.

πρώτα-δόντια1

Πότε εμφανίζονται τα πρώτα δόντια στο παιδί;

Το πρώτο παιδικό δόντι εμφανίζεται γύρω στους πρώτους 6 μήνες της ζωής του παιδιού. Η νεογιλή οδοντοφυΐα ολοκληρώνεται περίπου στην ηλικία των 3 ετών. Παρ’ όλα αυτά ο ρυθμός ανάπτυξης του κάθε παιδιού είναι διαφορετικός, κατά συνέπεια και των δοντιών του. Υπάρχουν παιδιά που μέχρι και το πρώτο έτος δεν έχουν ούτε ένα δόντι, ενώ άλλα μπορεί να αποκτήσουν το πρώτο τους δόντι ενωρίτερα από την ηλικία των 4 μηνών ή και να γεννηθούν ακόμα με ένα δόντι.

Η φροντίδα των δοντιών του μωρού αποτελεί το υπόβαθρο για την ανάπτυξη και ανώδυνη έξοδο των μόνιμων δοντιών. Το βούρτσισμα πρέπει να ξεκινάει από τότε που τα πρώτα δόντια εμφανίζονται στο στόμα!

ta_prwta_dontia_tou_paidiou_kai_i_antimetwpisi_tous

Ποια είναι τα πρώτα δόντια;

Τα πρώτα δόντια ονομάζονται νεογιλά  γνωστά και ως παιδικά δόντια. Τα νεογιλά είναι τα δόντια που ανήκουν στην πρώτη σειρά οδοντοφυΐας του παιδιού και είναι 20 σε αριθμό. Από την ηλικία των 6 ετών τα ‘μπροστινά’ νεογιλά δόντια αντικαθίστανται σταδιακά από τα μόνιμα. Τα παιδιά όμως θα διατηρήσουν τα ‘πίσω’  νεογιλά τους δόντια τα οποία θα αλλάξουν σε ηλικία 12 ετών. Τα παιδικά δόντια είναι εξ ίσου σημαντικά με τα μόνιμα και η παραμέλησή τους με το πρόσχημα της αλλαγής τους είναι λάθος.

Γιατί είναι σημαντικά τα πρώτα δόντια;

Τα νεογιλά δόντια αποτελούν το βασικό όργανο μάσησης και ομιλίας καθώς επίσης αποτελούν το περιβάλλον που θα δεχθεί τα μόνιμα δόντια. Τα υγιή νεογιλά δόντια συμβάλουν στην σωστή ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου.

Κάθε παιδικό δόντι διατηρεί ένα χώρο για το μόνιμο δόντι που θα το διαδεχθεί. Εάν αυτό χαθεί νωρίτερα μπορεί να χαθεί ο χώρος για την ανατολή του αντίστοιχου μονίμου και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στις γνάθους.

Τα χαλασμένα παιδικά δόντια δημιουργούν ένα μολυσμένο περιβάλλον στο στόμα και όταν ανατείλουν τα μόνιμα δόντια, επηρεάζονται άμεσα. Τα χαλασμένα παιδικά δόντια μπορεί να επηρεάσουν τη γενική υγεία του παιδιού, προκαλώντας πόνο και μερικές φορές πυρετό.

Τα παιδιά έχουν δικαίωμα σε ένα όμορφο χαμόγελο το οποίο τα βοηθά να έχουν μια καλύτερη εικόνα για τον εαυτό τους! Ένα υγιές παιδικό στόμα αποτελεί τη βάση για το υγιές στόμα ενός ενήλικα.

Babys-First-Teeth

Σειρά εμφάνισης δοντιών:

Τα δόντια που θα εμφανιστούν πρώτα είναι οι δυο κάτω μέσοι τομείς (δυο δόντια στην μέση ακριβώς της κάτω σιαγόνας). . Ένα με δυο μήνες από την εμφάνιση των πρώτων κάτω δοντιών θα εμφανιστούν τα τέσσερα πάνω μπροστινά δόντια (τομείς). Ένα μήνα αργότερα θα εμφανιστούν οι κάτω πλάγιοι τομείς και στη συνέχεια θα κάνουν την εμφάνιση τους οι γομφίοι, τα δόντια που αλέθουν την τροφή. Οι κυνόδοντες (τα μυτερά δόντια) της κάτω σιαγόνας, εμφανίζονται στην ηλικία περίπου των 16 μηνών, ενώ λίγο αργότερα εμφανίζονται οι κυνόδοντες της πάνω σιαγόνας. Στην ηλικία των 2.5-3 χρονών το παιδί σας θα έχει αποκτήσει όλα τα νεογιλά του δόντια, αυτά που εσείς ονομάζετε τα πρώτα του δόντια. Αυτά είναι συνολικά 20 δόντια, δέκα για κάθε σιαγόνα. Κάθε σιαγόνα έχει 4 τομείς, 2 κυνόδοντες και 4 γομφίους. Αν το παιδί σας αργοπορεί σημαντικά στην εμφάνιση των δοντιών του τότε πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.πρώτα-δόντια

Τα συνήθη συμπτώματα όταν εμφανίζονται τα πρώτα δόντια είναι:

 • κόκκινα και πρησμένα ούλα
 • μεγάλη ποσότητα σάλιου
 • δυσφορία, γκρίνια
 • αλλαγή στις συνήθειες διατροφής
 • ανορεξία
 • ανησυχία στον ύπνο
 • πυρετός

Πως θα αντιμετωπίσω την ανησυχία των δοντιών;

 

Όταν το παιδί σας θα αρχίσει να βγάζει δόντια τότε πολύ πιθανό να είναι ανήσυχο, να τρέχουν τα σάλια του και να θέλει συνεχώς να μασά κάτι. Το παιδί μπορεί επίσης να παρουσιάσει ελαφρό πυρετό και μερικές διάρροιες, συμπτώματα που παλαιότερα δεν πιστεύαμε ότι οφείλονται στα δόντια. Εάν όμως ο πυρετός είναι ψηλός, δεν είναι από τα δόντια και πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό του παιδιού. Επίσης η σιελόρροια δεν είναι αποτέλεσμα της οδοντοφυΐας, αλλά γιατί οι σιελογόνοι αδένες παράγουν αρκετό σάλιο που δεν προλαβαίνει το μωρό να το καταπίνει. Απλά λοιπόν η σιελόρροια και η οδοντοφυΐα γίνονται στον ίδιο χρόνο χωρίς να έχει σχέση το ένα με το άλλο. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές για το πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα πιο πάνω προβλήματα.

 • Για να ανακουφίσετε το μωρό σας από τις ενοχλήσεις είναι καλό να του καθαρίζετε το στόμα 2-3 φορές την ημέρα με μία βρεγμένη γάζα πάνω στα ούλα. Μπορείτε να την εμποτίσετε σε χλιαρό χαμομήλι. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ειδικό ‘δαχτυλάκι’ του εμπορίου για τον καθαρισμό του στόματος.
 • Σκουπίζετε τα σάλια από το πρόσωπο του παιδιού σας, γιατί μερικές φορές μπορεί να προκαλέσουν κάποιο εξάνθημα στο πρόσωπο.
 • Δώστε στο παιδί σας κάτι σκληρό να βάζει στο στόμα του. Υπάρχουν αρκετά στην αγορά αλλά αποφύγετε αυτά που έχουν υγρό στο εσωτερικό τους, γιατί αν σπάσουν πιθανό το υγρό να μην είναι ασφαλές για το παιδί σας. Επίσης πρέπει να μην είναι πολύ μικρά έτσι ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος να το καταπιούν.
 • Μπορείτε  να δοκιμάσετε αντικείμενα ή τροφές που προκαλούν υπεραιμία είτε μειώνουν πιθανή τοπική φλεγμονή. Ένας κρύος (όχι παγωμένος) δακτύλιος ανατολής δοντιών (κρίκος οδοντοφυΐας), μια παγωμένη μπανάνα ή ένα ωμό καρότο, τρίψιμο των ούλων του βρέφους με κάποιο κρύο βρεγμένο ύφασμα μπορεί να το ανακουφίζει σημαντικά.
 • Μην εκθέτετε το μωρό σας σε πολύ ζεστές ή πολύ παγωμένες τροφές, αφού επιδεινώνουν τον πόνο στα ούλα και στο στόμα. Μη χρησιμοποιείτε φάρμακα ή γιατροσόφια, ακόμη και την παιδική ασπιρίνη, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.
 • Εάν είναι πολύ ανήσυχο μπορεί να του δώσετε κάποιο παυσίπονο που περιέχει παρακεταμόλη.
 • Υπάρχουν παυσίπονες αλοιφές οδοντοφυΐας στο εμπόριο που τοποθετούνται στα ούλη για να ανακουφίζεται το παιδί και οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν εσχάτη λύση στο πρόβλημα. Καλό θα είναι να εφαρμόζονται με καθαρό δάκτυλο και να είναι ψυχρές προκειμένου να έχουμε και τα οφέλη του κρύου στην ερεθισμένη περιοχή. Αν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Με τη συνεργασία της Επιστημονικής Ομάδας του mommyandthecity.gr

 Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

 Αναπτυξιακά Ορόσημα: Το χρονοδιάγραμμα περπατήματος του παιδιού σας από Νεογέννητο – 5 ετών

Αναλυτικός οδηγός: Φυσιολογική ανάπτυξη Λόγου-Ομιλίας από Νεογέννητο έως Νήπιο(5-6 ετών)

Αναλυτικός οδηγός ανάπτυξης 1-12μηνών: Τι μπορεί να κάνει το μωρό – Στάδια εξέλιξης

Δείτε Επίσης

βιβλιαριο υγ παιδιου

Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ του νέου Βιβλιαρίου υγείας παιδιού

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού που ετοιμάστηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού είναι …

error: