Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Παλίνδρομη κύηση: Πώς συνδέεται με το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Αιτίες. Συμπτώματα

Παλίνδρομη κύηση: Πώς συνδέεται με το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας. Αιτίες. Συμπτώματα

9d70bb9dd8bd220c9874146e2cce9c20_L

Τι είναι η Παλίνδρομη κυηση

Παλίνδρομη κύηση ονομάζεται η αυτόματη παύση της κύησης πριν την 20ή εβδομάδα αυτής. Παρότι ίσως δεν είναι κοινώς γνωστό, η παλίνδρομη κύηση είναι κάτι που συμβαίνει αρκετά συχνά. Υπολογίζεται, ότι από τις γυναίκες που ήξεραν ότι είναι έγκυες, περίπου 1 στις 6 (15%) θα καταλήξει σε παλίνδρομη κύηση. Ακόμα περισσότερες παλίνδρομες κυήσεις συμβαίνουν πριν ακόμα η μητέρα αντιληφθεί ότι είναι έγκυος. Η απώλεια τριών ή περισσότερων κυήσεων στη σειρά (καθ’ έξιν αποβολές) είναι σπάνια και επηρεάζει μόνο 1 στις 100 γυναίκες.

Ποια είναι τα αίτια μιας παλίνδρομης κύησης;

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που προκαλούν παλίνδρομη κύηση, αν και συνήθως η αιτιολογία είναι άγνωστη.

Αν η παλίνδρομη κύηση συμβεί στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, συνήθως οφείλεται σε προβλήματα που εντοπίζονται στο έμβρυο. Οι περισσότερες (τρεις στις τέσσερις) αποβολές συμβαίνουν σε αυτό το στάδιο.

Αν η παλίνδρομη κύηση συμβεί πιο μετά, τότε οι πιο γνωστές αιτίες είναι οι ιογενείς λοιμώξεις, οι χρωμοσωματικές ανωμαλίες, οι ανοσολογικοί παράγοντες και οι ανατομικές ανωμαλίες της μήτρας, κάποια ανεπάρκεια του τραχήλου της μήτρας που άνοιξε πολύ νωρίς.

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου είναι: η ηλικία της μητέρας (άνω των 35 ετών), το ιστορικό αυτόματης αποβολής, το κάπνισμα, η χρήση τοξικών ουσιών και η ύπαρξη μεταβολικών νοσημάτων.

Ποια είναι τα συχνότερα αίτια μιας παλίνδρομης κύησης/ αποβολής στο 1ο τρίμηνο;

  • Χρωμοσωμικές ανωμαλίες.

Σε κάποια φάση της γονιμοποίησης, συνέβη ένα ατύχημα και το έμβρυο απέκτησε ανώμαλο γενετικό υλικό το οποίο ήταν ασύμβατο με τη ζωή. Περίπου δύο στις τρεις παλίνδρομες κυήσεις οφείλονται σε προβλήματα στα χρωμοσώματα του εμβρύου. Αυτό, είναι εξαιρετικά απίθανο να επαναληφθεί και δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τα χρωμοσώματα των γονιών.

  • Προβλήματα στον πλακούντα.

Ο πλακούντας συνδέει την κυκλοφορία του αίματος της μητέρας με το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στον πλακούντα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε παλίνδρομη κύηση.

Ποια είναι τα συμπτώματα μιας παλίνδρομης κύησης/ αποβολής;

Τα συμπτώματα της παλίνδρομης κύησης περιλαμβάνουν

  • αιμορραγία από τον κόλπο.

Αυτό είναι το πιο συχνό σύμπτωμα μια παλίνδρομης κύησης. Η αιμορραγία μπορεί να διαφέρει σε ένταση, από λίγες σταγόνες μέχρι βαριά αιμορραγία και από καφέ, σκούρο χρώμα σε ζωηρό κόκκινο.

  • πόνος σαν κράμπα ή συνεχής χαμηλά στην κοιλιά.
  • έξοδος υγρών από τον κόλπο.
  • έξοδος ιστών από τον κόλπο.
  • υποχώρηση των συμπτωμάτων της εγκυμοσύνης, όπως η αδιαθεσία και η ευαισθησία των μαστών.

Η παραμονή προϊόντων της κύησης εντός της μήτρας μπορεί να προκαλέσει κολπική αιμόρροια μετά από ώρες ή ακόμη και μέρες, ενώ δεν αποκλείεται η ανάπτυξη λοίμωξης που προκαλεί πόνο, εμπύρετο ή ακόμα και σήψη.

Πώς γίνεται η διάγνωση της παλίνδρομης κύησης/ αποβολής;

Μπορούμε να διαγνώσουμε μια παλίνδρομη κύηση με τη βοήθεια εξετάσεων αίματος και του υπερήχου.

Η πρώτη εξέταση που πραγματοποιείται είναι ένα υπερηχογράφημα για να ελέγξουμε την ανάπτυξη του εμβρύου και την καρδιακή του λειτουργία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό γίνεται με κολπικό υπερηχογράφημα ώστε η εικόνα να είναι όσο το δυνατόν ευκρινέστερη. Το κολπικό υπερηχογράφημα είναι απόλυτα ασφαλές για τη μητέρα και το έμβρυο και προκαλεί ελάχιστη ενόχληση. Αν όμως δεν είναι επιθυμητό, μπορούμε να προσπαθήσουμε να κάνουμε το υπερηχογράφημα από την κοιλιά αν και η ποιότητα της εικόνας θα είναι κατώτερη και ίσως η διάγνωση δεν θα είναι ευχερής.

Ενδεχομένως, θα ήταν χρήσιμο να γίνει και εξέταση αίματος για να μετρηθούν δύο ορμόνες της εγκυμοσύνης η βήτα χοριακή γοναδοτροπίνη (β-hCG) και η προγεστερόνη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, θα χρειαστεί επανάληψη της εξέτασης σε 48 ώρες αν:

  • τα αποτελέσματα είναι οριακά
  • δεν βγαίνει σαφές συμπέρασμα από το υπερηχογράφημα
  • η εγκυμοσύνη είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο

Θεραπεία

Η θεραπεία εξαρτάται από το αν η αποβολή είναι μερική ή πλήρης.

Στην πρώτη περίπτωση (μερική), πραγματοποιείται εκκένωση της μήτρας επεμβατικά (εκκενωτική απόξεση) ή με τη χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Στη δεύτερη (ολική), δεν είναι απαραίτητη η εκκένωση της μήτρας, εκτός κι αν υπάρχει έντονη αιμορραγία.

Μετά από μια παλίνδρομη κύηση, μια γυναίκα μπορεί να παρουσιάζει κολπική αιμόρροια για 7-10 μέρες και να αισθάνεται ευαισθησία στο στήθος.

Με τη συνεργασία της Επιστημονικής Ομάδας του mommyandthecity.gr

 Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: