Αρχική / Μητρότητα / Νέα Μαμά / Φάκελος νεογέννητο: Όσα ο παιδίατρος θα ήθελε να γνωρίζετε

Φάκελος νεογέννητο: Όσα ο παιδίατρος θα ήθελε να γνωρίζετε

neogennhta paidiatros

Οι πρώτες μέρες με το νεογέννητο μωράκι είναι και οι πιο αγχωτικές για τους νέους γονείς, αφού όλα είναι πρωτόγνωρα. Γι’ αυτό το λόγο όλοι οι παιδίατροι θα ήθελαν να γνωρίζετε τα παρακάτω 12 πράγματα που θα κάνουν τη ζωή σας λίγο πιο εύκολη:
 • Δεν τρώνε όλα τα μωράκια ανά τρίωρο: Σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι πρέπει να κάνετε  6-8-ταΐσματα στο 24ωρο, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει να ταΐζετε το μωρό σας κάθε τρεις με τέσσερις ώρες περίπου. Πρέπει να γνωρίζεται όμως πως το τάισμα κάθε 3-4ς ώρες και 0 νυχτερινός ύπνος χωρίς διακοπή, δεν αποτελούν ρεαλιστικές προσδοκίες κατά τις πρώτες εβδομάδες έως και μήνες μετά τη γέννηση

 • Διατροφή: Προσπαθήστε να θηλάσετε αποκλειστικά, κατά απαίτηση του μωρού και σύμφωνα με τα σημάδια πείνας και κορεσμού του, χωρίς επιβαλλόμενο ωράριο. Τσάι, χαμομήλι ή ζαχαρόνερο δεν έχουν θέση στην βρεφική διατροφή.
 • Φροντίδα θηλών: Για να μην τραυματιστούν οι θηλές της μητέρας, το πιο σημαντικό είναι η σωστή τοποθέτηση του παιδιού στο στήθος και σωστή σύλληψη του μαστού, δείτε τι πρέπει να κάνετε
 • Δεν υπάρχει λόγος να ξυπνάτε το μωρό σας, εκτός αν έχει εκείνο κάποιον ιατρικό λόγο (ίκτερος και ληθαργικότητα, απώλεια βάρους) ή εκτός εάν το στήθος σας πρήζεται και δεν αποσυμφορίζεται εύκολα στο ντους ή με μάλαξη με το χέρι.
 • Προσοχή στον ίκτερο: Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί γίνεται κίτρινο ή ότι ο ελαφρύς ίκτερος που είχε στο μαιευτήριο γίνεται τώρα πιο έντονος, τότε πρέπει άμεσα να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο σας
 • Ούρα/ κόπρανα μωρού: Τα ούρα του μωρού πρέπει να είναι διαυγή, να γεμίζουν τις πάνες και να μην έχουν κρυστάλλους (πορτοκαλί – κόκκινα). Τα μωρά με αποκλειστικό θηλασμό κατά τις πρώτες εβδομάδες έχουν τουλάχιστον 3 κενώσεις την ημέρα, κίτρινου, λαχανί ή κιτρινοπράσινου χρώματος. Επειδή όμως κάθε μωρό είναι διαφορετικό είναι απόλυτα φυσιολογικό κάποια μωράκια να κάνουν μέχρι και δέκα κενώσεις μέσα στο 24ωρο, ενώ κάποια άλλα να ενεργούνται μόνο μία ή δύο φορές.
 • Ρέψιμο
  Μετά το τάισμα είναι καλό να κρατάτε το μωρό για λίγα λεπτά με το κεφάλι πιο πάνω από το στομάχι. Μην το κουνάτε πολύ μετά το φαγητό και μην πιέζετε την κοιλιά του, πχ στον ώμο σας. Πολύ συχνά, όταν η σίτιση στο στήθος γίνεται ήσυχα και η σύλληψη του στήθους άμεση, τα μωρά που θηλάζουν δεν ρεύονται.
 • Φυσιολογικές αντιδράσεις του μωρού: Οι μικρές αναγωγές, ο λόξυγγας, τα φταρνίσματα είναι υγιείς εκδηλώσεις συνήθως της ηλικίας αυτής. Εάν ο λόξυγγας επιμένει παρά το ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη με το μωρό ανασηκωμένο, μπορούμε να βάλουμε το μωρό πίσω στο ίδιο στήθος, ώστε ο λόξυγγας να σταματήσει.
 • Οι γουλίτσες ΔΕΝ είναι εμετός: Οι μικρές γουλίτσες που βγάζουν τα μωρά, συνήθως όταν προσπαθούν να ρευτούν, είναι φυσιολογικές και δε θεωρούνται εμετός.
 • Μπάνιο μωρού: Είναι καλό να βάλετε το νεογέννητο σας  σε μια ρουτίνα μπάνιου και ύπνου από νωρίς .  Το μωρό πρέπει να είναι χαλαρό και να έχει φάει μισή με μία ώρα πριν (όχι νηστικό). Η θερμοκρασία του νερού να είναι στους (37 βαθμούς). Γεμίστε το μπανιερό περίπου 5 δάχτυλα, να μην σκεπάζει την κοιλιά του, χρησιμοποιήστε σαμπουάν αλλά όχι κάθε μέρα. Δεν είναι απαραίτητο να του κάνετε μπάνιο κάθε μέρα, αν δείξει να αγχώνετε με τη διαδικασία αλλά ανά 2-3 μέρες.
 • Αλλαγή πάνας: Ο καλύτερος καθαρισμός γίνεται με νερό. Βάλτε το κάτω από τη βρύση, αφού έχετε ελέγξει τη θερμοκρασία νερού για αποφυγή εγκαυμάτων ή αν είναι πιο βολικό για εσάς καθαρίστε το με βαμβάκι εμποτισμένο σε νερό. Καλό θα ήταν κατά τον πρώτο μήνα τουλάχιστον να μην κάνετε υπερβολική χρήση σε μαντηλάκια εμπορίου.
 • Φροντίζοντας το σώμα του μωρού σας: Τα τελειόμηνα βρέφη έχουν αρχικά ένα φυσιολογικό ξεφλούδισμα στο δέρμα. Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείται ενυδατική αλοιφή, μπορείτε όμως αν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε μετά το μπάνιο του για μασάζ, εφόσον το μωρό είναι δεκτικό και του αρέσει.

Με τη συνεργασία τη Επιστημονικής Ομάδας του mommyandthecity.gr

Επιμέλεια: Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Διαβάστε επίσης:

Τα 7 πράγματα που κάνει μια νέα μαμά όταν το μωρό της κοιμάται!

Δείτε Επίσης

χαρακτηριστικά νεογέννητου βρεφους

40 φυσιολογικά χαρακτηριστικά που συναντάμε στα νεογέννητα βρέφη

Πρώτη φορά γονείς; ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!! Η καρδιά σας θα έχει σίγουρα πλημμυρίσει από ποικίλα συναισθήματα, ευτυχίας, …

error: