Αρχική / Μητρότητα / Εγκυμοσύνη / Τα 5+1 ΠΑΡΑΞΕΝΑ σημάδια της εγκυμοσύνης!

Τα 5+1 ΠΑΡΑΞΕΝΑ σημάδια της εγκυμοσύνης!

pregnancy signs

Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι η καθυστέρηση στην περίοδό τους, οι ναυτίες και οι ζαλάδες είναι τα κατεξοχήν σημάδια εγκυμοσύνης. Είναι όμως και τα μοναδικά σημάδια;  Παρακάτω θα διαβάσετε 6 περίεργα σημάδια που «μαρτυρούν» ότι είστε έγκυος!

Αυξημένη ευαισθησία και απέχθεια για κάποια τρόφιμα

Κάποιες γυναίκες στις πρώτες μέρες της κύησης, παρουσιάζουν έντονη ευαισθησία σε κάποιες μυρωδιές. Αν και δεν έχει δοθεί επιστημονική εξήγηση, αυτή μπορεί να είναι μια παρενέργεια της ραγδαίας αύξησης των ποσοτήτων οιστρογόνων στον οργανισμό σας. Αν λοιπόν ξαφνικά η μυρωδιά της αγαπημένη σας κολόνιας αρχίζει να σας ενοχλεί μην παραξενευτείτε αλλά είναι μια ένδειξη ότι πρέπει να επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας το συντομότερο δυνατό.

Μπορεί, επίσης, να παρατηρήσετε ότι συγκεκριμένες τροφές τις οποίες παλαιότερα απολαμβάνατε, τώρα σας προκαλούν έντονη απέχθεια. Αυτό μπορεί να προκληθεί από την αύξηση των επιπέδων της β χοριακής γοναδοτροπίνης (β-HCG), της ορμόνης της εγκυμοσύνης η οποία παράγεται από τον πλακούντα αφού εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Στην περίπτωση αυτή, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποφεύγετε εκείνες τις τροφές που σας προκαλούν ανακατωσούρα.

Φούσκωμα, Κοιλιακός μετεωρισμός και Δυσκοιλιότητα

Το αίσθημα του φουσκώματος δεν είναι αποκλειστικό σημάδι της εγκυμοσύνης, αλλά αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως ο κοιλιακός μετεωρισμός, με αρκετά αέρια και με τα ρούχα σας να μην κουμπώνουν τόσο εύκολα στην περιοχή της κοιλιάς, -συμβαίνει ακόμη και κατά τις πρώτες μέρες της κύησης- τότε μη το αγνοήσετε. Ένα άλλο σύμπτωμα κατά τη διάρκεια του πρώιμου σταδίου της εγκυμοσύνης, και αρκετά συχνό μάλιστα, είναι η δυσκοιλιότητα. Η αύξηση της προγεστερόνης κάνει τις τροφές να περνούν πιο αργά από το έντερο γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα. Πιο σπάνιο σύμπτωμα είναι η διάρροια.

Ευαίσθητοι και Πρησμένοι μαστοί

Ένα από τα πιο πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι η ευαισθησία και οι πόνοι που αισθάνεται μια γυναίκα στο στήθος της, ως συνέπεια της απότομης αύξησης των επιπέδων των ορμονών στον οργανισμό της. Επειδή όμως στις περισσότερες γυναίκες τα στήθη πρήζονται πριν την περίοδο, η αίσθηση του πόνου είναι παρόμοια αλλά σε πολύ πιο έντονο βαθμό στην περίπτωση της εγκυμοσύνης. Για να καταλάβετε τη διάφορα, πρέπει να παρατηρήσετε τη θηλή, η οποία κατά τη περίοδο της εγκυμοσύνης είναι πιο σκούρα.

Η δυσφορία αυτή στους μαστούς θα αρχίσει να περιορίζεται αισθητά μετά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, καθώς το σώμα αρχίζει να συνηθίζει τις ορμονικές αλλαγές.

Δυσκολία στην αναπνοή και λαχάνιασμα

Μερικές γυναίκες αισθάνονται μια ήπια δυσκολία στην αναπνοή κατά τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεστε επιπλέον οξυγόνο λόγω του έμβρυο που μεγαλώνει. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι: ξαφνική εμφάνιση της δύσπνοιας που δεν συνδέεται με άσκηση, αναπνοή που μπορεί να είναι επώδυνη, δυσκολία στην αναπνοή όταν είστε ξαπλωμένη.

Ανεξήγητη κούραση – υπνηλία, Ζαλάδες και λιποθυμία

Στη σημερινή εποχή πολλές γυναίκες πάσχουν από χρόνια κόπωση, οπότε είναι δύσκολο να συνδέσουν αυτό το σημάδι με την εγκυμοσύνη. Αν όμως νιώθετε κουρασμένες και μετά από πολλές ώρες ύπνου, καλό είναι να κάνετε ένα τεστ εγκυμοσύνης. Ένα από τα πρώτα σημάδια που θα παρατηρήσετε κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων της εγκυμοσύνης είναι η κούραση. η οποία πιθανώς σχετίζεται με τα αυξανόμενα επίπεδα προγεστερόνης που μπορεί να προκαλούν υπνηλία. Για πολλές γυναίκες, η κούραση συνεχίζεται στο πρώτο τρίμηνο και υποχωρεί στο δεύτερο. Επίσης αν έχετε τάσεις λιποθυμίας ή ζαλάδας μπορεί να είναι σημάδι εγκυμοσύνης. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας πρέπει να παράγει περισσότερο αίμα για το έμβρυο. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να σηματοδοτούν και κάποιες ασθένειες, γι αυτό καλό είναι να επισκεφτείτε τον γιατρό σας.

Κυκλοθυμία, Αλλαγές στην όρεξη και παράξενες επιθυμίες

Κατά την περίοδο μιας εγκυμοσύνης μπορεί να νιώθετε ότι πεινάτε ή ότι δεν έχετε καθόλου όρεξη. Η ξαφνική λιγούρα για τουρσί, φράουλες ή παγωτό (κ.α.) ενδεχομένως και να αποτελεί σημάδι της εγκυμοσύνης. Ακόμα μπορεί να αρχίσετε να τρώτε τροφές που πριν τις απεχθανόσασταν ή να αποφεύγετε τα αγαπημένα σας φαγητά ενώ παράλληλα να παρατηρήσετε και εναλλαγές στη διάθεση σας, όπως: άγχος, θυμός, κρίση πανικού, αυξημένη συναισθηματικότητα. Όλα αυτά μπορεί να δείχνουν ότι πιθανώς θα γίνετε μανούλες.

Επιμέλεια άρθρου: Ειρήνη Γερογιαννάκη

* Απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδιανομή του συγκεκριμένου άρθρου χωρίς την πρότερη έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου του.

Δείτε Επίσης

πλακούντας

Πλακούντας: Ένας εκπληκτικός μηχανισμός και ο καθοριστικός του ρόλος στην ανάπτυξη του εμβρύου

Ο ρόλος του πλακούντα είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη του εμβρύου. Είναι ένας εκπληκτικός μηχανισμός, …

error: