Αρχική / Παιδί / Συμβουλές / Οι Οδοντίατροι συμβουλεύουν: Γονείς ΜΗΝ πετάτε τα δόντια που αλλάζει το παιδί σας. Ο Λόγος; Πολύτιμος!

Οι Οδοντίατροι συμβουλεύουν: Γονείς ΜΗΝ πετάτε τα δόντια που αλλάζει το παιδί σας. Ο Λόγος; Πολύτιμος!

vrefika-dontia

Η αλλαγή των νεογνικών δοντιών αποτελεί ένα μεγάλο ορόσημο για ένα παιδί, μπορεί όμως να είναι και σωτήρια. Οι περισσότεροι γονείς είναι εξοικειωμένοι με την ιδέα της φύλαξης του αίματος του ομφάλιου λώρου του μωρού λόγω των βλαστοκυττάρων που περιέχονται σε αυτό, αλλά αν εσείς δεν φροντίσατε να κρατήσετε, τώρα έχετε άλλη μια ευκαιρία πρόσβασης στα βλαστοκύτταρα του παιδιού σας, που είναι καθόλα ανώδυνη.

Γιατί τα νεογνικά δόντια;

Μια μελέτη του 2003 με επικεφαλής τον Dr. Songtao Shi σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Οδοντιατρικής και Κρανιοπροσωπικής Έρευνας, ανακάλυψε ότι τα νεογνικά δόντια περιέχουν από μία έως και δύο ντουζίνες πολύτιμα βλαστοκύτταρα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα για να θεραπεύσουν μια σειρά από ασθένειες. Ο Dr. Shi και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν αρχικά έναν τύπο βλαστοκυττάρων που ζει μέσα στα δόντια των ενηλίκων. Στη συνέχεια, μελετώντας νεογνικά δόντια, που πρόσφατα έχασαν παιδιά ηλικίας 7 έως 8 ετών, ανακάλυψαν την ύπαρξη βλαστοκυττάρων, εντελώς διαφορετικών από αυτά στα δόντια των ενηλίκων.

Διαδικασία

Τα βλαστοκύτταρα βρίσκονται στο εσωτερικό του οδοντικού πολφού του δοντιού και αυτά μπορούν να αναδημιουργήσουν νευρώνες, οστά και χόνδρους – ακόμη και καρδιακά κύτταρα. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στη θεραπεία του διαβήτη Τύπου 1, γιατί τα βλαστοκύτταρα του οδοντικού πολφού μπορούν να διαφοροποιηθούν σε παγκρεατικά κύτταρα για να παράγουν ινσουλίνη. Η διατήρηση βλαστοκυττάρων είναι μια λεπτή διαδικασία, καθώς τα κύτταρα πρέπει να είναι ζωντανά για να είναι χρήσιμα. Ο οδοντικός πολφός πρέπει να έχει μια ικανοποιητική αιμάτωση τουλάχιστον κατά τη διάρκεια των 48 ωρών πριν την κατάψυξη του, διαφορετικά τα κύτταρα θα είναι νεκρά.

Έτσι, ενώ τα παιδιά περιμένουν με αγωνία την νεράιδα των δοντιών, οι γονείς, πλέον, γνωρίζουν πόσο πολύτιμα είναι τα δόντια των παιδιών τους αφού μπορούν πραγματικά να σώσουν ζωές.

Εύα Ακριβοπούλου

* Το παρόν αποτελεί πρωτότυπο άρθρο και απαγορεύεται η αντιγραφή, επικόλληση και αναδημοσίευση του με οποιονδήποτε τρόπο ή τεχνική μέθοδο χωρίς την πρότερη ρητή έγκριση του mommyandthecity.gr και του συγγραφέα/αρθρογράφου και δημιουργού του.

Δείτε Επίσης

βιβλιαριο υγ παιδιου

Τα ΣΥΝ και τα ΠΛΗΝ του νέου Βιβλιαρίου υγείας παιδιού

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού που ετοιμάστηκε το 2016 από το Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού είναι …

error: